blog

Máte pocit, že povídkové knížky jsou nuda? Přečtěte si 13! a změníte názor

Povídka je žánr, který v dnešní době – přiznejme si to – není úplně trendy. Přesto se loni z literárních hlubin vynořilo hned několik výtečných povídkových knížek a jednou z nich je novinka od Pavla Tomeše s názvem „13!“ (pozor – číst jako třináct faktoriál). A pokud patříte mezi čtenáře, kteří povídky zrovna dvakrát nemusejí, po tomhle možná změníte názor.

Ono se to lehko řekne – napsat dobrou povídku. Realizace už je horší. 13! je nicméně perfektní ukázkou, jak to vypadá, když to někdo umí. Tyhle texty jsou důvtipné a skvěle vypointované. Některé z nich Pavel Tomeš dokonale opepřil sarkastickým humorem – já jsem se třeba fakt hodně zasmála u textu s názvem Poklad, ve kterém božsky vytrolil Coelhova Alchymistu. Povídka Schrödingerová mě zase zaujala pozoruhodnou myšlenkou. Vás ale třeba osloví jiný příběh. Troufám si tvrdit, že dobré jsou všechny.

Kromě toho pak na konci publikace najdete bonus v podobě třinácti svérázných příloh. To je taky nápaditý prvek, který knížku ozvláštňuje. Jen doporučuju si je projít skutečně až na konec – teprve pak vám totiž budou dávat smysl. A provedení? Super! Najdete tu třeba administrativní formulář, jehož prostřednictvím si lze objednat facku (ano, čtete správně). Nebo matematické řešení související se známým lidovým hitem „měla babka čtyři jabka“. Jak jsem řekla – titul 13! originalitu rozhodně nepostrádá.

Stand-up komik, nakladatel a spisovatel Pavel Tomeš před dvěma lety získal Magnesii Literu v kategorii Cena čtenářů za román Až na ten konec dobrý. Pokud jste ho četli (a líbil se vám), tak vás bude bavit i tohle. 13! je osobitý a vtipný soubor povídek, ve kterých si autor sem tam do něčeho chytře  (i když občas drsně) rýpne, sem tam vás donutí se zamyslet a sem tam možná i vyprsknete smíchy. Tedy… souzníte-li s jeho smyslem pro humor. 🙂

Už jsem zmínila, že součástí knihy jsou i přílohy. A protože v poslední z nich najdete asi třicet autorem předpřipravených návrhů na komentáře, jimiž můžete knížku (s jeho požehnáním) ohodnotit, tak jeden z nich na závěr s dovolením odcituju: „Žádný autor české beletrie zatím neudělal tolik pro popularizaci faktoriálu. Děkuji.“ 😀

Čtěte také  Takové maličkosti: Svíravé napětí mezi řádky

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora