blog

RECENZE: Divotání, A. G. Howard

28.01. 2016

Po dočtení Šepotání jsem si říkala, co se asi bude dít v druhém díle této série. Neměla jsem žádná očekávání, spíš jsem byla jen zvědavá. Nakonec bylo Divotání hodně divoké a poblázněné, ale možná méně, než první díl. I když na ,,potrhlost” Říše divů si člověk zvykne, takže už mu ani nepřijde divné, že dřevo z Huňatého lesa polyká lidi.

1

Příběhem nás opět provází tři hlavní postavy – polopodsvětnice Alyssa, můrák Morfeus a smrtelníček Zach. Vztahy mezi nimi se neustále mění a občas to sklouzává do kýčovitého YA milostného trojúhelníku. Musím ale přiznat, že o proti Šepotání mi chybělo v knize neustálé vzájemné popichování Zacha s Morfeem. Dočkala jsem se až závěrem knihy, ale jen velmi krátce. Alyssa mi občas dosti trhala nervy, hlavně ke konci knihy.  Autorka zřejmě potřebovala do knihy zakomponovat nějaké drama (jako kdyby ho tam nebylo dost), a tak se rozhodla udělat tu nejhorší věc co mohla a knížka vlétla do vyjetých kolejí YA literatury. A přitom měla kniha tak našlápnuto! Naštěstí byla kniha až do strany 391 skvělá, takže tím si u mě zase trošku polepšila.

Příběh je velmi čtivý, má rychlý spád a vůbec mi nedělalo problém se občas ztratit. Kniha je tak napěchovaná akcí, tajemstvími, dramaty a vše se děje tak rychle, že člověk občas ztrácí orientaci. Přesto si nelze nevšimnout, jak jsou události všelijak provázané a čtenář je odhalí až když to autorka sama chce. Navíc na nás čtenáře nachystala všelijaká překvapení a já jsem opravdu žasla, kolik toho dokázala vymyslet.

Konec knihy je dost otevřený a já s nemohu dočkat třetího dílu, který nutně potřebuji. Musím vědět, jak to skončí! A ani ve druhém díle si mě Můrfeus nezískal, byť se zde více ukazuje i jeho dobrá stránka. Pořád je to namyšlený a manipulativní šmírák. Naopak Zach Alyssu opravdu miluje a i když není dokonalý, myslí to upřímně a vzdal by se pro ní všeho.

Čtěte také  Nebe: Explicitní a přece citlivá kniha o šikaně

2

Kniha má nádhernou obálku laděnou do modrofialova. Velmi se mi líbí i detaily, např. pavouček a mraveneček. A ty šlahouny plazící se až na druhou stranu knihy jsou perfektní. Text knihy je fialový, což skvěle ladí s celým vzhledem knihy. A na začátku každé kapitoly je krásné zdobení s motýlky.

Knihu mohu doporučit všem, kteří touží po nevšedním literárním zážitku, protože knihu jako je Divotání jste ještě určitě nečetli.

Hodnocení: 4/5

Autorem recenze je Ailin z blogu elenyaindil.blogspot.cz