blog

Vydejte se za poznáním severské literatury

17.11. 2016

Přiznávám se, že když jsem se poprvé doslechla o Norské čítance, čekala jsem něco ve stylu Lesních lišek – ucelenou povídkovou antologii, z níž bude sršet severské magično. Jenže Norská čítanka je něco úplně jiného a krásně dokazuje, že severská literatura je vskutku nesmírně pestrá paleta nejrůznějších žánrů.

Gutenbergova čítanka současné norské prózy je skutečně čítankou, takovou, na jakou jsem byla zvyklá ze školních hodin literatury. S jejím provedením a designem si ovšem školní čítanky nezadají. Najdete v ní jedenáct úryvků jedenácti prozaických výtvorů od jedenácti současných norských spisovatelů. Čeká na vás zasvěcený úvod od Barbory Grečnerové, která představuje i analyzuje současnou norskou tvorbu, píše o tom, na co se v jednotlivých ukázkách můžete těšit, jak se norská tvorba vyvíjela, proč jsou vybrána zrovna tato díla, jak a jestli lze vůbec rozpoznat něco jako “typický norský styl vyprávění”.  V úvodu každého příběhu na vás čeká i představení jednotlivých autorů, na můj vkus leckdy zbytečně obsáhlé, ale ocenila jsem uvedení do příběhu, jelikož se vždy jedná o pouhou ukázku, ne celé dílo.

Norská čítanka je bilingvní kniha, což znamená, že na jedné straně je příběh napsaný norsky, na druhé straně česky. Při čtení to nijak neruší, naopak vás to ještě víc vtáhne do té severské atmosféry, daleko víc než pletený svetr na obálce. A kdo ví, třeba při čtení ještě pochytíte nějaké to norské slůvko, se kterým se pak budete moct vytahovat před ostatními 🙂 Co se samotných příběhů týče, výběr je skutečně pestrý – najdete tu depresivní dystopie, vtipné a satirické kousky, dokumentární tvorbu, interpretaci biblické historie, silné psychologické příběhy a třešničkou na dortu je rozhodně román, který dohromady tvoří více než stovka různých vypravěčů. Výběr je opravdu bohatý a věřím, že na své si přijde úplně každý.

Čtěte také  Naše ztracená srdce: Celeste Ng nezklamala ani napotřetí

Je to trochu ošemetné, na jednu stranu jsem byla nemile zaskočená tím, že jsou to pouze úryvky, protože sotva se pořádně zažerete do příběhu, už na vás vykoukne nový, ale na druhou stranu, ruku na srdce, jak jinak byste se seznámili s těmihle knihami? Možná máte větší štěstí, ale já kromě Larse Pettera Sveena neznala žádného dalšího spisovatele z čítanky a věřte mi, že jsem se s nimi velmi ráda seznámila. Zejména s Kristin Lindovou a jejím Časem života, Øysteinem Stenem a jeho Zombie Nation, s Mikkelem Buggem a jeho Tmavými stromy. Ukázky byly vybrané tak, aby vás nejen navnadily na daný román, povídku či novelu, ale aby vám ukázaly, že norská literatura je neuvěřitelně bohatá na všechny literární žánry, že Norové, kteří jsou v našich očích co se týče kvalit jejich životů výše než my, mají stejné sociální a psychické problémy jako my, že norský styl psaní skoro vždycky obsahuje jistou úspornost, která v důsledku vyjadřuje víc, než by bylo řečeno slovy.

Když to vezmu kolem a kolem, jediné skutečné mínus Gutenbergovy čítanky současné norské prózy je to, že si po jejím přečtení budete muset pořídit pár dalších knih. No a to byste udělali tak jako tak, co si budeme povídat. Když ale nejdřív přečtete Norskou čítanku, budete mít jistotu, že v té vaší nové kupičce knížek nebude chybět kvalitní severská četba. Moc bych si přála, aby takhle nějak vypadaly i ty čítanky ve školních lavicích.