blog

Knižní dárky pro každého. Fakt! :-)

Není divu, že právě knihy patří mezi nejoblíbenější vánoční dárky. Snad pro každého člověka totiž můžete najít “tu pravou”. Bez ohledu na zájmy, věk nebo počet přečtených kousků se prostě pro všechny něco najde. Nevěříte? Zkuste naše tipy, vybrané pro různé charaktery a povahy 😉

mediar_1

Kromě našeho tradičního vánočního pomocníka přistupujeme letos k výběru dárku i trochu od lesa. Máme pro vás 15+1 tip, vybraný na tělo různým typům čtenářů a čtenářek. Takže, po které knize sáhnout, když hledáte dárek pro někoho, kdo…

…potřebuje zase věřit v lidskost a chce vidět svět?

Ladislav Zibura je takový zvláštní přírodní úkaz. Působí dojmem chronického optimisty a moc rád nabourává při svých (převážně pěších) cestách všemožné stereotypy o tom, jací jsou lidé určité národnosti nebo vyznání. Legraci si dělá především sám ze sebe a proto jsou jeho knihy nejen úžasným způsobem, jak cestovat prstem po mapě, ale také obrovskou dávkou pozitivní energie. O knize Pěšky mezi buddhisty a komunisty to platí díky ilustracím od Tomski & Polanski dvojnásob.

…udrží pozornost asi tak dlouho jako kolibřík?

Doba kamenná, doba bronzová… doba roztěkaná. Všichni jsme pořád online, valící se úkoly nás nutí dělat přinejmenším tři věci najednou, mobil pípá, notifikace vyskakují… A do toho přichází Cal Newport s konceptem hluboké práce. Ve stejnojmenné knize si nestěžuje na problém roztěkanosti, ale vychvaluje opačný koncept – hluboce soustředěnou práci, která je efektivnější a přínosnější pro osobní rozvoj i vztahy. Tahle kniha učí zahloubat se a vyniknout nad ostatními.

…si rád utahuje z genderových stereotypů?

Michelle Losekoot a Miloš Říha píšou neskutečně vtipný blog, který si hraje s myšlenkou, jak by svět vypadal, kdyby si Adam a Eva neukousli z jablka poznání, nestyděli se a neskrývali své myšlenky. Blog Bez jablka letos vyšel knižně a výsledkem je kniha plná článků, psaných na stejné téma z pohledu muže a ženy– o tom, jak ženy plánují vnoučata, když muži teprve promýšlí třetí rande, o komunikačním šumu, ve kterém se lichotka na cestě od pusy k uchu dokáže změnit v popichování… Zkrátka o tom, jak se na některé věci často díváme rozdílně, i když bychom rádi tvrdili opak.

…touží po členství v nějakém exkluzivním klubu?

Chuck Palahniuk je živoucí spisovatelská legenda a jeho hrdina Tyler Durden si už dávno žije v popkultuře vlastním životem. Chuck ho nicméně pozval zpátky do knihy – letos na podzim vyšel Klub rváčů 2, a to v komiksové podobě. O výtvarnou stránku se postaral Cameron Stewart a oživil tak nejen příběh, ale i samotného Tylera. Toho totiž vypravěč původní knihy úspěšně zahubil prášky, jenže Marla, se kterou se oženil, mu začala vyměňovat léky za placebo a Tyler se vrací… A každý má tak příležitost vstoupit zase do klubu, o kterém se nemluví.

Čtěte také  Kvíz: Jaká jsi postava z Harryho Pottera?

…tvrdí, že se nikdy nebojí?

Severských detektivek už byly napsány bez přehánění celé tuny. Některé děsí litry prolité krve a hrozivým násilím, jiné na to jdou méně explicitně. Sova Samuela Bjørka, autora, který kromě detektivek píše i divadelní hry, posílá mráz po zádech díky psychologickému napětí, nechybí ale ani prapodivné rituální vraždy. Bjørk umí psát tak, že vás zajímá, co se kterou postavou bude, a hledáte tu nejméně sympatickou, kterou byste mu jako oběť povolili. Sova vyděsí a obstojí nejen coby detektivka, ale jednoduše i jako román. 

…by rád posunul své manažerské schopnosti na level Manchesteru United?

Alex Ferguson je jedním z nejúspěšnějších a nejznámějších manažerů. Kromě jeho vlastní manažerské dovednosti za to může i fakt, že neřídil nějakou pojišťovnu či banku, ale fotbalový klubKniha Leader má však výrazný přesah za hranice stadionů – je v ní výborně popsané, jak se stát opravdovým lídrem, kterého lidé následují a nechají se jím inspirovat, ne jen člověkem s větší mocí rozhodovat, který každého jen štve. Výborné motivační čtení – považte, že Ferguson opustil školu ve 14 letech! V knize poodhaluje, jak dosáhnout úspěchu navzdory pořádně vysokým překážkám.

…zbožňuje humor, hrady a zámky? 

Série Aristokratka od Evžena Bočka dostala letos na podzim další pokračování s názvem Aristokratka na koni. A je to opět řachanda – v tom nejlepším smyslu slova. Pokud jste si vždycky na prohlídkách zámků říkali, kolik proboha muselo stát takovou haciendu provozovat, Aristokratka vám ukáže, že to opravdu není žádná legrace – a to je právě veliká legrace.

mediar_2

…je na Facebooku častěji než kdekoli jinde?

Internety nemůžeme zakázat, musíme se je naopak snažit pochopit. V rybníčku českých sociálních sítí se i přes jeho nepatrnou velikost objevila už celá řada velkých jmen, ale kdo se v tom má vyznat? Dominik Feri sociálními sítěmi žije a sestavil knihu rozhovorů s představitelkami a představiteli různých oborů, kteří výrazně vystupují právě na Facebooku či Twitteru. Od mediálních profíků přes herečky po architekty – kniha Tak jsme lajkovali rozšiřuje obzory velmi civilní a díky Feriho glosám i zábavnou formou.

