blog

Knihy, které vyjdou v roce 2022 (a vy byste je neměli minout)

Jaký bude rok 2022? Tak tuhle otázku už si radši ani netroufáme klást 😊 Jsme ale stoprocentně přesvědčení, že co se knih týče, bude tenhle rok – ostatně jako každý jiný – stát za to. Čeká nás nový King, B.A. Paris, Shari Lapena… a co víc, konečně se dočkáme další knihy Kateřiny Tučkové a dotisku Malého života. Pojďte se nechat na letošek krapítek navnadit!

Když jsme začali prozkoumávat ediční plány nakladatelstvích na letošní rok, bylo nám jasné, že tenhle článek bude extrémně nabitý dobrými zprávami! Sice ještě ani zdaleka nevíme o všem, co se na rok 2022 chystá, ale i tak máme jasno v tom, že to bude velká paráda a budou nadšení jak milovníci původní české literatury, tak fanoušci a fanynky té překladové.

Mimochodem, na některé ze zmíněných knih už u nás najdete předobjednávky! 😉 Buď si tedy některé můžete už teď hned objednat, nebo si je můžete alespoň přidat do wishlistu, případně si nechat zaslat upozornění, jakmile je už bude možné objednat.

Lidstvo // Rutger Bregman

Jestli se bude letos něco určitě hodit, jsou to knihy pozitivní – a přesně taková je tahle kniha s podtitulem „Dějiny naděje“. Autor zkoumá manipulace slavných studií, předsudky vnášené do historických událostí a přináší povzbudivou zprávu: je to laskavost a spolupráce, které se reálně všude projevují jako evolučně nejúspěšnější strategie.

Bible vagíny // Jen Gunter

Průvodce životem s vulvou a pochvou bez mýtů a předsudků – to je novinka od Jan Melvil Publishing, která vychází už za pár dní. Vybavena desetiletími gynekologické praxe v ní Jen Gunter vyráží do boje s neinformovaností, přežitými patriarchálními stereotypy, studem a tabuizováním témat, která se ženských orgánů týkají.

Půlnoční knihovna // Matt Haig

A teď pro změnu zas něco z beletrie! Knihy v půlnoční knihovně umožní hlavní hrdince Noře zažít, co by se stalo, kdyby mohla změnit svá dřívější rozhodnutí. S pomocí své staré známé může Nora odčinit vše, čeho lituje, a zjistit přitom, který život pro ni bude ten pravý. Musí ale najít odpověď na odvěkou otázku: jaký je nejlepší způsob života?

Čtěte také  Knižní dárky ke Dni matek

Nikdy // Ken Follett

Mnozí z vás jistě vědí, že Ken Follett nepíše jen opulentní historické romány, ale taky pořádně napínavé špionážní thrillery. Jeho zbrusu nový kousek doputuje do našeho skladu uprostřed února a mírově smýšlející představitelé tajných služeb a špičky světových velmocí se v tomhle příběhu snaží zabránit obrovské katastrofě.

Vyhonit ďábla // Terézia Ferjančeková a Zuzana Kašparová

Už loni začaly „trendovat“ knihy podle podcastů (vzpomeňme třeba Opravdové zločiny nebo Přepište dějiny) a my jsme tomu velmi rádi, protože tak máme možnost uložit si náš oblíbený podcast i do knihovny. Terézia a Zuzana v podcastu i v knize bourají stereotypní představy (nejen) o sexu a intimitě a otevřeně sdílejí vlastní zkušenosti, s nimiž se nepochybně ztotožníte taky.

Dvůr stříbrných plamenů // Sarah J. Maas

Už za pár dní se objeví již čtvrté pokračování populární fantasy série Dvůr trnů a růží! Čeká na vás opět čtivé dobrodružství, neuvěřitelné napětí a démoni všeho druhu, se kterými se budou muset hlavní hrdinové utkat, aby našli přijetí – a uzdravení – v náruči toho druhého. Vypadá to velmi slibně a vsadíme se, že pokud jste fanoušky a fanynkami téhle série, čtyřku si rozhodně nenecháte ujít 😉

Malibu v plamenech // Taylor Jenkins Reid

Velmi populární titul v zahraničí se konečně dočkal i českého překladu! V příběhu se vrátíme do roku 1983, do nezapomenutelné noci v životě jedné rodiny. Ta je plná tajemství, proto o rodinná dramata v téhle knize rozhodně nebude nouze, to vám můžeme zaručit už teď!

