blog

Knihy roku 2018: To nejlepší, co přečetli knihomolové z Martinus.cz

Na nejlepší knihy jsme se už ptali několika známých osobností, ale samozřejmě vám chceme povědět i o knihách, pro které v letošním roce nejvíc zahořela naše martinusácká srdíčka. Každý z nás vám tedy napsal jedno osobní doporučení na knihu, která pro něj byla v roce 2018 výjimečná a proč. Doufáme, že vás na ně jaksepatří navnadíme!

Osm hor je kniha, kterou jsem dlouho odkládal a nakonec jsem ji zhltl za tři večery. Beletrii čtu málo, ale tohle je ta nejlepší za poslední dobu. Je tam rodina, je tam Itálie, jsou tam hory a kamarádi na život a na smrt… Příběh to sice není zrovna veselý, ale je skvěle napsaný a lehko se čte.
– Dušan, country manager

Pokud byste si měli přečíst jen jednu knihu o vedení lidí, měla by to být právě Radikální otevřenost. Kim Scottová, která vedla obrovské týmy například v Google a Apple vás v ní naučí, jak ve firmě budovat kulturu otevřené komunikace a díky tomu dosahovat lepších výsledků a zároveň mít lepší vztahy. Pro mě klíčová “byznys” kniha tohoto roku a doporučuji ji každému, kdo pracuje v nějakém týmu. A nemusíte být šéf ani vedoucí 🙂
– Zuzka, marketingová manažerka

Přestože beletrie jsem letos přečetla dost, rozhodla jsem se za nejlepší knihu vybrat komiks. Ms. Marvel popírá, že hrdiny mohou být jen silní muži a naopak říká, že i “malá holka”, neřkuli teenagerka, co to nemá doma tak úplně lehké, může být cool superhrdinka. Bojuje s dobře míněnými rasistickými předsudky svých spolužáků, s rodiči, s jejichž náboženskými a výchovnými požadavky se tak úplně neztotožňuje a zůstává svá. Kamala alias Kapitánka Marvel je boží! 🙂
– Lucie, produktová manažerka

Jsem velkou fanynkou dystopických románů, takže moje číslo jedna je letos jednoznačně Napětí od Naomi Aldermanové. Pustila jsem se do ní jen proto, že ji doporučila Margaret Atwoodová, neměla jsem velká očekávání, ale zamilovala jsem se do toho příběhu od prvního řádku. Je to poučné, inteligentní, drsné, jiskřivé a napínavé. Po dočtení vám zůstane rozum stát a setsakramentsky dlouho to budete rozdýchávat.
– Jana, community specialist

Hned na začátku přiznávám, že Lars Kepler je můj nejoblíbenější autor. Četla jsem od něj všechny knížky a každý rok se těším, až vyjde další. Letos vyšla kniha Lazar, která byla super, ale asi nejlepší pro mě zatím byla kniha Hypnotizér, která byla jeho první knihou. Právě jsem se do ní po několika letech znovu pustila a i podruhé je to pořád stejně dobré. Napínavé a trošku děsivé…
– Lenka, agentka zákaznického štěstí

Na prvním místě mého seznamu oblíbených knih v roce 2018 by se nejspíš umístila Houbařka od Viktorie Hanišové. Na této knížce se mi nejvíc líbil silný příběh, který se postupně rozvíjí skrze dvě časové linie. S každou stránkou se postupně odkrývá tíživé téma knihy, o kterém se často nemluví. I když to není zrovna lehké čtení, děj je tak strhující, že se kniha čte sama. Po dočtení je o to těžší celý bolestivý příběh vstřebat a můžu vám zaručit, že o něm ještě dlouho budete přemýšlet.
– Tereza, agentka zákaznického štěstí

Simon Mawer je můj oblíbený autor, a proto jsem jeho nejnovější knihu Pražské jaro okamžitě zhltla – a ani trochu mě nezklamala. Úžasně vyprávěný příběh, skvělé postavy, se kterými se budete chtít okamžitě kámošit a toulat Prahou a spousta českých reálií, které sice známe, ale není na škodu si je připomínat znovu a znovu. Až knihu přečtete, bude vám ještě pár týdnů smutno, ale zároveň budete cítit spoustu lásky, naděje, že bude líp a touhy po svobodě.
– Andy, knihkupkyně
Čtěte také  Dopřejte si knižní drinky v knihkavárně