blog

Vše pro Dívku jménem Patience

12.01. 2017

Máte rádi komiks? Nebo sci-fi? Nebo takové ty příběhy o lásce, vůli a osudu, které jsou plné zvratů? Nebo si snad víc užíváte noirové prvky? A víte co? Ono je to vlastně jedno, protože komiks Dívka jménem Patience z pera Daniela Clowese přeskakuje hranice žánrů a stylů takovým způsobem, že zařadit ho je stejně nesnadné jako odhadovat, jaký typ čtenářů a čtenářek nadchne. Spoiler: U mě se mu to rozhodně povedlo.

Troufám si tvrdit, že komiksu se v Česku daří. Stále více je slyšet o lokálních dílech, ať už jde o tvorbu Jaromíra 99, kterému jistě k všeobecné známosti pomohla spolupráce s Jaroslavem Rudišem, filmové zpracování Aloise Nebela a populární Zátopek, nebo o další autory a autorky jako Toy Box, Branka Jelinka a řadu dalších. Na krásné obrazové knihy, mezi nimi i komiks, se občas zaměřují i velká nakladatelství, úžasné kousky vydávají ta specializovaná jako je Labyrint, Lipnik, Crew nebo Paseka (jejíž komiksová edice roste), a vznikají i nová vydavatelství, díky kterým si můžeme užívat zahraniční komiksy. A právě tak se v Česku objevila Patience.

Nakladatelství Trystero se rozhodlo vydání Dívky jménem Patience podpořit crowdfundingem, a povedlo se mu to. Přestože o autorovi Danielu Clowesovi se ve Spojených státech hovoří jako o tvůrci klasických kousků, u nás se nijak zvlášť známý nezdál – a přece knihu podpořilo dost lidí a ona vyšla. A to v krásném a velkém barevném formátu se zářivou obálkou, kterou jednoduše nepřehlédnete. Že by si tuhle knihu neměli nechat ujít komiksoví nadšenci je jasné, neměla by ale minout spoustu dalších z vás, neučaruje vám totiž jen obálkou.

Rozdíl mezi komiksem a grafickým románem je spíše formální záležitost, nicméně grafické romány jsou brány jako o něco “vyšší” žánr než komiksy, které si většina lidí představí jako něco akčnějšího a barevnějšího. A Daniel Clowes tuhle hranici vesele boří. Patience je totiž barevná až hanba a tak sofistikované prvky jako je střídání vypravěčů, introspekce a mudrování nad smyslem života i světa se tu mísí s násilím, velmi lidovou mluvou, prvky sci-fi, drogami a brakovou estetikou.

Čtěte také  Karneval zvířat: Český filharmonický orchestr tak, jak ho neznáme

Nejen forma, ani obsah si s jednoduchým žánrovým zařazením nevystačí. Příběh Patience je vyprávěním o dívce, která otěhotní a už už se těší na jakž-takž normální život s přítelem Jackem. Oba mají pohnutou minulost, ale čert to vem, to přece nějak zvládnou. Jenže Patience někdo zabije. Jackovi to zničí život, ale po letech narazí na způsob, jak cestovat časem. Je pro svou lásku a nenarozené dítě schopen všeho a chce změnit běh osudu, a tak na sebe vezme roli noirem šmrncnutého detektiva, který nejde pro ránu daleko. Jen kdyby tak uměl chvíli posečkat a zamyslet se… Vidíte tu slovní hříčku ve jméně hlavní hrdinky? 🙂

Daniel Clowes skloubil příběh o osudové lásce, gangsterku, sci-fi o cestování časem a spoustu dalších prvků, kterými se historie komiksu i té takzvaně vyšší literatury jen hemží, a vzniklo z toho vyprávění, které vás dostane. I když hlavní hrdina není superhrdina. I když svou lásku neumí zveršovat a neužije ho na patetická gesta. I když namísto jedné husté hlášky sype z rukávu variabilní vulgarismy. I když jeho vyvolená není dokonalá dáma, ale potrhlá holka s vážně divnou minulostí. Přečtěte si Patience. Třeba vysvětlí pár nejasností i ve vaší osobní historii 🙂