Malý život // Hanya Yanagihara

Tohle sice není nový titul, zaznamenal ale takový úspěch, že si rozhodně zaslouží zmínit i jako dotisk. Ti z vás, co si ještě nestihli pořídit Malý život, nemusí už zoufat, že je kniha beznadějně vyprodaná. Letos nás totiž nemine dotisk tohohle populárního románu, který láme srdce čtenářům a čtenářkám po celém světě. Navíc ti z vás, co jim nevadí čtení v angličtině, už mohou číst To Paradise, zbrusu nový román téhle autorky.

Čtěte také  Jak se stát jiným: Naštvané psaní se silným příběhem

Lov // Bernard Minier

Existuje temnota, kterou nerozjasní ani slunce. Těmito slovy začíná anotace sedmého případu Martina Servaze, kterého stvořil náš oblíbený spisovatel Bernard Minier. V tomhle článku zjistíte, proč byste měli rozhodně Miniera číst taky a my se vsadíme, že tahle březnová novinka bude stát za to!

Domek v Irsku // Julia Caplin

Malebný venkov, zelené pastviny a vůně čerstvého chleba na vás bude čekat v další knize ze série Romantické útěky, kterou napsala populární Julia Caplin. Knížka bude mít opět nádhernou obálku a bude ideálním společníkem, pokud hledáte příběh, se kterým se uvelebíte do oblíbeného křesla a oddychnete si při pohodovém, nenáročném čtení.

Životice: obraz (po)zapomenuté tragédie // Karin Lednická

Co takhle si zkrátit čekání na třetí díl Šikmého kostela zbrusu novou knihou od jeho autorky, hm? 😉 Letos na jaře na nás čeká tahle výborná záležitost, na kterou se velmi těšíme. Karin Lednická v knize Životice popisuje tragédii, která se tam stala na začátku srpna 1944 a kombinuje přepisy vyprávění pamětníků a dokumentární části, při kterých čerpá z pečlivých rešerší.

Terapie // B.A. Paris

Zhruba v polovině března si budete moct užít další napínavé čtení od autorky, která napsala třeba knihy Za zavřenými dveřmi nebo Dilema. B A Paris je jméno, které zaručuje čtivost, napětí a překvapivou pointu celého příběhu. Pro ty z vás, co holdují jejím příběhům už delší dobu, je tohle jistě nezbytnost, pro některé možná způsob, jak tuhle populární autorku objevit 😊

Bílá Voda // Kateřina Tučková

Jednou z největších literárních událostí první poloviny roku bude nepochybně vydání Bílé Vody, nového románu od Kateřiny Tučkové, která je známá svou knihou Žítkovské bohyně. Román o ženách, víře a zlu nás zavede do Bílé Vody, pusté vesnice skryté ve stínu pohraničních hor, kam kdysi přicházely zástupy poutníků vyprosit si pomoc u zázračné sošky Panny Marie.

Čtěte také  Proč bychom měli číst queer literaturu po celý rok

Nepříliš šťastná rodina // Shari Lapena

Královna současného psychologického thrilleru nám dělá radost, protože nezahálí a její nejnovější román v češtině vyjde na začátku května 2022. Knihu s originálním názvem Not a Happy Family už máme v originálu přečtenou, proto můžeme už teď slíbit, že na vás čeká vše, na co jsme u Shari Lapeny zvyklí a laťku u své nové knihy rozhodně nesnížila.

Billy Summers // Stephen King

Nová Kingova kniha v češtině a tedy pořádná porce thrilleru a napětí na vás čeká letos v květnu! Jde částečně o detektivku a částečně o válečný příběh, nechybí tu ale ani témata jako láska, štěstí, osud a seznámíte se se složitým a komplexním hrdinou, který stojí před poslední možností vykoupit se.

Neklidná krev // Robert Galbraith

Kniha, na kterou jsme se všichni těšili už loni, se nakonec přesunula na letošní rok. Pátý díl v češtině vyjde pod názvem Neklidná krev a my se už dalšího setkání s Cormoranem Strikem a naší oblíbenou Robin Ellacott nemůžeme dočkat! Co myslíte, jak se to mezi nimi vyvine dál? 😉

 

Kromě všech těchto báječných zpráv už jsme zaslechli i drby v kuloárech o novém Larsi Keplerovi nebo třeba o nové sbírce povídek Joa Nesboho jménem Krysí ostrov… zkrátka a dobře, rozhodně je na co se těšit! 😊

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora