blog

Knižní tipy od Jane Moravcové: Čaj, ponožky a skvělou knihu k tomu!

Nádherné babí léto tomu nenasvědčuje, ale již brzy budeme trávit víc času doma než venku a nastane čas na teplý čaj i ponožky a nějakou prima knížku k tomu. Co bych vám tentokrát doporučila? Pojďme na to!

Seznamte vaše děti s pošťákem Myšákem, určitě budou nadšené! Tato krásně ilustrovaná kniha Pošťák Myšák doručuje Marianny Dubucové není tak moc známá, ale určitě by neměla být opomenuta. V knize se s Myšákem vydáte na jeho denní obchůzku, kdy doručuje dopisy a balíčky svým zvířecím kolegům. Ačkoliv je v knize textu pomálu, o to víc jsou vykreslené příbytky zvířátek, které pošťák navštěvuje. V každém domku naleznete nespočet zajímavých detailů, ať už se budete dívat na domek Medvěda, Krokoušů, nebo budete zkoumat, jak to vypadá u Králíků. Tato krásná velkoformátová kniha vás bude inspirovat k vyprávění vlastních příběhů.

Další kniha je pro starší děti, dle doporučení od 6 let. Jedná se o titul Áďa spadla do kanálu od Sylvy Francové. Tento výjimečný průvodce po Praze je věnovám zejména dětem, ale myslím, že přinese spoustu nových informací i rodičům. Krásné ilustrace jsou samozřejmostí a těšit se můžete například na Karlův most a jeho sochy, Královskou cestu, Golema i orloj a další. Tento jedinečný příběh bude zřejmě atraktivnější pro Pražáky, ale i ostatní s knihou nešlápnou vedle. Jen pozor na to, že vaše děti budou po přečtení také pravděpodobně chtít spadnout do kanálu. 🙂

Příběh Tatéra z Osvětimi vypráví Heather Morrisová. A nutno říct, že jí to jde skvěle. Sama o knize říká, že je to příběh “lásky, naděje, kuráže a přežití.” Jedná se o skutečný příběh lásky dvou Slováků židovského původu – Laleho a Gity z období druhé světové války, přičemž se většina z něj odehrává na pozadí nelidských podmínek v koncentračním táboře v Osvětimi. Autorka se záměrně rozhodla vypustit velkou část hrůzy, co se z Laleho vyprávění dozvěděla, i tak se jedná o silný příběh, který stojí za přečtení. Kniha vás strhne a věřte mi, že s ní strávíte pouze dvě odpoledne.

Čtěte také  5 seriálových adaptací knih, které jste možná ještě neviděli (a měli byste)

Přeji všem krásný říjen a příště si už dáme nějaké vánoční tipy, co říkáte? Těším se na vaše názory a tipy buď na blogu Martinus.cz nebo na Instagramu @janeonthemove!

Jana Moravcová

Jana Moravcová je maminkou na rodičovské dovolené. Miluje dětské knihy, dobré kafe (tráví až příliš mnoho času v kavárnách), cestování a papírenské nezbytnosti.

Příspěvky autora