blog

5 knih, díky kterým se ponoříte do žánru sci-fi

Připadá vám poslední dobou knižní svět poněkud chudý, pokud se omezuje jen na naši planetu? Máte nutkání vykročit ze svého komfortního žánru a zažít dobrodružství? Chtěli byste cestovat mezi hvězdy, ale nejste si jistí, kam nasměrovat kurz vaší pozornosti? Čtěte dál a nechte se nalákat na pětici sci-fi šampionů, která vás rozhodně nezklame.

Víme, že zorientovat se v novém žánru může být docela oříšek, pokud nevíte, kde bude nejlepší začít. Rozhodli jsme se tedy pro vás vybrat pětici knih, o kterých jsme stoprocentně přesvědčení, že je na ně spoleh co se kvality a čtivosti týče a rozhodně bychom za něj dali všechny končetiny do ohně. Každá je navíc „trochu jinak sci-fi“, věříme tedy, že tady najdete dostatek inspirace, ať už se v tomhle žánru chcete podívat kamkoli!

Hard sci-fi: Spasitel | Andy Weir

Pomyslný král, otec žánru, ten první z mnoha – hard sci-fi by se dala označit za tu nejčistší a nejvybroušenější verzi vědecké fikce, jejíž kořeny sahají až k úplným začátkům. Najdete v ní přesně to, co název science fiction naznačuje – vědecké poznání, jakého lidstvo zatím dosáhlo, obohacené o představy, kam až nás může dovést.

Do hlubin tohohle žánru vás donutí skočit rovnýma nohama Andy Weir, když vám ve svém Spasiteli naservíruje fakta z oblasti chemie, fyziky, matematiky, biologie i lingvistiky tak brilantně, že vám i chemický vzorec bude připadat fascinující. Weirova schopnost přibližovat vědu i obyčejným smrtelníkům jde ruku v ruce s jeho smyslem pro humor a tvoří tak jedinečný koktejl, který hltavě vypijete do dna.

Kniha jednoho astronauta (to je něco jako divadlo jedno herce, ale s výrazně menším počtem diváků) osaměle plujícího vesmírem ve společnosti dvou poněkud neživých kolegů a jedné velmi nevhodně načasované amnézie vám dokáže, že hard sci-fi rozhodně není žánrem jen pro pár fajnšmekrů nebo vědo-milů. Spasitel vás vezme za dobrodružstvím v jeho nejkrystaličtější podobě – zamotá vám hlavu, bude vás vzdělávat a hlavně vás bude bavit.


Soft sci-fi: Příběhy vašeho života | Ted Chiang

Jestli vás přece jen trochu odrazují všechny ty zmínky o přírodních vědách a na příběhu spíš než jeho akademickou přesnost oceníte nápad a psychologii postav, dejte šanci soft sci-fi. Tenhle subžánr je sice založený na vědeckém pokroku, přistupuje k němu ale s větší benevolencí a smyslem pro fascinující zápletku.

Čtěte také  Nejprodávanější knihy od začátku roku 2024

Kouzlem imaginace vás uhrane Ted Chiang v povídkové sbírce Příběhy vašeho života. Matematika, filozofie, teologie, lingvistika a další si tu podávají ruku s bezbřehou fantazií a vytváří pozoruhodné scénáře, ze kterých bude vaše představivost tančit radostí. Chiang vědu ohýbá a hraje si s ní, zkouší, kam až ho zákony našeho světa pustí a když ho tam nepustí, zkrátka tu hranici přeskočí a pokračuje dál.

Každý z příběhů vás zachytí do svých tenat a vy se budete chtít zhmotnit uprostřed Babylonské věže obývané celým společenstvím nebo zatoužíte zakusit lék, který rozšíří kapacitu mozku do neprobádaných rozměrů. Chiangovy postavy vám budou promlouvat do hloubi duše a vy jim budete věřit každé slovo a každý krok. A od toho už je jen kousek k tomu, abyste uvěřili samotným povídkám. Příběhy vašeho života vás nevezmou na dobrodružnou cestu vesmírem, vezmou vás na pomalou jízdu obrazotvorností a nechají vás užít si každé její zákoutí.