Čtěte také  Čtení s porozuměním: Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře?

…tvrdí, že povinná četba je hrozná nuda?

Dávno jsou pryč doby, kdy většina lidí vnímala komiksy jen jako podřadné příběhy o hrdinech z jiných planet, kteří se bojí záhadných minerálů. Komiks dokáže k různým žánrům nalákat ty, kdo by po verzi bez obrázků sotva sáhli, a v poslední době vzniká celá řada knih, které se vzdělávacím potenciálem příběhů s obrázky a bublinami počítají. Právě vyšla komiksová verze Erbenovy Kytice, sbírky hororových balad, které život, vdechnutý českými ilustrátory, opravdu sluší. Ani zarytý odpůrce povinné četby neodolá!

…je trošku, ale vážně jen trošku škodolibý?

Kdo se nikdy nesmál Bridget, která ve škaredém svetru poslouchá trapné historky ze svého dětství a u romantických cajdáků si brečí do zmrzliny, ten ji snad nikdy nečetl nebo neviděl. Tahle roztomilá popleta je zpátky v knize Dítě Bridget Jonesové – z názvu by se mohlo zdát, že dospěla, ale je víceméně pořád stejná. Smát se fiktivní postavě nikomu neublíží, a další deník potrhlé blondýnky rozhodně rozesmát umí.

…čte mnohem dospělejší knihy, než by člověk hádal podle věku?

Žánr young adult je neskutečně široký, a kromě jednoduchých příběhů o lásce nebo barevných fantasy knih ukrývá občas i mnohem hlubší téma. Ruta Sepetys ve svých knihách dokazuje, že psát pro mladé nemusí znamenat vyhýbat se vážným tématům. Píše o událostech moderní historie, a to těch velmi temných, přesně tím způsobem, který mladou generaci baví. Sůl moře je knihou o námořní katastrofě, a je skvělým začátkem čtenářské dráhy plné kvalitního, i když poněkud ponurého čtení. A pokud ji koupíte dětem nebo mladším sourozencům, půjčte si ji od nich, až budou mít dočteno.

…by chtěl být českým Zuckerbergem?

Překotný vývoj na poli internetu se neodehrával v 90. letech jen kdesi v Kalifornii. I na východě, v českém prostředí, to chvílemi byl slušný divoký západ. A právě to se stalo námětem nového románu Tomáše Grombíře Jedničky a nuly. Jeho hlavní hrdina Adrian je zamlklý a nesebevědomý šprt, to se ale změní, když se dostane do Prahy a do víru kuponové privatizace, díky které vyrůstají první IT firmy – a taky první tunely. Adrian je nadaný programátor a najednou se ocitá ve světě šedé ekonomiky, v počátcích internetu, přichází úspěch… Jen kdyby rozuměl mezilidským vztahům stejně jako jedničkám a nulám. Trochu výprava do historie webu a programování a trochu příběh o tom, jak technologie předbíhají mezilidské vztahy.

Čtěte také  5 důvodů, proč vyzkoušet Knihovrátek

…potřebuje pohladit?

Robert Fulghum je takový americký Jan Werich. Vousatý pán, který vypráví zdánlivě jednoduché příběhy, za kterými je ale velká spousta životní moudrosti. Fulghum miluje Česko a není divu, že tu má tolik příznivců a příznivkyň. Kdo občas nepotřebuje pokecat s chytrým a rozvážným strýčkem? Jeho poslední kniha Poprask v sýrové uličce je přesně taková, jakou bychom od autora čekali. Hotové pohlazení, které vás přinutí mít oči otevřené a hledat ve světě krásu, lehkost a humor.

…nikdy nedospěje?

Kniha s názvem Dospělost je mýtus vyvolá v nejednom tzv. dospělákovi dojem, že ho někdo celé dny pozoruje. A ví, že vylézt každý den z postele a jít mezi lidi je poněkud náročné. A že většina sociálních situací je vlastně dost děsivá. A že sebevědomí a plány do budoucna jsou z žánru fantasy. Komiksy Sarah Andersen, posbírané v této knížce, rozesmějí všechny, kdo si mysleli, že s určitým věkem přijde i dospělost, a ona ne a ne dorazit.

…se rád kochá?

Harry Potter naučil celou generaci dětí číst – možná už více než jednu. Jeho příběhy jsou tak podmanivé, že po nich sahají i sváteční čtenáři a čtenářky. A aby toho nebylo málo, jednotlivé díly začaly postupně vycházet v ilustrované podobě. Obrázky Jima Kaye vyvolají nejedno “ách” nejen u skalních fanoušků a fanynek – letos před Vánoci vychází už druhý takhle vyšperkovaný díl – Harry Potter a Tajemná komnata, který byl stvořený k tomu, stát se dárkem. Komu ho zabalíte?

banner_merch

A pokud pořád váháte, jestli se trefíte do knižního vkusu obdarovávaných, máme pro vás zaručený tip, který potěší napříč žánry. Mrkněte na naše knihomolské dárky! Vybrat si můžete z knihotrik, knihomikin, knihomolských hrnků a nebo můžete sáhnout po praktické plátěnce. Tyhle kousky křičí do světa lásku ke knihám, jsou eticky vyrobené, mají ekologickou certifikaci… Stačí si vybrat 🙂

 

Tak co, našli jste kousek pro někoho z vašich blízkých? Držíme palce s výběrem a přejeme, ať knižní dárky letos rozzáří nejedny oči 🙂