blog

7 tipů na nezapomenutelné fantasy čtení

Fantasy a sci-fi jsou žánry velmi často přehlížené, i přestože díla spekulativní fikce nabízí nepřeberné množství zajímavých příběhů, které jsou pro literaturu stejně důležité jako klasika, nebo literatura faktu. Pojďte se s námi podívat na ultimátní tipy na fantasy knihy, které by vám rozhodně neměly ujít!

Vybrat pro tento článek omezený počet knihy stravitelný v jednom článku byl těžký úkol, jelikož toto odvětví literatury nabízí spoustu úžasných děl, která stojí za přečtení. Zde tedy najdete tipy na sedm fantasy pokladů, které si musíte přečíst. Spousta z nich je ovšem součástí série – začněte doporučovanou knihou (tedy ve všech případech prvním dílem řady) – doporučení se ovšem vztahuje na celou sérii. Všechny knihy samozřejmě pohodlně najdete na Martinusu.

Babylon | R. F. Kuang

O Babylonu vyšel dokonce samostatný článek, ale musím ho zmínit i zde. Jedná se o ohromující literární skvost talentované autorky, která vtáhne čtenáře do světa plného tajemství, moci a nekompromisního boje. Tato kniha s nádechem dark academia přináší osvěžující směsici historických prvků, magie a politických intrik, která zaručeně zaujme každého knihomola. Autorka mistrně ovládá vyprávění, které je naplněno emocemi, a umně vyvažuje akci s introspektivními chvilkami. Babylon si zaslouží místo v knihovničce všech čtenářů, kteří touží po historickém fantasy a nevšedních zážitcích.


Dvůr trnů a růží | Sarah J. Maas

Chcete-li se ponořit do kouzel fantasy, ještě s tímto žánrem ale nemáte tolik zkušeností, můžete sáhnout právě po této knize – je to skvělý začátek. V úchvatné epické sérii od Sarah J. Maas ožívá říše, kde se prolínají magie, dobrodružství a láska. Autorka dokonale míchá prvky pohádkového romantického příběhu s temnými podtóny, které připomínají pohádky bratří Grimmů. Hlavní hrdinka Feyre se neúnavně snaží zachránit svou rodinu před hladem a bídou, ale při svém dobrodružství se ocitne ve světě, kde na ni na každém rohu číhají různé hrozby. Sarah J. Maas dokázala vytvořit svět tak bohatý na detaily, a postavy tak živé, že se budete pokaždé těšit na další díl. Dvůr trnů a růží je zážitek, který vás polapí, a pustí vás dlouho po přečtení poslední stránky.

Čtěte také  Rovnýma nohama do Maasverse & tipy, co číst

Čtvrté křídlo | Rebecca Yarros

Už jste přelouskali knihy Sarah J. Maas? Dalším krokem spousty čtenářů je Čtvrté křídlo. Rebecca Yarros nejenže nabízí vzrušující dobrodružství, ale také zkoumá hluboké osobní vztahy a boj s vlastními démony. Její schopnost popsat akci a rychlý sled událostí je úchvatná, přičemž stránku po stránce tiše buduje napětí. Pro milovníky dobrodružných příběhů, emocionálních zvratů a napětí je tato kniha nevyhnutelnou volbou.


Šest vran | Leigh Bardugo

Tato kniha, potažmo celá série, je skvělou kombinací akce a geniálních postav, které vás nepustí až do samého konce. Hlavní postavy jsou komplexní a fascinující – zloděj, vražedkyně, špión a další hrdinové se spojují, aby provedli zdánlivě nemožnou loupež. Jejich dynamika a vzájemné vztahy jsou vykresleny tak skvěle, že budete mít pocit, jako byste se světem procházeli s nimi. Bardugo mistrovsky staví svět plný nebezpečí a magie, který budete těžko opouštět. Její psaní je bohaté a sugestivní, a přenese vás přímo do ulic Ketterdamu, města plného tajemství a zrady.


Zaklínač | Andrzej Sapkowski

Viděli jste Zaklínače na Netflixu a pořád nemáte dost? Pokud se chcete znovu ponořit do světa, který můžete také znát ze stejnojmenného seriálu, nabízí se samozřejmě knižní předloha Zaklínače. Andrzej Sapkowski vytvořil fascinující fantasy svět plný magie a morálních dilemat. Hlavní postava, Geralt z Rivie, je nejenom skvělým bojovníkem, ale také komplexní postavou s hlubokým vnitřním světem a citlivým srdcem. Jeho dobrodružství vystavující ho nebezpečí, intrikám a nečekaným zvratům, vás budou nejen udržovat v napětí, ale zároveň vás donutí přemýšlet nad otázkami morálky a lidskosti.


Neviditelný život Addie LaRue | Victoria Schwab

Pokud se necítíte na dlouhou sérii, tento román bude perfektní volbou! Kniha sleduje mladou ženu jménem Addie LaRue, která uzavírá zoufalou dohodu s temným bohem a stává se tak nesmrtelnou, ale pod jednou podmínkou – její existence se vymaže z paměti všech, kteří ji potkají. Prochází tak životem jako neviditelná postava, bez možnosti zanechat ve světě jakékoliv stopy.

Čtěte také  Problém tří těles: Hard science fiction i odlehčená netflixová adaptace

Victoria Schwab mistrně vykresluje Addiinu bolest a odvahu, a snahu najít význam v nesmírně osamělé existenci. Příběh je zároveň plný hlubokých myšlenek o lásce, svobodě a lidské podstatě. Jazyková kouzla vyprávění přenášejí čtenáře do éterického světa, kde se mísí dobro a zlo, naděje a zoufalství.


Atlasova šestka | Olivia Blake

Atlasova šestka je směsicí dobrodružství, romantiky a tajemství, která vám ukáže svět plný nečekaných zvratů a emocí. Hlavní postavy, Sophie a Henry, jsou nádherně vykresleny do detailu, jejich vztah je dojemný a působí velmi autenticky – bez toho, aby čtenáři dával dojem klišé. Autorčina schopnost vykreslit složité postavy dodává příběhu hloubku a multidimenzionalitu.

Tento příběh vás zasáhne a donutí vás sáhnout po dalším dílu duologie. Velké doporučení pro všechny, co mají rádi fantasy spojené s romantikou.

Karolína Richterová

Karolína přispívá články na martinusácký blog, sdílí knížky na svůj instagram a doporučuje je všem okolo sebe. A to protože úplně nejraději čte, nebo píše: to nejlépe někde venku, vyhřívajíc se na sluníčku. V mezičase ale také ráda plete, běhá, nebo hraje tenis. Nedá dopustit na Lásku za časů cholery, knihy Annie Ernaux a zhruba stovky dalších oblíbenců.

Příspěvky autora