blog

Cestujte Nalehko a s úsměvem

11.08. 2016

Chtěla jsem si přečíst něco letního, veselého, romantického, lehkého… Naše Lucka mi do ruky vrazila Nalehko od Clary Bensenové a opět potvrdila, že na její vkus se všichni můžeme vždycky spolehnout 🙂

Clara a Jeff se znají teprve chvíli – potkali se na internetové seznamce a jejich vztah byl od začátku nesmírně intenzivní. Rozhodli se, že společně vyrazí na cesty a v duchu minimalismu si s sebou vezmou pouze tu nejnutnější výbavu. Jeffovi se vejde do kapes u kalhot a Claře postačí malá kabelka. S tímhle vybavení vyrazí nejprve do Istanbulu, pak do Řecka, Chorvatska, Maďarska, Skotska a Anglie. Ne vždy je to ideální a snové a dokonale romantické – většinou je to vlastně spíš dost obtížné, protivné, komplikované a únavné. Ukáže se ale, že poznávání nových míst, vyznávání jednoduchých pravidel minimalismu a objevování nejen druhého i sama sebe, za všechny útrapy a obtíže samozřejmě stojí.

Je to předvídatelný románek, jehož kompozice, zápletka ani struktura vás příliš neoslní. Clara Bensenová si ale dala za cíl ve své knize Nalehko čtenáře především pobavit, a to se jí povedlo. Jeff i Clara jsou naprosto unikátními postavami, jenž si snadno oblíbíte a rádi s nimi budete na stránkách cestovat po celé Evropě. Jeff je potrhlý a výstřední extrovert, Clara je přízemní a praktická osobnost. Oba dva charaktery spolu krásně kontrastují a výsledkem jejich rozdílných povah je celá řada vtipných příhod, břitkých dialogů a úsměvných situací. 

Lesklá laciná obálka knihy kvalitu zrovna neslibuje, ale příběh má takové grády a je tak milý a bezprostřední, že jí to klidně odpustím. Sice by autorka mohla nechat být dalekosáhlé popisy všech míst, které Jeff s Clarou navštíví a které občas zní jako opsané z nějaké stránky cestovní kanceláře, ale na druhou stranu to vyvažují ironické poznámky hlavní hrdinky – celý příběh sledujeme z jejího pohledu – která si opravdu servítky nebere a uštěpačně hodnotí všechno a všechny kolem sebe. Clara je literárně velmi vzdělaná a já se tak po celé čtení mohla těšit ze zmínek o Lásce za časů cholery, Lewisi Carrollovi, Virginii Woolfové a spoustě dalších dílech a literátech. A nebojte, to, že se v knize občas objeví úryvek z Baudelaira neznamená, že je určená jen intelektuálům, nebo naopak na druhou stranu, že je Clara nudná šedá zapšklá knihomolka, jak už v knížkách o knihomolkách bývá pravidlem.

Minimalistický příběh o lásce a putování. Nejšílenější rande z internetové seznamky. Tyhlety věty by mě normálně od knížky odlákaly, ale jsem ráda, že jsem knize Nalehko dala šanci. Minimalismus ano, ale jen v přívětivé míře několika rozumných úvah. Šílené rande ze seznamky ano, ale nic neuvěřitelného. Navíc mě čekali hlavní hrdinové, jimž jsem držela palce, aby jim to společně vyšlo, spousta vtipných pichlavých poznámek a navrch ještě půvabná Evropa viděná očima dvou Američanů. Pokud se letos nechystáte na žádnou dovolenou do zahraničí, začtěte se na dva tři srpnové večery do Nalehko od Clary Bensenové, ať alespoň na stránkách knížky vyrazíte za veselým dobrodružstvím.

Čtěte také  Vinice ve Francii: Ideální čtení ke skleničce šampaňského!