blog

Svět knihy 2021: Tipy na zajímavé akce z programu

To nejlepší z letošního programu Světa knihy jsme pro vás přehledně vypsali - mrkněte tedy, jestli právě tady nejsou tipy na akce, které by vás lákaly. Besedy, křty, autogramiády, debaty, zkrátka to nejlepší z letošního knižního festivalu na jednom místě.

Každoroční slavnost knihomolů je tu! Pokud se chystáte na letošní Svět knihy, který se koná po roční pauze opět v pražských Holešovicích, možná dumáte nad tím, které akce, besedy, křty a autogramiády – zkrátka ty největší pecky letošního programu – byste si neměli nechat ujít. Vybrali jsme pro vás tedy akce, které nám připadají skvělé a my si na ně rozhodně posvítíme. Kam se vydat od čtvrtka do neděle? 😉

Evropský knižní trh v době pandemické a postpandemické // 23.9. 13:00, Profesní fórum

Téma, které je rozhodně stále aktuální. Martin Vopěnka, Jonáš Zbořil a další budou diskutovat o proměnách knižního trhu, státní podpoře i způsobech, jak ochránit malé nakladatele a knihkupce.

Žhavé trendy v detektivkách a thrillerech // 23.9., 16.00, Sál audioknih

Milan Kundera: Nostalgie po Evropě // 23.9., 18.00, Velký sál

Letošním čestným hostem festivalu je Francie, říkali jsme si tedy, že právě tuhle událost stojí za to si přijít poslechnout. Čeká vás zamyšlení nad pojetím Evropy v myšlení Milana Kundery. V čem je Milan Kundera autorem evropským a světovým? Pro Kunderu je Evropa, termín dnes používaný zejména politology a ekonomy, pojem označující především společnou kulturu, která je založena na zcela konkrétním souboru sdílených hodnot. Oblast těchto hodnot pak určuje hranice Evropy, které jsou z toho důvodu pohyblivé.

Jak digitalizovat naklatelství a ušetřit statisíce i nervy // 24.9., 10:00, Profesní fórum

Knihomolové z nakladatelství Jan Melvil Publishing vás provedou softwary, díky kterým dosahují větších úspor i tržeb. Primárně zajímavé pro lidi z knižního byznysu, pokud byste ale chtěli nakouknout pod pokličku, věříme, že bude debata zajímavá i pro vás.

Čtěte také  7 tipů na místa v ČR, která znáte z literárních příběhů

Překladatelé všech zemí, spojte se! // 24.9., 15.00, Profesní fórum

Tady na vás čeká debata o pozici literárních překladatelů na knižním trhu, včetně příkladů dobré a špatné praxe. Markéta Kliková, Anežka Charvátová a další se budou bavit nejen o tom, jak jsou na tom tuzemští překladatelé, ale třeba i ti zahraniční.

David Mitchell – autogramiáda // 24.9., 20.00, Velký sál

Na Světu knihy se koná tolik zajímavých setkání s autory a autorkami, že kdybychom je tu měli všechny vypisovat, už by nezbyl prostor na nic jiného 🙂 Můžete se samozřejmě těšit na setkání s Alenou Mornštajnovou, Viktorií Hanišovou, Kateřinou Tučkovou a spoustou dalších skvělých spisovatelů a spisovatelek. My tu vypíchneme ty nejznámější zahraniční; všichni fanoušci a fanynky Atlasu mraků se tedy mohou těšit na setkání s jejich oblíbeným autorem 😉

O dracích a lidech – draci v dějinách // 25.9., 10.00, Fantasy & Scifi

Pro milovníky fantasy se na Světu knihy otevře celý speciální sál – pokud tedy patříte mezi fanoušky a fanynky tohoto žánru, nenechte si ujít třeba debatu o dracích! Jak se stalo, že se z draků jako Týfón či Fafnir staly Bezzubky? Krátký výlet do historie draků v literatuře vám představí vývoj ohně chrlících bestií od starověku až po dnešek. Přes mytologii a Tolkiena až k fantasy novince O dracích a lidech.

Liberatura LIVE // 25.9., 18.00, P112

Náš oblíbený podcast o literatuře s Jonášem Zbořilem si budete moci poslechnout živě v podvečer v sobotu na Světu knihy! Nenechte si ujít živé vstupy, vsadíme se, že poslechnout si jej naživo bude parádním zážitkem.

Setkání s Chimamandou Ngozi Adichie // 25.9., 19.00, DOX

Další z těch významných zahraničních autorek, které tu prostě musíme zmínit. Naše oblíbená autorka Amerikány bude mít přímo na veletrhu i autogramiádu, vsadíme se ale, že setkání v DOXU bude stát za to!

Čtěte také  Vyhraj wishlist od Martinusu

Co se na kurzu tvůrčího psaní nedozvíte // 26.9., 11.00, Fantasy & Scifi

Adichie & Hanišová: Psaním k identitě // 26.9., 13.00, Gauč ve Stromovce

Pokud byste nestihli Chimamandu v DOXu nebo při autogramiádě, můžete se zastavit v Gauči ve Stromovce, který je jen pár kroků od samotného Výstaviště. Viktorie Hanišová a Chimamanda Ngozi Adichie tu budou debatovat o úloze literatury vůči sociálnímu a osobnímu rozměru identity a vsadíme se, že to rozhodně bude stát za to.

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora