blog

5 knih, se kterými vám i v létě půjde mráz po zádech

Vyvolat si mráz po zádech může být vzhledem k červnové vlně veder naprosto zásadní pro přežití letošního léta. Nebojte se nic, pokud máte rádi thrillery a horory, máte aspoň o tenhle druh mrazu postaráno. Stačí si vybrat z našich pěti tipů na napínavé čtení, od kterého se letos v létě (a kdykoliv jindy) nebudete moct odtrhnout.

Vyvolat si mráz po zádech může být vzhledem k červnové vlně veder naprosto zásadní pro přežití letošního léta. Nebojte se nic, pokud máte rádi thrillery a horory, máte aspoň o tenhle druh mrazu postaráno. Stačí si vybrat z našich pěti tipů na to nejlepší napínavé čtení, od kterého se letos v létě (a kdykoliv jindy) nebudete moct odtrhnout.

Kaštánek

Nenapadá nás lepší kniha na úvod, než severský thriller, který byl knihou měsíce našeho Čtenářského klubu v červnu. Jako bychom to s tím horkým počasím tušili 😊 Kaštánek je taková nenápadná kniha, dopředu se o ní moc nemluvilo, ale soudě dle reakcí v klubu na Facebooku, téměř všechny si omotala kolem prstu a leckoho příjemně překvapila. Soren Sveistrup je u nás prozatím nepříliš známý autor, který ale každopádně dokazuje, že na poli severského thrilleru je toho mnohem víc než „jen“ Nesbo a Kepler. Mladá ambiciózní vyšetřovatelka a vraždy, které zasahují do dánské politiky, prostředí pošmourné Kodaně a velmi lstivý vrah, jehož identitu jen tak snadno nerozluštíte – to všechno dává dohromady působivý příběh, co slupnete jako malinu.

Přiveď mě zpátky

B. A. Paris není třeba dlouho představovat, tahle britská autorka už má na kontě pěknou řádku úspěšných thrillerových knih. Její nejnovější se jmenuje Přiveď mě zpátky a ke cti jí slouží, že přetrhla sérii thrillerů o psychicky narušených ženách. Tentokrát se s problémy s psychikou potýká muž a ačkoliv se proto rozhodně nedá říct, že by hlavní hrdinka byla stabilní osobou, je to příjemná změna. Příběh je to jednoduchý, působivý, zavede vás na britský venkov a do poslední stránky si nebudete jistí, co je pravda a co je lež. B. A. Paris znovu převedla, že co se týče thrillerových jednohubek, je to vskutku mistryně.

Stranger Things: Temný experiment

Tenhle román je speciálně určen pro ty, co hltali seriálové Stranger Things na Netflixu. Jedná se totiž o prequel, který vás zavede do konce šedesátých let a předvede vám tajemství známé laboratoře i životní osudy matky Eleven. Nevíte, kdo je Eleven? Doporučujeme s čistým svědomím promrhat pár hodin sledováním seriálu a hned pak se pustit do knihy. Bude to stát za to, slibujeme.

Čtěte také  Více stran = více knihomolské radosti! 6 tipů na bichle jako stvořené pro podzimní čtení

Mám nad tebou moc

Román Teresy Driscollové nadhazuje důležitou otázku: Co by vás donutilo zasáhnout? Zdá se, že v tomhle příběhu má své tajemství úplně každý a nikdo není ochotný se ho jednoduše vzdát. Jde každopádně o velmi svižné čtení, román má zajímavě vystavěnou strukturu a není prvoplánový. Pokud máte volné odpoledne a podvečer, doporučujeme všemi deseti, přečtete jej za chvíli a možná se budete i trošičku bát.

Prokletí Salemu

Co by to bylo za článek o mrazivých knihách, kdyby v něm chybělo něco o Stephena Kinga! Ti z vás, co už mají mistra hororu přečteného, si mohou zkusit rereading a ti z vás, co se s ním ještě nepotkali, nebo třeba potkali, ale jen na filmové adaptaci v kině (a co si budeme povídat, to se tak docela nepočítá) by si určitě měli letos v létě najít chvilku, aby se s ním seznámili. Ale jen pokud nejste strašpytlové! Stephen King proslul tím, jak výjimečně umí vybudovat hrozivou atmosféru, aniž by kvůli tomu musel nutně vyvolávat duchy nebo řezat lidské končetiny. Hypnoticky pomalé tempo a dusivá atmosféra Prokletí Salemu se obzvlášť dobře prožívají v létě, nepatrné náznaky nadpřirozena neodradí realisty a ti, co se bojí hodně, by to měli zvládnout, když si čtení naplánují s denním světlem. Pro jistotu. Protože, co si budeme povídat, je to King a ten tedy probudit strach opravdu umí.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora