blog

Knižní tipy od Jane Moravcové: Skvělé čtení na začátek září

Srpen uběhl rychlostí blesku, ale i tak pro vás mám další knižní tipy pro děti i rodiče. Tak rychle pojďme na to, ať nám zůstane více času na čtení, další tři skvělé knižní tipy už se nesou!

Poprvé k nám domů zavítali Muminci, respektive Muminek a narozeniny. Kniha, která vznikla podle původních příběhů Muminků, u nás slavila velký úspěch. Je to určitě tím, že Ema přesně spadá do kategorie, pro kterou je kniha dle mého názoru určená, tudíž 3-5 let. Příběh je stručný a obrázky barevné a líbivé, takže u knihy vydrží i menší děti a ty o trošku starší, co se už učí číst, si zvládnou knihu přečíst sami. V této sérii vyšly ještě dvě knihy: Muminek a noční dobrodružství a Muminek a sníh, myslím, že budeme obě potřebovat.

Určitě si pamatujete na tolikrát doporučované leporelum Rok v lese. Já mám pro vás tip na knihu podobného stylu, která se hodí i k blížícímu se novému školnímu roku – Rok ve školce, která je téměř povinná pro každého školkáčka. Ale pozor, bude také vyžadovat velké zapojení rodičů. Hned na první dvoustraně se seznámíte s postavami, které budete v knize potkávat, ale to je jediný text, který zde najdete. Dozvíte se, že Dominik by chtěl být hercem, Mirek rád jí, Evička zase často něco ztrácí apod. Další stránky leporela jsou vždy jen ilustrované, proto zde nastupuje představivost rodičů, kteří mohou vyprávět příběhy, které vymyslí, ale stejně tak můžou nechat rozvíjet dětskou fantazii a poslechnout si, co vymyslí děti samotné.

Pro dospělé, zejména asi tedy pro rodiče, bych tentokrát doporučila Nebe je naše. Kniha vypráví příběh rodiny, která se potýká s rakovinou svého dítěte, což samozřejmě není jednoduché téma, ale kniha je psána reálně a srozumitelně a čte se tedy poměrně rychle. Příběh Anny a Roba je smutný, plný hledání naděje, lásky i bolestivé ztráty. Už při čtení budete přemýšlet o životě a smrti a po dočtení ve vás tento pocit bude pravděpodobně dlouho rezonovat. Přesto (a možná právě proto) stojí tato kniha za přečtení. Těšit se můžete na zmínku Prahy a nezapomeňte si ke čtení přichystat kapesníky.

Čtěte také  Výběr nejlepších knih první poloviny roku, které si musíte přečíst

Děkuji za pozornost a doufám, že jsem vás alespoň trošku inspirovala. Těším se na vaše názory a tipy buď na blogu Martinus.cz nebo na Instagramu @janeonthemove! 🙂

Jana Moravcová

Jana Moravcová je maminkou na rodičovské dovolené. Miluje dětské knihy, dobré kafe (tráví až příliš mnoho času v kavárnách), cestování a papírenské nezbytnosti.

Příspěvky autora