blog

3 knihy z březnového VKČ, které si chcete přečíst

Velký knižní čtvrtek, který se pravidelně koná dvakrát do roka a při němž se nakladatelé dohodnou na vydání celé řady zajímavých titulů v jeden den, se v posledních letech netěší extra velkému zájmu. Je to škoda, protože jde o jednu z mála literárních akcí, která si zachovala pravidelnost a historickou hodnotu a my ji tedy rozhodně přehlížet nebudeme 😊

Velký knižní čtvrtek, který se pravidelně koná dvakrát do roka a při němž se nakladatelé dohodnou na vydání celé řady zajímavých titulů v jeden den, se v posledních letech netěší extra velkému zájmu. Je to škoda, protože jde o jednu z mála literárních akcí, která si zachovala pravidelnost a historickou hodnotu a my ji tedy rozhodně přehlížet nebudeme 😊

Kompletní seznam titulů, na které se můžete 19. března těšit, najdete připravený v naší speciální velkoknižněčtvrtkové kolekci. Rozhodli jsme se ale, abychom vás jaksepatří navnadili, že vám trochu přiblížíme knihy, které nám připadají obzvlášť zajímavé. Pusťte se do čtení a dejte nám vědět, která z knih by se vám zamlouvala nejvíc!


Bizarní povídky od Olgy Tokarczukové

Hned na úvod musíme pochopitelně zmínit knihu od autorky, která je nejčerstvější nositelkou Nobelovy ceny za literaturu. Už je to nějaká doba, co jsme vám naposledy doporučovali k přečtení nějaké dobré povídky a pokud tedy zrovna nemáte chuť na románový příběh a radši byste něco kratšího, tohle by mohlo být to pravé pro vás. Obzvlášť pokud máte chuť na grotesku, černý humor, krapet fantastiky a hororu. Povídky jsou leckdy opravdu zvláštní, udivující a nezapadají do žádné konkrétní kategorie. Rukopis Olgy Tokarczukové je ovšem velmi silný a intenzivní a nejinak je tomu i v povídkách, kterým vtiskla nezapomenutelný nádech magična, který stojí za to okusit.

Vzdělaná od Tary Westoverové

Životopisné vyprávění ženy, která do školní třídy poprvé vkročila, až když jí bylo sedmnáct. K lékaři zašla až o několik let později. Vyrůstala totiž v mormonské rodině takzvaných survivalistů, kteří se připravují na konec světa a náboženských fanatiků. V knize mapuje svou cestu ke vzdělání, co všechno jím získala a co všechno kvůli němu musela obětovat. Nesmírně silný příběh si nás absolutně získal a doufáme, že vás si získá taky! Pokud jste připraveni na silnou nálož emocí, na příběh, v němž se stránku za stránkou hrozíte, s čím vším se ještě setkáte… máte se na co těšit.

Čtěte také  5 nejlepších knih letošního roku: Dárek pod stromeček i zaručeně dobré čtení pro vás

Krvavý Bronx od skupiny českých autorů

A na závěr ještě jedny povídky! 😊 Tentokrát od celé řady autorů z nakladatelství Host a Druhé město, kteří se dali do kupy, aby přispěli do jedné sbírky textem na motivy černé kroniky. Všechny se dotýkají brněnské čtvrti známé pod přezdívkou „Bronx“, všechny pocházejí z druhé poloviny 19. století. Najdete tu Irenu Douskovou, Kateřinu Tučkovou, Ludvíka Němce, Alenu Mornštajnovou, Biancu Bellovou, Martina Reinera, Petru Dvořákovou, Jana Němce, Petru Soukupovou a spoustu dalších.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora