blog

Non fiction novinky, které byste si neměli nechat ujít

Rádi čteme beletrii, ale taky se občas rádi vzděláme díky literatuře faktu, kde v následujících dnech a týdnech vychází celá řada zajímavých novinek! Pojďte se s námi navnadit na skvělé čtení, díky kterému se dozvíte něco nového.

Přiznáváme, že vybrat jen pět knižních novinek z oblasti non fiction nebylo nic jednoduchého, vychází totiž spoustu báječných knih, které rozhodně stojí za přečtení. Tohle je ovšem creme de la creme, které byste si neměli nechat ujít a už teď si knihy můžete pořídit; některé z nich už máme naskladněné a jsou k mání na webu či v našem brněnském knihkupectví, další si můžete pořídit v předprodeji a přiletí k vám, jakmile vyjdou.

Prostě vztahy | Honza Vojtko

Že důležité vztahy v našem životě nejsou jen ty partnerské či intimní, ukazuje nejnovější kniha psychoterapeuta Honzy Vojtka. Dívá se na vztahy z širší, pro někoho možná překvapivé perspektivy: navazujeme je totiž s živými bytostmi i neživými předměty. Dovedeme si vytvořit pouto s časem, s bohem, ale podobné vazby vytváříme také k penězům a s vervou kupíme majetek. Jak moc nás při vytváření jakýchkoli vztahů ovlivňují pouta v rámci rodiny? Proč je pro někoho práce nutné zlo a pro jiné druhý domov? Proč nás rozčilují zlozvyky některých kolegů? A můžeme vztahy nenavazovat? Honza Vojtko je jednoznačně nejen náš oblíbený psychoterapeut, ale taky spisovatel a na jeho třetí knihu se už nesmírně těšíme!


400 – Snídaně, kafe, brunch | Lukáš Hejlík

Krásná snídaně s dobrým kafíčkem a skvělou knížkou je podle nás jeden z nejlepších způsobů, jak trávit čas, vítáme tedy s radostí knihu, která nám poví, kde se dobře nasnídat. Ve čtvrté knize Gastromapy přináší Lukáš Hejlík 400 tipů ze všech regionů Česka. Na svých cestách si počítal, co kde snídal. Vejce Benedikt měl v 84 podnicích, zkusil 62 omelet, 41krát to byla vejce do skla. Máloco mělo poslední dobou takový nástup jako turecká vejce, ta otestoval na 36 místech. Tolikrát si dal mimochodem i lívance. Celkem 20krát to byly buchtičky s krémem, 18krát párky a 16krát avotoast. Často to byly jen obložené chleby, sendviče nebo toasty.


Kniha, kterou by si měl přečíst každý, koho máte rádi | Philippa Perry

Tato nová kniha od bestsellerové autorky vás vřelou a srozumitelnou formou provede základními psychologickými poučkami, jež mají potenciál změnit váš život. Prakticky a s nádechem humoru s vámi bude autorka řešit čtyři základní témata: jak navazujete a udržujete spojení s lidmi kolem vás, jak se chováte při hádkách a konfliktech, jak se stavíte ke změnám a ztrátám a v neposlední řadě i co pro vás vlastně znamená spokojenost. Tahle kniha už je na světě, tak si ji nenechte ujít!


Národní opruzení 2 | Karolína Zoe Maixnerová

Konec dobrý, všechno dobré. Ale osud hrdinů Národního opruzení prvním dílem zdaleka neskončil. Tentokrát se musí popasovat s mocnostmi, které požírají lidskou mysl i duši. Je třeba se opět setkat ve stejný čas na jednom místě a bok po boku se postavit zlu. Ale jak, když Havlíček trčí v Brixenu, Johanka přišla o rozum, Božena se vzdala práva na štěstí a Tyl má co dělat, aby uživil své dvě ženy? Podaří se Nerudovi zlomit prokletí a udržet všechny naživu? A co vy – troufnete si jít za hranice faktů z učebnic?


Dialog o umění a politice | Édouard Louis & Ken Loach

Mohou film a literatura vyřešit společenské problémy? Jak by se měla proměnit levice, aby dokázala čelit tomu, že se čím dál víc frustrovaných lidí obrací k populistům a extremistům? Uznávaný britský režisér a angažovaný francouzský spisovatel se v živém rozhovoru dotýkají i mnoha dalších bolestí současného světa: původu nesnášenlivosti, předsudků či homofobie, negativní role sociálních sítí, bezdomovectví, násilí, postavení žen či gayů.

Čtěte také  Koketujete s myšlenkou napsat vlastní knížku? Přečtěte si, co radí Ruta Sepetys

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora