blog

Nudím se a je mi horko. Co mám číst?

Tohle je období v roce, kdy knihu vytáhne i ten, co normálně nečte vůbec – je totiž léto, období veder, koupališť, mokrých plavek, období s vůní opalovacího krému a kofoly. Co strčit do tašky, když se balíte k bazénu? Přesně víme, s čím vám u vody bude dobře. Nechte se inspirovat! 😊

Tohle je období v roce, kdy knihu vytáhne i ten, co normálně nečte vůbec – je totiž léto, období veder, koupališť, mokrých plavek, období s vůní opalovacího krému a kofoly. Co strčit do tašky, když se balíte k bazénu? Přesně víme, s čím vám u vody bude dobře. Nechte se inspirovat! 😊


Pokud byste rádi román, který navzdory tomu, že chcete odpočívat, zároveň přece jen trochu vyzývá mozkové buňky k přemýšlení a dumání, zkuste Rozhovory s přáteli. Je to líné, pomalé čtení, které vám bude dělat u vody příjemného kumpána, ale přitom mezi řádky vře neklid a tíha, která vás nenechá na pokoji. Frances a Bobbi si s velkou pravděpodobností zamilujete, složitá dynamika vztahů, intimita a zrání jednotlivých postav vás nenechá chladné. Mimochodem, Sally Rooney už brzo vychází další knížka, na kterou se po Rozhovorech s přáteli těšíme setsakramentsky moc!

Dej mi své jméno už je taková novodobá letní klasika, kterou doporučujeme všemi deseti, protože kdo by se nechtěl přenést do prosluněné Itálie, kde vzduch voní čerstvými citrony a kdo by si nechtěl prožít první lásku, ty zjitřené emoce, motýlky v břiše? Po dočtení pocítíte nostalgii a chuť zahrát si na klavír, přečíst si poezii nebo bloumat v olivovém háji. Což jsou všecko aktivity vhodné na léto, ne? Pusťte se do čtení!

Komiks s názvem Pod dekou zní jako popis místa, kde byste fakt nechtěli být, když je venku pětatřicet. Nedejte na první dojem jen podle názvu knížky, byla by to škoda! Pod dekou je totiž strašně super. Úplně si dokážeme představit, jak pohodové to musí být, ležet na koupališti, zdálky zní křik dětí a šplouchání vody, vy si líně listujete touhle bichlí a necháváte se unášet příběhem Craiga Thomase. Jaké to bylo, vyrůstat na (mírně řečeno) nábožensky horlivém americkém venkově? Vražedně přímočarý, působivý a též krapet nostalgický příběh, tentokrát v obrázcích.

Čtěte také  5 nejlepších knih letošního roku: Dárek pod stromeček i zaručeně dobré čtení pro vás

Předposlední tip na knihu vhodnou k letnímu nicnedělání má název Pojízdný krámek snů a napsala jej Jenny Colganová. To bychom nebyli my, abychom sem nenacpali nějaký knihomolský příběh! První díl ze série Skotské knihkupectví popisuje životní osudy Niny, introvertní dívky, která pro každého dovede najít tu správnou knihu a která se rozhodne, že ve staré dodávce začne provozovat knihkupectví. Je to vskutku kniha podle našeho gusta a pokud jste do knížek taky tak zamilovaní jako my, tohle bude něco, co zhltnete jak maminčinu svíčkovou, nejpozději za jedno odpoledne. Zkuste!

Naši letní krasojízdu zakončíme knihou jménem Americká princezna; zdá se totiž, že mezi young adult se nám pomalu rodí nový trend, totiž vyprávění z královských rodin. To si necháme líbit! Po knize Červená, bílá a královsky modrá tu tedy máme další young adult královské „co by kdyby“ – tentokrát si můžete zadumat nad tím, jaké by to asi bylo, kdyby Amerika měla královskou rodinu. Respektive, jaká by asi ta královská rodina byla. A ještě konkrétněji, jaká by asi byla americká královská princezna. Tohle bude pošušňáníčko jaksepatří! Jsme zvědaví, co na to budete říkat.

Ať už si z našich knižních tipů vyberete cokoliv, vězte, že je to jen kapka v moři, protože u nás na webu najdete stovky tisíc dalších a vybírání nových knih, prozkoumávání našich kolekcí nebo ukládání zajímavých knih do wishlistů, to je prokrastinace, která k létu a vodě a relaxaci rozhodně patří taky 😉

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora