blog

Jak vidí dospělost Sarah Andersen? Je to mýtus

15.12. 2016

Čtyřiadvacetiletá ilustrátorka a karikaturistka Sarah Andersen vytvořila komiksovou knihu Dospělost je mýtus a je to ta nejzábavnější kniha, se kterou jsem se za poslední dobu setkala.

Sarah’s Scribbles možná znáte už jako krátké internetové stripy a možná jste se u nich za břicho popadali smíchy mnohem dřív, než CooBoo vydalo tuhle knihu. Sarah v ní komentuje úplně obyčejné, každodenní situace, které se dějí nám všem a dělá to tak půvabně, ironicky a vtipně, že si nedovedu představit, kdo by jejímu humoru a roztomilým kresbičkám dokázal odolat. Navíc se s ní absolutně ztotožníte – alespoň já jsem to tak měla. Protože ranní vstávání připadá všem příšerně náročné, protože všichni prokrastinují, protože občas všem připadají všichni lidé protivní, protože všem se někdy zdá, že je celý svět proti nim, protože všichni máme rádi vůni nové knížky. Zejména introverti a knihomolové se v komiksu najdou, za to dám klidně ruku do ohně.

S komiksem budou souznit i ti, kteří mají pocit, že dospělost je věc zrádná a vlastně jí asi úplně ani projít nechtějí – opět můj případ. Sarah Andersen píše a kreslí i o tom, jak se liší naše očekávání a realita, hodnotí zvyky knihomola obecného, posuzuje vztahy milostné i přátelské, generační i genderové rozdíly, kriticky odhaluje realitu sociálních sítí. A všechno je to přitom podáno tak mile a roztomile, že se při listování knihou musíte neustále uculovat. Upřímně, trochu mě mrzí, že se při vydání nehledělo víc i na kvalitu knihy jako takové – jsem zkrátka už Hildou a dalšími skvělými komiksy trochu rozmazlená a zvyklá na to, že zpracováním jsou komiksy kvalitní záležitostí, kterou si budete doma v knihovničce hýčkat. Dospělost je mýtus má sice sympatickou a netradiční velikost, ale taky ošklivý lesklý přebal (kdy už, prosím vás, nakladatelům dojde, že lesklé přebaly prostě ne?) a nijak zvlášť kvalitní papír. Andersenová by si podle mě zasloužila lepší zpracování.

Čtěte také  V zrcadlové síni: Co má Kim Kardashian společného s Marilyn Monroe?

Každopádně, obsah u mě vždycky vyhrává nad formou, tudíž momentálně jsem do téhle knihy zamilovaná až po uši a těším se, až toho Sarah Andersenová nakreslí a napíše dost na další knihu. Jak řekla i naše Lucie, jako by někdo sledoval můj život a napsal o něm komiks. A to vědomí, že někde v Brooklynu existuje ilustrátorka, co většinu životních situací vidí stejně jako já, je velmi uklidňující.