blog

5 literárních kritiků, které byste měli znát

1.04. 2016

Poslední dobou se čím dál tím radši kocháme vašimi skvělými recenzemi! Píšete nám je ke knihám na naše stránky a hodnotíte také maturitní díla z naší tabulky doporučené četby. Ty nejlepší z vás za to samozřejmě odměňujeme. Pojďte se seznámit s významnými literárními kritiky, abyste věděli, koho si máte jako budoucí slavní recenzenti vylepit v pokojíčku na zeď 🙂

kritici
T.S. Eliot (1888-1965)

Esejista, básník, scenárista a v neposlední řadě právě literární kritik, to je Thomas Stearns Eliot. V roce 1948 dostal Nobelovu cenu za literaturu, což je, přiznejme si, tak trochu oficiální povolení k tomu, aby si mohl kdykoliv kritizovat kohokoliv. Jeho recenze byly nemilosrdné, ale vždy stručné, výstižné a čtivé.

John Updike (1932-2009)

Držitel Pulitzerovy ceny začal psát články do New Yorkeru, později se živil především psaním románů a povídek. Celý svůj život však psal recenze na současnou literaturu a dokonce vytvořil pět zásad, kterými by se měl řídit každý literární recenzent.

  1. Snaž se pochopit, čeho chtěl autor dosáhnout, a neobviňuj ho, že se mu nepodařilo, o co se nepokusil.
  2. Uveď dostatek přímých citátů – alespoň jednu delší pasáž -, aby si čtenář recenze mohl vytvořit svůj vlastní dojem, zprostředkuj mu přímý zážitek.
  3. Popis knihy citátem z ní, i když třeba jen jedinou větou, je lepší než neurovnané shrnutí.
  4. Neusiluj o popis děje a neprozrazuj čtenáři, jak dílo končí.
  5. Pokud dospěješ k závěru, že dílo je nepodařené, uveď zároveň příklad díla úspěšného, buď z autorovy tvorby, nebo odjinud. Snaž se pochopit příčinu neúspěchu. Je to určitě neúspěch jeho a nikoli tvůj?
Ezra Pound (1885-1972)

Slavný americký literární teoretik byl svými současníky označován za „nejlepšího básníka své generace“. Významný modernista podporující Mussoliniho fašistický režim byl nakonec umístěn do psychiatrické léčebny. Recenze a kritiky psal ovšem celý život přímo fenomenální. Jeho nejznámějším teoretickým dílem o literatuře je ABC četby.

Čtěte také  Než se stihnu rozloučit: Čtenářský zážitek provoněný kávou
Gelasius Dobner (1719-1790)

Český katolický kněz, osvícenský historik, zakladatel moderního kritického českého dějepisectví. Dobner se proslavil zejména kritickým komentářem k Hájkově Kronice české, napsal ovšem celou řadu dalších kritik na mnoho literárních děl.

František Xaver Šalda (1867-1937)

Nelze psát o významných kriticích a nezmínit F. X. Šaldu. Český novinář a spisovatel je považován za zakladatele moderní kritiky a je to pravděpodobně nejvýraznější a nejoriginálnější český kritik v meziválečném období. Požadoval, aby umění vycházelo ze života, bylo vnitřně pravdivé a neomezené žádnými ideologickými požadavkami. Řekl, že: “Umělec se inspiruje životem a kritik uměleckým dílem.“