blog

Co chystám letos pod stromeček: Knihy pro babičku

Udělala jsem letos s mou babičkou takovou dohodu - nebude se koukat na martinusácký knižní blog a já jí za odměnu pod stromeček nadělím spoustu knížek. Musí to být přece překvapení! Vy se ale kouknout můžete, v nejnovějším článku vám prozradím, co pro ni chystám a doufám, že tu třeba najdete krapítek inspirace pro své babičky a další blízké, které chcete letos knížkami obdarovat.

V našem knihkupectví Martinus.cz se starám o sociální sítě, našeho vánočního pomocníka a spoustu dalších věcí, které mají co dočinění s knížkami. Mám knihy všude kolem sebe celý den – vybrat ty pravé pro mé nejbližší je tedy celkem hračka. Je mi ale jasné, že ne pro každého je to taková samozřejmost a vyznat se v té nekonečné spoustě knih, které každý rok vycházejí, může být trošičku příliš pro úplně každého. Rozhodla jsem se tedy spolčit se s vámi takhle přes náš blog a prozradit vám, co chystám pro své nejbližší letos pod stromeček – bez knížek by to u nás nebyly ty správné Vánoce. Doufám, že tu najdete pár tipů nejen pro babičku, ale třeba pro maminku, pro tetu, pro kamarády, sourozence, nebo třeba kolegy… zkrátka pro každého, koho byste letos na Vánoce chtěli obdarovat dobrým příběhem.

Hornické vdovy od Kamily Hladké

Tuhle knížku už moje babička četla, takže vlastně trochu podvádím, když ji sem dávám, ale nezapomenu na doporučení, kterým moje babička tuhle knihu velmi trefně shrnula: “Je to takový ze života.” To je totiž úplně přesné. Je to výpověď, rozhovory s vdovami horníků, které přišly o své manžele v důsledku hornických neštěstích. Kniha reflektuje události od padesátých let až po nedávnou současnost. Nečekejte dramatické lovestory plné vášnivé lásky, jsou to prostě normální příběhy, normální manželství, se všemi těmi normálními strastmi a radostmi, které přerušila nečekaná tragédie. Je to zkrátka dobré čtení, proto si v těchhle tipech zaslouží své místo, i když už ho moje babička knihomolka má ve své knihovně.

Šikmý kostel od Karin Lednické

Velmi oblíbená knižní záležitost v letošním roce, po které už babička pošilhává nějakou tu dobu, takže jednoznačný dárek na letošní Vánoce. Románová kronika ztraceného města vypráví o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavních budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny. Prý že se to bude zamlouvat všem, co mají v oblibě knihy Aleny Mornštajnové a jelikož je babička její velkou fanynkou, je to jasný dárek! (Mimochodem, už se šeptá o pokračování Šikmého kostela!)

Čtěte také  Únorové novinky: Šestý Cormoran Strike, návrat slavné tenistky a výlet na hřbitov

Schovej mě v dešti od Jojo Moyes

Jelikož je moje babička v duši velká romantička, to by bylo, aby ode mě nedostala nějakou pořádnou knižní romanťárnu! A kdo je současnou královnou romantických příběhů? No jasně, Jojo Moyes! Tentokrát však nejde “pouze” o romantiku, ale o vyprávění třech žen – babičky, matky a dcery, nebo chcete-li babičky, matky a vnučky. Do toho se zaplétají vztahy z minulosti, vyprávění o tajemstvích uplynulých let a vůbec, vlastně je to nakonec docela dost napínavé čtení. Na dlouhé zimní večery kniha jako stvořená!

Kde zpívají raci od Delii Owens

Rovnou k tomu přihodím i romantiku z našeho listopadového Čtenářského klubu. Tématem měsíce byl velmi krásný román o spojení člověka s přírodou, o předsudcích, které lidi chovají k věcem, co jsou jim neznámé a v neposlední řadě o jedné velké lásce. Kyu, dívku z bažiny, jsem si naprosto zamilovala, navíc tahle kniha má opět napínavý detektivní zápletku, která podle mě prostě musí každého čtenáře udržet u knihy až do posledního řádku. Vsadím se, že se bude líbit!

Moje sváteční pečení od Josefa Maršálka

Na závěr ještě přihodím tuhletu novou bichli o pečení. Ne že by to babička potřebovala, je zkušená pekařka a po jejích dobrotách se vždycky zapráší, ráda ale zkouší nové věci a probírá se recepty, zejména právě těmi, které se týkají pečení. Kulinářské novinky jí baví a je to pro mě vlastně tak trochu investice, protože se těším, že některou z lahůdek v kuchařce pak budu moct ochutnat!

Pokud by vás žádná z knížek z mého seznamu neoslovila, mrkněte ještě na naši vánoční kolekci věnovanou dárkům pro babičku, kde najdete i další knížky jako inspiraci na vánoční dárky!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora