blog

Den nepřečtených knih 2021: Hledáme nové knihomolské slovo

Každý rok 31. srpna si připomínáme knihy, které ještě čekají na naši přízeň v poličkách. Knihy, které jsme si koupili sami, nebo si našly jinou cestu do našich domácností, a pak už nedostaly šanci porozprávět nám svůj příběh. Podle našich průzkumů z minulých let je takových knih až 23 procent! Oslavme Den nepřečtených knih tím, že po některé takové knize sáhneme a konečně se do ní začteme :-)

Každý rok se snažíme pro vás vymyslet nějakou novou zábavu na daný Den nepřečtených knih a letos… to bude soutěž a hlasování o nové knihomolské slovíčko!

Co je to tsundoku?

Nejen u nás máme tenhle problém s nepřečtenými knihami, knihomolové z celého světa tuší, že v jejich poličkách nebo komínkách knih u postele čekají literární poklady. Zjistili jsme, že v Japonsku pro hromadění knih bez přečtení používají nejméně od 19. století výraz “tsundoku”. Náš plán na DNK 2021 je tedy jasný – pokusíme se lépe pochopit, co znamená slovo tsundoku a najít jeho český překlad!

 

O překladu tsundoku

Tsundoku je v japonštině slovní hříčka. Skládá se ze dvou slov – výrazu pro hromadění či odkládání na později a výrazu pro čtení. Tsundoku se používá jako sloveso či slovesné podstatné jméno, ale označuje i samotné kopy nepřečtených knih. Jak by takové krásné slovíčko mohlo znít česky?

Nakonec jsme se rozhodli, že i my na to půjdeme kombinací dvou slov, která se navzájem k Dni nepřečtených knih hodí, nebo nám nějakým způsobem evokují naši českou krajinu.

Hromadění je i v češtině chápáno jako celkem bezcílná aktivita, proto se nám na jazyk ihned dralo slovo knihromada. Krom toho se taky nabízí všechny ty synonyma k “hromadám” jako jsou kopy a kopce, takže chvíli jsme dumali na knížkopcemi a knížkopami, eventuálně knihorami, což jsou nepochybně pěkná slova (jako všechna, do kterých vložíte knihy a knížky), ale už z nich vypadl rozměr snášení věcí na hromadu bez přečtení. Nakonec nás napadlo vybrat si celé pohoří a zakomponovat k někomu slovo “nečtené” – po česku nám k tomu nejlépe padly Krkonoše, a tak vznikly nečtenoše.

Hledali jsme ještě třetí variantu, aby to byl souboj mezi třemi knihomolskými slovy a tentokrát jsme dumali nad tím, jak propojit knihy / čtení a čas. Respektive tedy výraz označující čas, který bude výborně sedět právě k tsundoku a Dni nepřečtených knih. Hráli jsme si se slůvky nikdy, někdy, jindy a nakonec se nám z toho vyvrbil roztomilý výraz čtenokdy, ve kterém se spojilo čtení se třemi písmenkami výše zmíněného nikdy a někdy a vzniklo nové slovo a v podstatě zároveň i otázka 🙂

Čtěte také  Ladislav Zibura: Sbíral jsem odvahu napsat něco velmi osobního

Soutěž na Facebooku a Instagramu

Až do třetího září včetně na výše zmíněných sociálních sítích hlasujeme o tom, které slovo bude to nejvhodnější 😉 Stavte se tedy u facebookového postu nebo instagramového postu (nebo klidně u obojího, jak je libo) a přidejte do komentáře svou preferovanou variantu. Bude to knihromada, nečtenoše nebo čtenokdy?

O víkendu pak vybereme jednoho šťastlivce, kterému pošleme poukázku v hodnotě 500 Kč na nákup v našem knihkupectví – samozřejmě ale až poté, co nám svatosvatě slíbí, že na Den nepřečtených knih přečetl aspoň kousek z některé z knih, které už má doma.

Užijte si letošní Den nepřečtených knih i každý jeden další den s knihou, přátelé!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora