blog

Starter pack vašeho knihomolčete

Jsou knížky, které by mělo mít v knihovničce každé správné knihomolče. Takové, které je budou bavit, rozvíjet a jednou na ně budou s láskou vzpomínat. Račte se inspirovat knižními lahůdkami z řad klasiky i novinek, které doporučujeme my i (naše) děti.

Jsou knížky, které by mělo mít v knihovničce každé správné knihomolče. Takové, které je budou bavit, rozvíjet a jednou na ně budou s láskou vzpomínat. Račte se inspirovat knižními lahůdkami z řad klasiky i novinek, které doporučujeme my i (naše) děti. 

Jsem Dáňa, čtenářka, máma, copywriterka a social media manažerka. Těší mě! Ve světech knih se cítím jako doma už od dětství. Žila jsem v nich a měla tu čest, že živily mě. Mám za sebou práce pro velká i menší nakladatelství. Před (skoro) dvěma roky se na svět vyklubalo moje vlastní knihomolče Judita. A protože není čas ztrácet čas, k lásce a nadměrnému nakupování knih ji vedu už od plínek. Od té doby, co je Judit po mém boku, se naše polička s dětskými knížkami prohýbá. Neleníme a testujeme jednu za druhou. Zároveň sbíráme tipy od dalších starších (mini)čtenářů a (mini)čtenářek. Jsme moc rády, že vám je teď můžeme pravidelně zprostředkovávat tady, na blogu kamarádů z Martinusu.

Udělejte místo v knihovně. Tato jízda bude náramně čtivá. 

Pro ta nejmenší knihomolčata (aneb Pro ty právě narozené až do 3 let) 

Čtení děťátko rozvíjí už od prvních dní. Uklidňuje je, pomáhá jim poznávat svět, spojovat si souvislosti a tvořit elementární sociální návyky. Pomáhá utvářet pouto s rodiči a postupně se stává rodinnným rituálem. Mimoto rozvíjí verbální schopnosti a trénuje paměť. 

Leporela Jaro, Léto, Podzim, Zima a Noc zabaví vaše děti i vás na dlouhé hodiny. Právě díky nim vaše knihomolče pozná rytíře, spočítá, kolik dýní je na výstavě a najde jelena vykukujícího z lesa. K obrázkům můžete vymýšlet příběhy nebo díky nim ukazovat vašemu mrněti, kolik zajímavých věcí, lidí a zvířat je na světě. 

Další velkoformátová leporela, na jejichž stránkách se děti zabaví a poznají svět, jsou třeba Pět přání, Račte dál a Kdo tu bydlí?.

Žádné miminko by nemělo být bez Polámal se mraveček, pravila jedna naše kamarádka a my s ní souhlasíme. Další knížky, které by měli mít ti nejmenší z nás v knihovničce, jsou klasické české pohádky zpracované do podoby prostorových leporel, které ilustroval pan Kubašta. Tři medvídci, Šípková Růženka, Popelka, Tři prasátka,… Máme je všechny a nebojíme se je všechny večer co večer předčítat.

Hádej, jak moc tě mám rád je milé a krásně ilustrované čtení, díky kterému se budete při uspávání tulit a tetelit radostí. 

To nejlepší předčítání pro větší rarášky (od 3 do 6 let)

Výčet benefitů čtení v předškolním věku nemá konce.  Posloucháním čtení se posiluje schopnost udržet pozornost, soustředit se na příběh a porozumět mu. Při čtení se dítě zklidňuje a zároveň podněcuje vlastní představivost. Při čtení se knihomolče učí sociálním dovednostem, třeba vcítění se do druhých a rozlišování dobra od zla.

Haló, Jácíčku a Můj medvěd Flóra od Daisy Mrázkové jsou knížky, se kterými seznamte všechny čtenáře bez ohledu na věk. Krásné, (rozto)milé a plné důležitých poselství, která zkrátka chceme předávat dál a dál. 

Včelaře Josífka znáte? Nejdřív byl osamělý, ale pak se mu k domečku přichomýtl roj včel, o který bylo třeba se postarat. Josífek se toho zhostil s vervou a laskavostí. 

S Dášenkou a chytrou kmotrou liškou vyrůstal kdekdo z nás. Tak to pojďme dopřát i nové knihomolské generaci. 

Drobné patálie a milá dobrodružství, která se lepí na paty Kvakovi a Žbluňkovi, nadchnou vás i vaše ratolesti. 

Eda, Hugo a Róza jsou morčata, které bude zbožňovat všechna knihomolčata (i jejich rodiče). Na stránkách Co musejí morčata vás s sebou vezmou na jedno velké a roztomilé dobrodružství, ke kterému se budete moc rádi vracet.

Co musí mít po ruce každý začínající čtenář? (od 7 let) 

Začínajícím čtenářům se otevírá svět plný dobrodružství, radostí, emocí a zážitků, tak se postarejte o to, aby to stálo za to. Zpestřete jim „povinnou“ školní četbu a představte jim tituly, které si okamžitě zamilují a rádi doporučí spolužákům. 

Co by měly vaše děti na knižních stránkách zažít? Nastoupit s Harrym do Bradavic, zažívat dobrodružství spolu s Rychlými šípy, dělat svět krásnějším a milejším místem s Annou ze Zeleného domu a řešit záhady se Sesterstvem.

Knížky od Astrid Lindgrenové asi nemusíme doporučovat, ale… stejně to uděláme. Vsadíme záložku, že Pipi Dlouhou punčochu a Děti z Bullerbynu znáte snad od první do poslední stránky všichni, ale co třeba Ronju, dcera loupežníka, Karkulína ze střechy nebo Lottu z Rošťácké uličky? Jestli jste s nimi neměli tu čest, pozvěte je do knihovny. Nebudete litovat ani se nudit.

Z těch (možná) méně známých dětských musthave titulů pořiďte třeba Námořníka a Pekku, nejvtipnější Lyžníky z Plískanic a Cestu z Ošemetna

 

Čtěte také  Už máte dárek pro fanouška české beletrie? 5 tipů, se kterými pod stromečkem zabodujete

V rukávu máme ještě desítky tipů, které vám budeme sdílet postupně. V příštím článku vám doporučíme knížky s přesahem. Takové, které vašim dětem pomůžou v nějaké konkrétní oblasti. Třeba s čištěním zoubků, chozením na nočník, počítáním a dalšími důležitými úkony. Těšíme se! 

Čtení zdar a tomu knihomolčatům obzvlášť!

Dana Fráňová

Dáňa, čtenářka, máma, copywriterka a externí dopisovatelka martinusáckého blogu. Ve světě knih se cítí jako doma.

Příspěvky autora