blog

Pročetli jste s dětmi léto? Dožeňte to ;-)

Číst dětem a s dětmi je strašně důležité. Buduje to jejich vztah ke knihám, rozvíjí slovní zásobu, empatii… O tom už jste určitě slyšeli. Jestlipak si s dětmi čtete i v létě? O prázdninách jim hrozí, že vypadnou z rytmu, jazykové dovednosti se vrátí o několik měsíců nazpět a návrat (či nástup) do škol a školek bude těžší. Léto vstupuje do poslední čtvrtiny, inspirujte se projektem Prečítané leto a rozhýbejte mozkové závity 🙂

precitaneleto

O co jde? Prečítané leto si klade za cíl, aby co nejvíce rodičů a dětí společně četlo a podnikalo spoustu dobrodružství, která zabrání prázdninovému útlumu. Na webu proto najdete tipy na knihy pro děti různého věku i na aktivity, každý týden potom má své téma, které čtení i hry a tvoření spojuje. Jde sice o slovenský projekt, řada doporučovaných knížek je nicméně česky a hry samozřejmě neznají hranic 🙂 Jaká jsou témata tří posledních letních týdnů? I když se prázdniny řítí do finále, pořád je dost času na čtení a hraní. Tak se inspirujte!

Knížky o vodě

vodnici

Tento týden je dle Prečítaného leta týdnem vodním. A kde je voda, tam musí být i vodníci! Jedním z knižních tipů tak je klasická Česílkova vodnická knížka z pera Václava Čtvrtka, ilustrovaná Radkem Pilařem. Bez vodníků, ale zato s plavčíkem a velrybou mohou děti vyplout v kouzelné uspávance ilustrované Pavlem Čechem, přátelská velryba na ně čeká i v knížce Papuchalk Petr, která byla nominovaná na prestižní ilustrátorskou medaili Kate Greenaway. A jaké aktivity pro tento týden Prečítané leto navrhuje? Zkuste malování kostkami ledu nebo vyčistěte nejbližší potok a pátrejte v něm po zajímavých obyvatelích!

Knížky o zvířatech

Dasenka-36-1

Máme rádi zvířata! Je jen málo dětí, které se nadšeně neženou ke každému pejskovi či kotěti, které potkají. Proto je předposlední týden Prečítaného leta věnovaný právě zvířátkům. Jaké knížky stojí za to s dětmi číst? No kdo by neznal Dášeňku – tahle úžasná knížka Karla Čapka dětem velmi podrobně vysvětlí, jak se malí pejsci učí všechno, co potřebují znát, a přenese je do veselého čtyřnohého světa. Knížka Na svačinu přišel tygr popustí uzdu dětské fantazii a jistě i rodičům připomene, že je občas fajn nechat myšlenky, aby se proběhly za hranicemi každodenní reality. Naším osobním tipem pak je kniha Ptáček a lev, která sice neoplývá mnoha slovy, ale o to je její poselství o přátelství lépe srozumitelné. A jak se zvířátkům přiblížit i jinde než na stránkách knih? Udělejte radost ptáčkům třeba na vaší zahradě a vyrobte jim pítko.

Čtěte také  Dvanáct skvělých dětských knih vonících létem

Knížky o písmenkách

abeceda11

Poslední prázdninový týden, který už zasahuje do září, se věnuje písmenkům. To se hodí – škola volá, proto je potřeba mozky rozjet na plné obrátky a poprat se s abecedou. Mezi českými knihami, které Prečítané leto doporučuje, najdete třeba úžasné Kamarády z abecedy. Tahle kniha vychází z obrovské dětské fantazie a faktu, že děti vidí za písmenky spoustu jiných věcí, lidí či zvířat. Ideální pro poznávání písmenek! Abeceda (z) měst zase kromě písmenek malé čtenáře a čtenářky vezme i na cestu kolem světa od Antverp až po Zadar. Úžasná je také novinka Každý bulí nad cibulí z Paseky plná vtipných a chytrých básniček, které si s jazykem báječně hrají, mimo jiné i o palačinkách. Doplňte tohle čtení vytvářením lívanců ve tvaru písmenek (schválně, jestli zvládnete třeba R 🙂 ) nebo třeba společným vyprávěním příběhu vašeho léta. Nejen poslechem a čtením, i vlastním vyprávěním se dětem rozšiřují obzory!

I pro týdny léta, které už nenávratně uplynuly, najdete na webu Prečítaného leta spoustu skvělých knižních tipů a aktivit, rozřazených do zajímavých témat. Tak se mrkněte a nezapomeňte pro inspiraci kouknout i na Facebook projektu.

Přejeme ještě spoustu krásných letních stránek i zážitků!