blog

Tři důvody, proč si přečíst Život na míru

Proč si přečíst Život na míru, debutový román od Nikki Erlick? Dozvíte se v tomhle článku!

Co kdybyste se jednoho dne probudili a u dveří by na vás čekala krabička s provázkem určujícím délku vašeho života? Otevřeli byste ji? A co kdyby se takové krabičky objevily po celém světě? To je představa, kterou Nikki Erlick vydatně rozvedla ve svém debutovém románu Život na míru.

Nikki Erlick absolvovala na Harvardské univerzitě, pracovala pro několik známých magazínů a jako redaktorka se zaměřením na cestování navštívila desítky zajímavých míst – od malých francouzských vesniček až po norské fjordy. V roce 2022 publikovala svou románovou prvotinu, která se okamžitě stala bestsellerem. A proč si ji přečíst?

Odvěká myšlenka v originálním balení

Prvním důvodem, proč dát knížce šanci, je její téma. Příběh totiž skutečně začíná tím, že všichni lidé starší dvaadvaceti let obdrží podivnou krabičku, která ukrývá provázek symbolizující délku jejich života. Přijde vám to jako neoriginální myšlenka? Možná máte pravdu. Otázka, zda raději vědět, či nevědět – ta je tu s námi odpradávna. V tomto případě ji nicméně autorka zabalila do úžasně hmatatelné metafory. „Dřevěná“ krabička. Nezničitelný provázek. Jako byste si na tu šílenou volbu mohli sáhnout.

První stránka = skok do děje

Zadruhé vás Život na míru okamžitě vtáhne. Hned. Žádné zdlouhavé úvody. Od chvíle, kdy se krabičky objeví, sledujete osm postav a nespouštíte z nich oči. Tito lidé se liší pohledem na život, mají různé povahy, různá zaměstnání. Někteří své krabičky otevřou, jiní ne… přesto víme, že i jejich provázky mají různé délky. A protože se jednotlivé osudy postupně prolétají, tu a tam na vás čeká menší překvápko, psychologický zvrat nebo dojemný moment.

„Co kdybys dostal krátký provázek TY?“

Tak zní nápis nasprejovaný na bílém pilíři, který dvě z hlavních postav míjejí při procházce parkem. A zároveň je to důvod číslo tři – právě tuhle otázku si totiž budete během čtení v jednom kuse pokládat. Vize budoucnosti, v níž by každý člověk na světě obdržel vševědoucí „krabičku s provázkem“, je sama o sobě děsivá.

Čtěte také  Kosení: Povídková senzace pro fanoušky Smrtky

Autorka jde ale ještě dál – ona tohle „co by bylo, kdyby“ v příběhu velice důkladně rozvíjí. Nejde totiž jen o to znát pravdu a vyrovnat se s ní. Tahle „drobnost“ má daleko rozsáhlejší důsledky: rozděluje svět na lidi s „dlouhým“ a „krátkým“, bourá dosavadní principy i vztahy. Knížka vás zkrátka po celou dobu nutí přemýšlet. O příčinných souvislostech, o společnosti, o životě… i o jeho konci.

Život na míru tedy rozhodně stojí za přečtení. Někomu sice bude připadat málo dějový a svým způsobem je to fakt. Příběh téhle dystopie se zakládá především na tom, jak se postavy se svým životním údělem vypořádají. Není to vyloženě akční román. Jenže právě to může být nakonec pro mnohé z nás o dost zajímavější než hrdinové bojující proti zkáze lidstva.

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora