blog

Čtenářský klub: Udělejte si v srpnu výlet na Dědinu

Proč jsme v srpnu sáhli po starší knize? O čem je vlastně Dědina? A už jste ji s námi začali číst? 😉

Měla jsem pocit, že po skvělé, ale drásavé Modlitbě za Černobyl potřebujeme v srpnu všichni ve Čtenářském klubu trochu oddychu a klidu. Hledali jsme tedy něco, co by nám evokovalo pohodu a léto, ale zároveň šlo o kvalitní a důležité čtivo, protože chceme čtenáře a čtenářky v klubu seznamovat s knížkami, které jsou po literární stránce pokaždé zážitkem. Hledali jsme a hledali a nakonec jsme zjistili, že nejlepší a nejjednodušší bude vrátit se do minulého roku a přečíst si jednu z nejlepších knih od Petry Dvořákové.

Už od založení klubu jsme věděli, že současné české spisovatelky jsou pro nás důležité a chceme se jim tu věnovat. V květnu dostala prostor Alena Mornštajnová a její zbrusu nové Tiché roky a srpen teď patří Petře Dvořákové, jedné z nejuznávanějších současných českých autorek, s jejímž jménem konkrétně u mě nejvíc rezonuje kniha Sítě, ale určitě ji znáte i díky Floukovi a Líle, nebo díky velmi silnému příběhu Já jsem hlad. Dědina sice vyšla už loni a přiznávám se, že jsem ji kvůli jiným knihám v té době minula. Jsem ráda, že jsem se k ní mohla vrátit díky našemu Čtenářskému klubu, protože setsakramentsky stojí za to.

Pocházím z vesnice, takže snad na každé stránce Dědiny jsem měla pocit, že Dvořáková píše právě o té naší dědině, že všechny ty postavičky, které se tu objevují, musely inspirovat skuteční lidé, které znám. Není to vždycky odpočinková záležitost, komično tu má často velmi nahořklou pachuť a Dvořáková se nebojí pustit ani do těžších témat, která čtenáře zabolí, ale i přesto mi právě tahle kniha jde k létu výborně. Snad pro to prostředí, nebo možná pro to dokonale zachycené nářečí, které plzeňáka ve mně nejdřív krapet bolelo, ale nakonec jsem si i tenhle lingvistický výlet báječně užila.

Čtěte také  Tipy k nakousnutí aneb Kuchařky, které budete milovat

Jak už je to zvykem, na objednávky, ve kterých bude i Dědina, od nás mají všichni členové klubu poštovné zdarma – stačí si vyzvednout tajný kód, který najdete v naší facebookové skupině. Na speciální stránce na našem webu si taky navíc už můžete přečíst podrobné infošky o Čtenářském klubu a prohlédnout si všechny knihy, které jsme v něm od začátku roku četli. Doufám, že stejně jako já dáte Dědině šanci a bude to taková příjemná tečka za letošním létem!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora