blog

Proč byste se měli přidat do našeho Čtenářského klubu

Je tu někdo, kdo si ještě nestačil všimnout našeho Čtenářského klubu? Tenhle článek vás definitivně přesvědčí, že přidat se do našeho Čtenářského klubu je dobrý nápad!

Neustále se snažíme hledat způsoby, jak se skrze online svět přiblížit vám, našim zákazníkům a fanouškům. Chceme vyvolávat diskuze a debaty kolem literatury a chceme sdružovat co nejvíc lidí, kteří mají rádi knížky, protože, co si budeme povídat, tahle stvoření jsou ta nejlepší stvoření na světě a naše krevní skupina! Protože víme, že najít si čas na čtení a leckdy i vybrat si v té záplavě knih tu správnou pro vás není snadné, rozhodli jsme se, že všechno tohle – diskutování o knihách, výběr dobrých knih a apel na to, abyste víc četli – dáme do kupy a vznikl z toho náš Čtenářský klub na Facebooku.

Jak to funguje? Úplně jednoduše: stačí jednou kliknout a přidáte se mezi téměř dva tisíce knihomolů, kteří každý měsíc přečtou jednu knihu, a pak o ní společně debatují ve facebookové skupině. Jako malou pozornost od nás mají členové našeho Čtenářského klubu poštovné zdarma na knihu měsíce (tajný kód najdete ve skupině). Věříme, že vykročit ze svého oblíbeného čtenářského žánru nemusí být vůbec na škodu, ba naopak, každý čtenář by si měl jednou za čas rozšířit obzory a přečíst si něco mimo svou komfortní zónu. Proto se snažíme výběr knih ke čtení uzpůsobit tak, aby jednak šlo o skutečně kvalitní čtení podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí a za druhé, aby šlo o různé příběhy z různých žánrů – už jsme si přečetli český román, LGBT young adult knihu, světovou klasiku, velkolepý čínský bildungsroman, dystopii, momentálně čteme severský thriller… Doufáme, že tak čtenáři objeví dobré čtení ze žánru, do kterého by jinak nezabrousili a taky bychom samozřejmě rádi, aby každý ve Čtenářském klubu narazil i na něco, co pro něj bude jednoznačně to pravé ořechové.

Čtěte také  5 tipů na zimní čtení: Co číst, když venku mrzne

Pojďme si tedy blíže představit knihy, které už máme za sebou – přece jen, Čtenářský klub teď v červnu slaví už půl roku své existence, takže už se můžeme trošku ohlédnout zpátky a bilancovat – aspoň budete mít lepší odhad v tipování, co nás asi čeká v druhé půlce roku! 😉

Leden jsme odstartovali v plné parádě s knihou, kterou někteří Martinusáci považují za tu vůbec nejlepší z celého loňského roku! Jak by to asi vypadalo, kdyby ženy definitivně zvítězily nad patriarchátem? V jiskřivém románu Naomi Aldermanové to jiskří nejen metaforicky – ženy v sobě totiž probudí takzvané „klubko“, díky kterému mohou kohokoliv snadno zneškodnit elektrickým výbojem. Hned na začátku jsme se trefili do vkusu spoustě knihomolů a jsme za to moc rádi, jelikož nejde jen o hrozivou dystopii, nýbrž taky o velmi naléhavou a chytrou knihu, která ukazuje, jak moc se může zvrhnout svět, když si lidé připadají bezmocní.

 


Tohle byla trefa do černého 😊 Knížku Dej mi své jméno, díky které se přenesete do horké Itálie a prožijete si první lásku se vším všudy, byla už loňském roce přijímána velmi pozitivně, stejně tak její filmová adaptace. LGBT témat v knihách se vyskytuje čím dál tím víc a dělá nám to radost, protože víme, že první láska nemusí vždycky proběhnout jen mezi holkou a klukem 😉


Na krátký únor vyšla krátká kniha, v březnu jsme naopak vybrali tlustou bichli, která nás pošťouchla k tomu, abychom si doplnili mezery ohledně všeho, co předcházelo a následovalo po událostech na náměstí Nebeského klidu. Výpravný román díky své tloušťce a specifickému tématu nezaujal takové množství čtenářů, ale jsme moc rádi, že spousta členů z našeho klubu příběh vyzkoušela a nakonec si jej pochvalovala a zejména to, že kdyby nebylo Čtenářského klubu, pravděpodobně by o něj nezavadili ani pohledem.

Čtěte také  Proč číst knihy Sylvie Plath?


Nové vydání k výročí narození Vladimira Nabokova jsme samozřejmě nemohli nechat bez povšimnutí! Lolita je podle průzkumů jednou z knih, kterou všichni znají, ale málokdo ji vlastně skutečně četl. Řekli jsme si tedy, proč bychom se nevrátili ke klasice, zvlášť, když se objevila v novém kabátku! Vlastně hned ve čtyřech, vyšla totiž ve čtyřech různých verzích obálky, jedna je krásnější než druhá a jsme rádi, že jste důvěřovali našim knižním skřítkům ve skladu a nechali je vybrat tu pravou pro vás 😊


Protože jsme si zamilovali Hanu, věděli jsme, že dřív nebo později ve Čtenářském klubu dojde i na Tiché roky! Byli jsme moc rádi, že první českou autorkou čtenou v našem klubu byla právě Alena Mornštajnová, jejíž knihy velmi obdivujeme a stejně jsou na tom podle všeho i naši čtenáři, kteří se v drtivé většině shodli na tom, že právě Tiché roky jsou knihou, která se jim doposud v našem klubu líbila úplně nejvíc. Tak jsme zvědaví, jestli je v následujících měsících ještě něco předčí!


Horký začátek června jsme ve Čtenářském klubu ochladili severským thrillerem. Všichni známe Nesboho a Keplera, ale slyšeli jste už o Sveistrupovi? Nejvyšší čas doplnit si literární znalosti o tomhle žánru a mrknout se na tuhle novinku! Je napínavá, dobrodružná, odehrává se v pochmurné, krásné Kodani a věříme, že vám učaruje stejně jako vám.

 

Tak co, stavíte se u nás? 😉

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora