blog

7 literárních překvapení na rok 2020

6.01. 2020

Co od knižního světa čekat v roce 2020? Především to, že rozhodně bude co číst, takže doporučujeme co nejdřív přelouskat všechny knihy, které jste našli pod stromečkem. Čeká nás velmi slibný rok, a to nevíme ještě ani zdaleka o všem, co se na nás chystá. Některá literární překvapení už ale nakladatelé poodhalili, tak se teď na ně pojďme společně podívat.

Co od knižního světa čekat v roce 2020? Především to, že rozhodně bude co číst, takže doporučujeme co nejdřív přelouskat všechny knihy, které jste našli pod stromečkem. Čeká nás velmi slibný rok, a to nevíme ještě ani zdaleka o všem, co se na nás chystá. Některá literární překvapení už ale nakladatelé poodhalili, tak se teď na ně pojďme společně podívat.

1) Světový velehit v češtině

Margaret Atwoodová je u nás stále nejznámější svým Příběhem služebnice, ale to je jen kapka v moři báječných titulů, které má tahle skvělá spisovatelka na svědomí. Toužebně očekávaná kniha Testamenty, která by se letos na podzim měla objevit i v češtině, souvisí ovšem právě s Příběhem služebnice. Měla by být totiž takovým sequelem, tedy rozšířením Příběhu služebnice. Loni za ni Atwoodová obdržela Booker Prize a my jsme jaksepatří nadšení, že už si snad brzo budeme moci přečíst knihu i v českém překladu.

2) Stálice českého románu

V loňském roce jsme se museli obejít bez nové knihy od Radky Třeštíkové, což řadu našich čtenářů a čtenářek pořádně mrzelo. Pokud patříte mezi fanoušky téhle bestsellerové české spisovatelky, jistojistě vás potěší, že v roce 2020 slibuje nakladatelství Motto další nesmírně čtivý kousek z pera autorky, kterou proslavily zejména knihy Osm a Bábovky. Těšíme se, vy taky?

3) Novinka od autora z našeho Čtenářského klubu

Velkolepý úspěch si kniha Dej mi své jméno užívala pořádně dlouho, ale už je načase, aby přenechala místo na výsluní své mladší sestře, která ponese název Najdi mě. Jedná se o druhý díl série, který vyjde na konci ledna, takže pokud se vám stýská po Eliovi a Oliverovi, jistě pro vás bude dobrou zprávou, že se s nimi na konci měsíce zase shledáte. Knihu jsme četli loni v únoru v našem facebookovém Čtenářském klubu a jsme moc rádi, že zrovna v té době vyjde další díl série. Pustíte se do něj taky?

Čtěte také  Autofikce. O co jde a proč nás tolik přitahuje?

4) Bez Dvořákové by to nešlo

V roce 2019 jsme si s potěšením četli Chirurga, na počátku dvacátých let budeme číst Vrány! Jedná se samozřejmě o Petru Dvořákovou, jejíž jméno je zárukou kvality. S dvanáctiletou Bárou, hlavní hrdinkou její nové knihy, se můžete seznámit už za několik dní, kniha totiž vychází patnáctého ledna. Máme radost, že se hned od nového roku se skvělými novými knihami nešetří!

5) Kdo by si přál novou knihu od autorky Rozhovoru s přáteli?

Sally Rooney je hit celosvětového formátu a u nás zabodovala loni s první přeloženou knihou s názvem Rozhovory s přáteli. Rok 2020 bude skvělý mimo jiné i proto, že by v druhé polovině roku měl vyjít její druhý román, který se v originále jmenuje Normal People a slibuje neméně skvělý příběh, který očekáváme se zatajeným dechem.

6) Eleny Ferrante není nikdy dost

Postupné dávkování dalších knih Eleny Ferrante (kterou jistě znáte jako autorku populární tetralogie Geniální přítelkyně) nám činí velkou radost a zdá se, že v roce 2020 bude pokračovat. Chystá se totiž román s názvem Prolhaný život a navíc dokonce ještě krátké ilustrované eseje jménem Příležitostné nápady. I od téhle autorky nás tedy ledacos pěkného v novém roce nemine.

7) Pokud je libo kvalitní detektivku…

…tak se nemusíte obávat, že byste si snad v letošním roce neměli co přečíst! Doneslo se nám totiž, že se chystá hned pár novinek od předních autorů tohoto žánru, v čele s Bernardem Minierem, na kterého se obzvlášť těšíme. Jeho proslulá vypointovanost příběhů, čtivost a napětí v každé knize z něj udělala jednoho z nejoblíbenějších detektivkářů současnosti a jsme zvědaví, jaký ohlas od českého čtenářského publika na něj čeká v roce 2020.