blog

Čtenářský klub: Co budeme číst v březnu?

Březen, za kamna vlezem, a budem si tam číst! Minimálně čtenáři z našeho Čtenářského klubu na Facebooku to tak určitě mají a jestli s nimi souzníte, přidejte se k nám! Pojďme si představit březnovou knihu a trochu si přiblížit její příběh.

Vážně, ty oranžové obálky jsou čistě náhodné! I třetí kniha, kterou jsme do Čtenářského klubu vybrali, je totiž do oranžova. Aspoň vám tahle trojice bude v knihovničce pěkně ladit. Náš nový výběr se jmenuje Neříkej, že nemáme nic a napsala jej Madeleine Thienová. Proč jsme vybrali na březen právě tuhle knihu?

Tentokrát jsme vybírali některý ze současných společenských románů. Chceme, aby náš výběr byl co nejpestřejší, takže po dystopii a young adult přichází epický příběh, který svou výpravností, časovým rozpětím a mnohovrstevnatostí připomíná díla největších ruských klasiků. Ale nebojte, však březen má celých jedenatřicet dní a určitě jej stihnete přečíst (a i kdyby ne, nevadí!).

V předchozí knize jsme se podívali do Itálie, tentokrát se vydáme do Kanady a do Číny. Kanadská spisovatelka Madeleine Thienová vám přiblíží čínské dějiny, které jsou v druhé polovině 20. století poznamenány násilnou kolektivizací, hladomorem i pronásledováním politických odpůrců. Každá z postav se s neúprosným plynutím dějin vyrovnává po svém, častokrát s tragickými následky, na což upozorňuje začátek románu, jenž vás okamžitě přiková ke knize: „Táta nás v průběhu jednoho roku opustil hned dvakrát. Poprvé, aby ukončil své manželství, a podruhé, když si vzal život.“

Důležitým leitmotivem této knihy je hudba, lépe řečeno klasická hudba, díky které ještě o fous víc platí, že po dočtení ve vás bude příběh rezonovat ještě dlouho. Protagonisté příběhu ji však vnímají stejně rozporuplně jako dění okolo sebe – pro jedny představuje možnost úniku do krásnějšího světa, pro jiné je zdrojem neustávajícího neklidu. Pro zpestření literárního zážitku doporučujeme při čtení poslouchat některé z děl, o kterých hlavní hrdinové v knize hovoří – slibujeme, že kniha pro vás okamžitě získá nový rozměr!

Madeleine Thienová vyrůstala v Kanadě a vystudovala současný tanec a kreativní psaní. Ve dvaceti se poprvé vydala do jihovýchodní Asie, aby poznala členy své širší rodiny a získala inspiraci pro psaní svých románů. Neříkej, že nemáme nic je její třetí dílo a doposud nejúspěšnější a nejznámější; v roce 2016 bylo nominováno na Man Booker Prize a díky svému uhrančivému stylu vyprávění bylo přeloženo do více než pětadvaceti jazyků. Jsme nesmírně rádi, že román letos konečně vyšel i v češtině a my se můžeme pustit do spletitých partitur života Marie Ťiangové.

Čtěte také  5 seriálových adaptací knih, které jste možná ještě neviděli (a měli byste)

Doufáme, že jsme vás jaksepatří navnadili a že se do čtení dáte s námi! Budeme se na vás a na vaše dojmy z knihy těšit v našem Čtenářském klubu a nezapomeňte – pokud se přidáte mezi jeho členy, čeká na vás poštovné na tuto knihu zdarma po celý březen 😉

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora