blog

5 důvodů, proč si přečíst Vzdělanou

Delší dobu jsme nic nenapsali o jedné knize. Přemítali jsme, která bude ta pravá, na kterou vás máme navnadit – a nenapadlo nás příhodnější čtení, než je Vzdělaná od Tary Westoverové, kterou právě teď čteme v našem Čtenářském klubu. Přečtete si ji taky?

Měli byste si přečíst Vzdělanou, protože:

1) Chcete vědět, proč se o ní tolik mluví. Zatím především v literárních kruzích světového měřítka. V Čechách vyšla teprve teď na jaře, na březnový Velký knižní čtvrtek a zatím to vypadá, že se stane jedním z bestsellerů i u nás. V zahraničí už platí za jedny z nejúspěšnějších memoárů posledních let, její autorka Tara Westoverová se těší obrovské popularitě a o Vzdělané píší všechna známá média a doporučuje ji Barack Obama. Čtenáři se dělí na ty, kteří se populárním knihám vyhýbají a na ty, kterým zvědavost nedá spát – pokud patříte mezi ně, Vzdělaná by už měla být na vašem wishlistu. (Další čtenáře a čtenářky přesvědčíme v následujících bodech 😉)

2) Chcete mít v knihovně příběh o silné ženské hrdince. Takových není nikdy dost! Tara Westoverová zvládla překonat zážitky, které by zlomily leckoho a navzdory ubližování a ponižování, navzdory vlivu fanatické rodiny i navzdory tomu, že nechodila na základní ani střední školu a její vzdělání bylo minimální, dokázala získat vysokoškolský titul na univerzitě v Cambridge.

3) Chcete si přečíst něco neuvěřitelného. V době, kdy kolem sebe většina z nás má rozumné, chytré, vzdělané a kultivované lidi, je těžké uvěřit tomu, čeho se na jiných i sobě samých mohou dopouštět náboženští fanatici. Jde o velmi podrobný a intenzivní vhled do mormonské rodiny survivalistů, ve které neplatí žádná z pravidel našeho běžného života. Mít rozhled a vědět o tom, co se ve světě stále děje, je důležité, takže pokud si chcete rozšířit obzory, Vzdělaná i tenhle bod splňuje.

4) Chcete něco pořádně čtivého. Kniha, která vás nenechá usnout, kterou budete tahat všude s sebou a kterou přečtete maximálně za pár dní? Pokud toužíte po pořádně čtivé knížce, která vás nepustí, Vzdělaná je to pravé pro vás. Sice se nejedná o beletrii, ale možná tím spíš budete potřebovat rychle otáčet stránku za stránkou. Tara Westoverová napsala své paměti svižně, jednoduše, jde rovnou k věci, navíc, co si budeme povídat, čtivosti napomáhá i to, že se podíváme do středu rodiny, se kterou se v našem běžném životě pravděpodobně často nesetkáváme.

Čtěte také  Jak na knihy Annie Ernaux?

5) Chcete si přečíst knihu o někom, kdo nezapadá do škatulek. Tara Westoverová na začátku své studijní dráhy rozhodně nezapadala. Nejenže nerozuměla kulturním odkazům na seriály nebo na Queeny, ale nevěděla ani, co je to holokaust. Spolubydlící považovala za prostitutky, protože se tak podle jejího otce oblékaly. Byla souzena za to, že neví, jak se chovat „normálně“, ale nikdy nepoznala, jak by taková normálnost měla vypadat. Během let musela nejen studovat ohromně náročné školy, ale především najít svou vlastní identitu, protože  nepasovala do žádné ze škatulek, ať už doma nebo ve světě. I díky tomu je Vzdělaná motivujícím čtením.

Doufáme, že jsme vás přesvědčili a že si knihu s námi přečtete! 🙂 V našem Čtenářském klubu na ni navíc najdete kód na poštovné zdarma, tak se pro něj stavte a pusťte se do skvělého čtení!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora