blog

Na papíru ožívají Kristýna, Karolína a Naďa

15.04. 2016

Na Sítě, novinku z Velkého knižního čtvrtku, jsem se obzvlášť těšila. Psychologické příběhy z českého prostředí? To můžu!

Petra Dvořáková vstoupila do podvědomí českých čtenářů debutem Proměněné sny a jejími dozajista nejznámějšími díly jsou dětské knížky Julie mezi slovy a Flouk a Líla. Sbírkou tří povídek nazvaných Sítě útočí Dvořáková tentokrát na city dospělých čtenářů.

Jak je na tom vaše sebevědomí? Normální zdravé, příliš vysoké a nebo naopak příliš nízké? Autorka si ve své nejnovější knize vzala na paškál tři ženy, kterým život nějakým způsobem komplikuje třetí zmíněné nízké sebevědomí. Na první pohled to u nich téměř není patrné, ale čím hlouběji je poznáváte, tím více si uvědomujete, že jejich životní osudy jsou formovány právě tím, že samy sobě nevěří. Je tu plachá a zakřiknutá Kristýna jejíž každý krok určuje dominantní partner. Karolína s velkou rodinou celý život bojuje s křesťanskou vírou. A do třetice Naďa, zdravotní sestra a cynický pozorovatel utrpení všech kolem sebe, skrývá bolavou nechuť k sobě samotné.

Zpočátku jsem nijak zvlášť nadšená nebyla; první polovina první povídky o Kristýně mi připadala jako nudný „spotřební“ románek pro ženy, které vytáhnou knížku jen jednou za rok na dovolené u moře. Naštěstí se Dvořáková postupně vzpamatuje a jízlivý konec první povídky mi udělal opravdickou radost. Karolínino epistolární vyprávění přes e-maily mě bavilo ještě víc, zejména díky poutavému tématu křesťanské víry a fanatismu. Třetí příběh mě doslova posadil na zadek; autorce se povedlo vykreslit nesmírně zajímavou mrchu, která se neštítí ničeho a nikoho – kromě sama sebe.

Na téhle knize se mi nejvíc zamlouvalo, že přídavné jméno psychologické není v anotaci jen proto, aby lépe vyzněla. Příběhy jsou skutečně hlubokou a niternou sondou do duše každé z hlavních postav; doslova před vaším zrakem Kristýna, Karolína i Naďa na papíru ožívají a ani na chviličku nemáte problém uvěřit, že právě čtete o skutečném člověku. Stejně tak dobře víte, že podobná situace by se mohla stát i vám; a po dočtení budete ještě dlouho přemýšlet nad tím, jak byste v podobných situacích reagovali vy a jak je na tom vaše sebevědomí.

Čtěte také  Karneval zvířat: Český filharmonický orchestr tak, jak ho neznáme

S nejlepším svědomím vám tuhle knížku můžu doporučit. Tentokrát však spíš ženskému čtenářstvu, ačkoliv by mě moc zajímalo, co by na ni říkal čtenář-muž. Dvořáková jednoduše a čtivě shrnula téma nízkého sebevědomí do třech praktických ukázek a nebýt toho pomalého, nijakého rozjezdu, jsou Sítě možná nejlepší knížkou tohoto literárního jara.