blog

Divadelní adaptace našich oblíbených knih

Také je vám někdy líto dočíst knihu, jejíž příběh se vám vryl pod kůži? Chtěli byste se svými oblíbenými hrdiny strávit ještě pár hodin navíc? Máme pro vás řešení: vyražte za kulturou! Pojďte se s námi podívat na divadelní adaptace našich oblíbených knih, které by vám neměly uniknout.

Knihy jsou oblíbenými předlohami nejen pro tvůrce filmů a seriálů, ale také pro divadelní dramatiky. Mnoho z nás určitě bylo na základní škole na divadelní adaptaci některé z klasik, o kterých jsme se učili v hodinách literatury. Dost možná to byly příběhy, které nás v té době nezaujaly literárně, natož knižně, ale účast byla povinná. Třeba Cyrana z Bergeracu si tak pamatuji jen díky tomu, že jsem měla z balkonu výhled na strop Národního divadla.

Dnes už se ale divadelních adaptací literárních klasik bát nemusíme, mnohdy bývají zpracovány moderně a zábavně. V repertoáru divadel po celé republice pravidelně najdete inscenace na základě děl Karla Čapka, Williama Shakespearea nebo Agathy Christie. A navíc teď v divadlech najdeme adaptace románů, které vyšly celkem nedávno a v knihkupectvích lámají rekordy prodejnosti třeba ještě teď. Vydejte se do divadla a nechte své knižní oblíbence ožít díky těmto představením:

Geniální přítelkyně

Tetralogie Geniální přítelkyně známá také pod názvem Neapolská sága je celosvětovým bestsellerem italské autorky Eleny Ferrante (jedná se o pseudonym), která vyšla ve více než 50 zemích světa. Pokud jste stejně jako já podlehli kouzlu Neapole v 50. letech minulého století a příběhu o přátelství mezi Lilou a Lenú, neměli byste minout Geniální přítelkyni v pražském Divadle ABC. Tu režíroval Marián Amsler a protože pokrývá celý jejich příběh, celková délka představení činí (včetně přestávek) přes čtyři hodiny.


Honzlová

Zdena Salivarová v románu Honzlová zachytila „budování socialismu“ skrz vyprávění Jany Honzlové, členky souboru písní a tancí Sedmikráska. O Janě, kterou kvůli kádrově nevyhovující rodině nepustili na zájezd do Finska a o její sebedůvěře a vynalézavosti v době, kdy spravedlnosti nebylo přáno, vypráví i divadelní adaptace režiséra Jakuba Nvoty v pražském divadle Rokoko.


Tenhle pokoj se nedá sníst

Zatímco novela Tenhle pokoj se nedá sníst slovenské autorky Nicol Hochholzerové v češtině vyšel teprve nedávno, od prosince loňského roku najdete jeho stejnojmennou divadelní adaptaci v brněnském Divadle Koráb v podání nově vzniklého divadla Kam jdeš?. Režii má na svědomí spoluzakladatel divadla Petr Michálek. Jste zvědaví na ztvárnění nerovného vztahu mezi dospívající Terezou, které je na začátku příběhu dvanáct let, a padesátiletým Ivanem, vedoucím výtvarného kroužku?

Čtěte také  Kateřina v říši kimči: Odlehčená procházka korejskými zvyklostmi

Hana

Příběh o podivínské tetě Haně ze stejnojmenného románu oblíbené autorky Aleny Mornštajnové je plný utrpení a pojednává o tom, jak jedno rozhodnutí může nenávratně změnit náš život i životy těch druhých. Na inscenaci tohoto strhujícího příběhu si můžete zajít rovnou dvakrát. Do Mahenova divadla v Brně režiséra Martina Glasera anebo do Klicperova divadla v Hradci Králové, kde představení režírovala Diana Šoltýsová.


Bílá Voda

Oceňovaná česká autorka Kateřina Tučková pracovala na románu Bílá Voda deset let, pracovala tak se spoustou dobových materiálů stejně jako hlavní hrdinka Lena. Ta v klášteře v Bílé Vodě postupně odkrývá tajemství místního kláštera a jeho řeholnic. Zjišťuje, co se odehrávalo v padesátých letech minulého století a mělo zásadní vliv na současnost i její život. Divadelní adaptace tohoto strhujícího románu můžete zhlédnout v Městském divadle v Brně, kde ji režíroval Dodo Gombár a bude mít premiéru 10. února 2024, nebo si můžete zatím zapsat do diáře premiéru 9. a 10. května 2024 v pražském Stavovském divadle v režii Michala Vajdičky.


Srpny

Debut Srpny Jakuba Stanjury vyšly v loňském roce a letos už se můžeme těšit na premiéru divadelní adaptace v podání brněnského Divadla Feste režírované Jiřím Honzírkem. Hlavní hrdinka Daniela je pravidelně každý srpen atakována úzkostí bez zjevné příčiny. Podaří se jí tomu uniknout po boku Štěpána, se kterým se seznámila na univerzitě?


Pod sněhem

Okolní krajina je pod sněhem a tři sestry se spolu se svými dětmi vydávají autem na rodinnou oslavu otcových narozenin. Během dlouhé cesty vyplouvají na povrch různé křivdy, navíc každá z nich přemýšlí nad svými problémy a do toho zasahují netrpělivé děti. Tragikomicky vykreslené rodinné vztahy najdete v románu Pod sněhem Petry Soukupové i v divadelní adaptaci Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, kde představení režírovala Jana Kališová.

Čtěte také  Kvíz: Která hrdinka z knížek Taylor Jenkins Reid jsi?

Tereza Kreuselová

Tereza přispívá na martinusácký blog, aby své okolí tolik nezahlcovala vyprávěním o knihách, které si zaručeně musí přečíst. Miluje pozdní odpoledne s šálkem kávy a rozečtenou knihou. Nejčastěji má v ruce současnou beletrii, ale nebojí se ani klasiky nebo non-fiction. A jaké jsou její oblíbené? Neopouštěj mě, Svět podle Garpa, Anna Karenina nebo Malý život. A samozřejmě Mumini!

Příspěvky autora