blog

#chcemevaserecenze: Život jedna báseň

28.08. 2016

Colleen Hoover o sobě letos dala českým čtenářům a čtenářkám vědět knihou Odvrácená tvář lásky, ve které otevřeně popsala strasti “přátelství s výhodami”. Mnozí z vás si ji ale oblíbili už díky jejím starším kouskům, jako je třeba Život jedna báseň. “Dala bych ruku do ohně, že nejedno dívčí srdce zaplesá a pukne zároveň,” napsala o ní Andrea, která si tak vysloužila odměnu v rámci výzvy #chcemevaserecenze 🙂

coleen

V poslední době si nešlo nevšimnout chvalozpěvů z různých front na díla americké autorky Colleen Hoover. Po první zkušenosti s autorkou musím říct, že oprávněně. Myslela jsem, že s touto knihou sáhnu po něčem oddechovém, ale “oddechovka” to tedy nebyla ani omylem. Alespoň pro mé emoce ne, které se jednotlivě střídaly v rychlém spádu.

Kniha mě velmi mile překvapila. Hlavní hrdinové Will a Layken mi oba byli sympatičtí a nemůžu se dočkat, až si přečtu i ostatní dva díly, které snad brzy vyjdou. Vypravěčkou příběhu byla Layken a Will tady hrál onu roli pana záhadného, jehož myšlenky a dojmy jsme mohli často jen a jen odhadovat. I proto se těším na třetí díl. Příběh by tam měl být vyprávěn z Willovy perspektivy i s ohledy na minulost (neboli tento díl), což může být hodně zajímavé. V tomto díle nás čeká představení hlavních hrdinů, vznik lásky, ale otázkou je, jestli dokáže jejich začínající vztah ustát všechny překážky, které se na ně valí ze všech světových stran.

Nedovedu si představit příběh bez Cauldera a Kela, kteří sloužili jako takové pojítko mezi dvěma milenci a zároveň v příběhu zastupovali nevinnost a křehkost dětských srdcí a také to, jak oči dítěte pohlíží na něco tak hrozného jako je smrt sama. A co teprve taková Eddie? Dodala knize barvitost a veselost, i když byla jedna z těch, na kterých život šetřil, když rozděloval balíčky se štěstím.

Čtěte také  Divine Rivals: Když rivalita zažehne jiskru, která vzplane v něco víc

Příběh byl čtivý, výběr slov rozmanitý a poetické vsuvky velmi obohacující, pestré, ale mnohdy zdrcující víc než hlavní dějová linka, např. báseň o modrém svetru nebo růžovém balonku.

Hlavním tématem knihy je nepochybně láska, ale také rodinné vztahy a pouta, životní tragédie, osud, zrada, falešná očekávání, rozum, zodpovědnost, no jednoduše ŽIVOT sám.

Ke knize se určitě minimálně ještě jednou vrátím a vřele doporučuji všem, kdo o ní doposud nevěděli nebo z nějakého důvodu váhají. Dala bych ruku do ohně, že nejedno dívčí srdce zaplesá a pukne zároveň.

Autorkou recenze je Andrea Bělíková.