blog

Knižní tipy od Jane Moravcové: Po jakých knihách sáhnout na začátku roku?

Doufáme, že se všichni shodneme na tom, že tipů na dobré knihy není nikdy dost. Abychom vám ten výběr trošku ozvláštnili, poprosili jsme tentokrát člověka "zvenčí", aby nám pro vás připravil tipy na knihy, které rozhodně nemůžete minout.

Naše milá Jana Moravcová, kterou můžete na Instagramu znát pod nickem @janeonthemove, se vám blíž představí níže v článku sama a rovnou vás obeznámí s knihami, které přečetla v poslední době 😉

Milí knihomolové, jsem moc ráda, že jsem dostala příležitost se s vámi podělit o svoje tipy na knihy. Vy, co mě neznáte, jsem Jane, máma dvou malých capartů (1 a 3 roky) a miluju knihy (a kafe)!  Momentálně jsem na rodičovské dovolené a přiznám se, že v posledních letech sahám záměrně raději po oddechovkách, což jsou pro mě knihy, které se hodí do tramvaje, parku, nebo k moři. Dvě takové tu pro vás dnes mám, ale nechybí ani jedna dětská favoritka.

Hned ze začátku vám musím doporučit poslední odpočinkovou knihu, co jsem četla, a to Co by můj syn měl vědět o světě. Kdybych měla tuhle knihu charakterizovat jednou větou, bylo by to: kniha u které se budete smát nahlas. Je to oddechovka, která je plná lásky, humoru i dojetí a je tak trochu výpovědí dnešních rodičů. Jak už název napovídá, tak ji Backman napsal pro svého syna. Osobně oceňuji krátké kapitoly, aby člověk mohl kdykoliv přerušit a znovu navázat (chápe každý, kdo má děti). A na závěr ještě malé varování – budete mít potřebu číst úryvky knihy také ostatním lidem. Budete se usmívat i dojímat a najednou zjistíte, že jste už na konci. Myslím, že bude skvělá i jako audiokniha v podání skvělého Lukáše Hejlíka.

Dalším tipem pro mámu na (mateřskou) dovolenou, studenta po zkouškovém, nebo jen tak do tramvaje, je Deníček prince George od Clare Bennett. Jedná se samozřejmě o fiktivní deníček následníka britského trůnu (což bohužel ne všichni pochopili). George se připravuje na příchod svého sourozence a popisuje dění v rodině, kde se i přes základní znalost britských reálií, neztratíte. Prince Harryho popisuje jako šprýmaře, co vždy drží s maminkou Kate, která má vlastní tým i na vzhled svých vlasů apod. Je to nenáročné čtení, které vás ale několikrát rozesměje nahlas, a to obzvlášť, pokud máte rádi britský humor. Místy ale autorka příliš tlačí na pilu.

Čtěte také  Nové detektivní příběhy, které vás nenechají vydechnout

A nakonec dostává šanci zazářit Emy nejvíc oblíbená kniha, kterou vozíme všude s sebou a čteme ji téměř při každé cestě tramvají – Papuchalk Petr od Petra Horáčka. Nevím, jestli Horáčkovy knihy znáte, ale děti po celém světě je milují. Sám Horáček je paradoxně známější právě ve světě, než ve své domovině. Kniha je napsaná velmi jednoduše a obsahuje poměrně málo textu, tudíž je dítě schopné udržet pozornost. Poutavé ilustrace zaujmou nejen děti, ale i rodiče. Petrův nejlepší kamarád Pavel se ztratí a tak se jej Petr snaží najít, přičemž musí překonat několik nedorozumění, které vznikají jeho nedostatečnou komunikací s parťačkou velrybou, která mu v hledání pomáhá. Tuhle knížku by mělo mít doma každé dítě, protože si ji bezpochyby zamiluje (ozkoušeno na 2,5-leťačce). Navíc je skladná, což oceníte, až ji budete všude vozit s sebou.

Snad vám budou moje tipy inspirací. Těším se na naše příští setkání na blogu Martinus.cz a mezitím se můžeme vidět na Instagramu. 🙂

Jana Moravcová

Jana Moravcová je maminkou na rodičovské dovolené. Miluje dětské knihy, dobré kafe (tráví až příliš mnoho času v kavárnách), cestování a papírenské nezbytnosti.

Příspěvky autora