blog

#copravectu: Saturnin se vrací, Ohníčky všude kolem a Africká zima

23.11. 2017

V dnešních recenzích najdete důležitou a závažnou Africkou zimu, neskutečně čtivou novinku od Celeste Ng a milou dávku laskavosti od Miroslava Macka jménem Saturnin se vrací – přečtěte si, co si o knihách myslíme a proč bychom je doporučili!

Ohníčky všude kolem

O čem to je? O jednom satelitním městečku, ve kterém život všech připomíná Stepfordské paničky, tolik, až je to hrozivé. O vztahu dcer a matek, o rodinných peripetiích, o všem prohnilém, co je ukryto za zdmi domů s dokonalou fasádou a v neposlední řadě i o rasismu, o tom, jestli i v devadesátých letech jsme si to se všemi těmi dobře míněnými názory nemysleli špatně. Shaker Heights se jmenuje tahle clevelandská čtvrť, kterou vyburcuje příjezd fotografky Mii a její dcery; obě dvě zamotají hlavu především rodině Richardsonových, která doposud žila tím nejspořádanějším životem, jaký si dovedete představit.

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to čtivé tak, že budete v duchu Celeste Ng děkovat za to, že tu knihu napsala. Fakticky.

To nejlepší na této knize? Nimrání se ve vztazích, které vlastně není nimrání, ale ta nejpropracovanější psychologická sonda do zdánlivě obyčejných, pohodových rodin, s jakou jsem se kdy v příběhu setkala.

Co se nám nezdálo? Všechno je tipťop dokonalé, do poslední tečky promyšlené a hluboce působivé. Marně hledám nějakou výtku, nenacházím.

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny, kteří se při čtení nechtějí “jen” odreagovat, ale zamyslet, chtějí na sebe nechat působit spoustu emocí, jež vám autorka předloží a mají rádi otevřené konce.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Vše, co jsme si nikdy neřekli právě od Celeste Ng. Jak jinak.

Podívejte se na další knihy od Celeste Ng!

Čtěte také  Vinice ve Francii: Ideální čtení ke skleničce šampaňského!

Saturnin se vrací

O čem to je? Nevypočitatelný sluha Saturnin a jeho vynalézavost, pragmatičnost a netypický postoj k životu jsou zpět. A zároveň i všechny postavy, které jste si zamilovali: nesnesitelná teta Kateřina, krásná slečna Barbora, mudrující doktor Vlach, rozmazlený Milouš a laskavý, ale šibalský dědeček. Jaké jsou jejich nové eskapády, které jim Saturnin uchystá?

Proč byste si to měli přečíst? Protože nostalgie! Kdo by se nechtěl vrátit zpátky do dětství / puberty / mládí nebo kdy jste to četli prvního Saturnina od Zdeňka Jirotky! A hlavně protože je to stejně milé, štiplavé, zábavné a laskavé jako byl první díl.

To nejlepší na této knize? Ačkoliv knihu napsal někdo jiný, konkrétně spisovatel Miroslav Macek, neubírá to příběhu na kvalitě. Macek si vzal od Jirotky to nejlepší a stvořil nový příběh, který se může hrdě postavit do vaší knihovničky hned vedle původní knihy Zdeňka Jirotky.

Co se nám nezdálo? Možná je ta kniha stejně dobrá, ale reálně se Miroslav Macek tak pečlivě drží všeho zažitého, že mi místy připadalo, že je to vlastně trochu škoda – klidně se mohl odchýlit od zavedených norem a přidat do příběhu víc vlastního rukopisu.

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny, kterým se hodí dávka laskavosti do zásoby.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbil… první Saturnin, samozřejmě!

Africká zima

O čem to je? Je to autentická zpověď z Jižního Súdánu, nejmladšího státu světa, jehož území už celá desetiletí sužují ozbrojené konflikty. Na začátku roku 2017, kdy zemi navíc zasáhla vlna kritického nedostatku potravin, se do míst, kde se až příliš daří infekčním a tropickým nemocem, vydal na misi Lékařů bez hranic chirurg Tomáš Šebek. Po zkušenostech s úrazovou chirurgií z kolébky vúdú na Haiti a válečnou medicínou v severním Afghánistánu se spolu s kolegy ocitl v prostředí, kde má tradiční léčitel a jeho alternativní přístup k pacientovi daleko větší respekt než lékař vzdělaný na Západě.

Čtěte také  Knihy, které předpověděly budoucnost

Proč byste si to měli přečíst? Protože je to dávka velkorysosti a empatie, jakou všichni potřebujeme a navíc se díky vyprávění podíváte někam, kam se normální smrtelník nedostane.

To nejlepší na této knize? Autentičnost, upřímnost, poselství, které kniha má – to všechno je nesmírně důležité.

Co se nám nezdálo? Trochu mi chyběla větší čtivost, smysl pro to vypointovat zápletku jaksepatří, ale pro zcela zásadní téma, které kniha přináší, to klidně odpouštím. Tohle není románové čtení, tohle je skutečnost.

Pro koho je kniha ideální? Pro všechny, kteří drží palce Lékařům bez hranic a chtějí zjistit něco víc o jejich práci.

Bude se vám to líbit, pokud se vám líbilo… Ganbare! Workshopy smrti od Katarzyny Boni.