Space opera: Akta Illuminae | Jay Kristoff, Amie Kaufman

Kdo kdy tvrdil, že sci-fi a romantika nejdou dohromady? Nemusíte být jen milovníci úžasných vynálezů a vesmírných bitev, abyste si dokázali užít vědecko-fantastické dobrodružství. Na mezihvězdných letech totiž sem tam vykvete i láska – ještě aby ne, když vezmete v potaz ty výhledy…

Své o tom vědí Jay Kristoff a Amie Kaufman, autorská dvojice, pod jejíž taktovkou vznikla Akta Illuminae. Trojice knih o velikosti menších cihel má všechno, co můžete očekávat od běžného sci-fi – dobrodružství, kosmické lodě, vzdálené planety, mezihvězdné bitvy i smrtící virus… A k tomu romantiku skrytou mezi řádky. Tři knihy, tři příběhy, tři lásky a jeden společný jmenovatel – sakra mocný nepřítel. Letmé pohledy a bušící srdce doprovází pořádná dávka napětí. Ať už se hrdinové nachází na kosmické lodi, vesmírné stanici nebo vzdálené planetě, všichni do jednoho bojují o život. A zatímco někdo bojuje pěstmi a někdo rozumem, všichni si u toho nenápadně hloubí cestičku do čtenářova srdce, kterému nezbývá nic jiného, než číst dál a doufat v zázrak.

Čtěte také  Non fiction novinky, které byste si neměli nechat ujít

Můžeme vám navíc slíbit, že takovouhle knihu jste ještě nečetli. Jednotlivé části příběhů tu totiž netvoří obyčejný text, skládají se z vojenských zpráv, map a plánů, deníkových záznamů, novinových článků, e-mailů a systémových hlášení. Tohle zpracování možná na první pohled působí nepřístupně, opak je ale pravdou. Děj díky němu doslova běží před očima a grafika tak šikovně pracuje se silou gradace, že občas nebudete stíhat otáčet stránky.


Postapokalyptická sci-fi: Silo | Hugh Howey

Svět skončil. Život na naší planetě se zredukoval na pouhé přežití. Poslední zbytky lidstva se skrývají pod zemí nebo denně bojují o holý život. Vítejte v postapokalyptické sci-fi, žánru pro každého, kdo někdy zapochyboval o rychlosti technologického pokroku a zvažoval, jestli není na čase absolvovat kurz přežití.

Na exkurzi do bezútěšného světa pod povrchem Země vás ve své trilogii Silo vezme Hugh Howey. Lidstvo už po několik generací přežívá v obrovském betonovém válci zahrabaném pod zemí. Ven se podívají jen ti, kteří poruší zákony – očistí senzory a do pár minut zemřou.

Howey podává svou vizi věcí budoucích syrově a strašidelně realisticky. Jeho postavy si s sebou pod zem vzaly všechny lidské cnosti, ale i slabiny a neřesti, a vy si díky tomu budete nejednou klást otázku, co je v rámci zachování vyššího dobra ještě v pořádku, a kde leží hranice, za kterou už účel nesvětí prostředky. K tomu si přidejte ponurou atmosféru, klaustrofobické prostředí, všudypřítomnou nejistotu a sto čtyřicet pater bez výtahu a dostanete kombinaci, která vás bude nutit číst dál a dál a konečně pochopit proč.


Dystopie: Příběh služebnice | Margaret Atwood

Jestli někdy někdo pronesl, že sci-fi nejde dostatečně do hloubky, pravděpodobně v ruce nikdy nedržel dystopii. Žánr založený na znepokojivých vizích budoucnosti, kde svoboda existuje jen jako abstraktní koncept a lidství má hodnotu prošlapané podrážky, by ho vyvedl z omylu.

Čtěte také  Problém tří těles: Hard science fiction i odlehčená netflixová adaptace

Jedné z mnoha mrazivých představ vdechla život Margaret Atwood, když napsala Příběh služebnice (a o pár desítek let později navázala Svědectvím). Vzrůstající neplodnost a strach z ní nechaly vzniknout totalitnímu režimu založenému na “tradičních” hodnotách. Zatímco mužům byla ponechána většina privilegií, význam plodné ženy se omezil na dýchající inkubátor.

Příběh služebnice je knihou pro každého, kdo touží po silném čtenářském zážitku. Hlavní hrdinka, služebnice v domě jednoho z mocných, vás vezme do svých myšlenek i vzpomínek na normální život. Prožijete s ní všechno. Surově, přímo a bolestně. Její život bude vaším a každá věta bude děsivou připomínkou, jak křehká je osobní svoboda. A až nalistujete poslední stranu a služebnici dáte sbohem, její příběh ve vás ještě dlouho přetrvá.


Která kniha a které odvětví sci-fi vás zaujalo nejvíc? Budeme moc rádi, když budete článek sdílet třeba na Instagramu a označíte náš profil, abychom se dozvěděli, co vás baví!

Natálie Chalupníčková

Knihovnice, knihomolka a přispěvatelka do martinusáckého blogu, která se zaměřuje především na klasickou četbu a tipy k maturitě z literatury.

Příspěvky autora