blog

O vzniku měsíce knih i o Hrdinské pětce

Březen je známý jako oficiální měsíc knih! Kde se tohle označení vzalo, proč je měsícem knih zrovinka třetí měsíc roku? Dozvíte se v novém článku, kde si taky povíme víc o tom, jak jej budeme pěkně po martinusácku oslavovat!

Že je březen měsícem knih, to ví skoro každý knihomol či knihomolka, ale málokdo ví, že tahle tradice má svůj počátek v padesátých letech minulého století, v dobách tuhého socialismu. Tehdy se totiž březen ustanovil měsícem knih, aby se zvedla popularita knih, která v té době notně upadala. Není taky divu; sice ročně vycházelo průměrně kolem čtyř tisíc titulů ročně (pro zajímavost: v roce 2020 to bylo přes patnáct tisíc), beletrie zejména však byla bedlivě sledována, příběhy byly pečlivě cenzurovány a pro fantazii a skutečně zajímavé čtení nebyl prostor.

Ministerstvo kultury se společně s dalšími institucemi rozhodlo, že knihám dá patřičný prostor a celém Československu se ustanovilo, že právě březen se stane měsícem knih a do tohoto období se budou soustředit všechny ty literární debaty, večery poezie a spisovatelské soutěže. Není nutno dodávat, že samozřejmě za intenzivní kontroly  ze strany vlády tak, aby se ani omylem nedostalo pozornosti těm „nesprávným“ knihám.

Po sametové revoluci to s březnem a celou „kampaní“ kolem měsíce knihy vypadalo bídně, nakonec se však tento zvyk zachoval až do dnešních dní. Březen je pořád oslavovaný jako měsíc knih i proto, že sezónní knižní trh se na počátku jara potřebuje krapítek připomenout čtenářům a čtenářkám. Jsme každopádně rádi, že knihy a čtení mají svůj měsíc v roce, kdy se jim ve společnosti dává víc prostoru – ať už právě besedami, literárními akcemi nebo třeba Velkým knižním čtvrtkem (jeden se koná právě teď v březnu a druhý tradičně v říjnu). I my jsme se rozhodli, že přispějeme svou troškou do mlýna a každý rok v březnu pořádáme velkou knižní soutěž.

Naši luštitelští pamětníci jistě s láskou vzpomínají na Knižní šifru nebo na Knižní odyseu, které hrálo přes padesát tisíc lidí v Čechách a na Slovensku. S Knižní šifrou, tedy s hádáním klasických děl skrze ilustraci, jsme se sice rozloučili, s luštitelskými soutěžemi ale nikoliv!

Čtěte také  Bibliodiverzita: O co jde a proč je důležitá

Kupříkladu loni jste společně se Sherlockem Holmesem mohli pátrat po ztracených knihách ve Velké knižní detektivce, která slavila podobný úspěch jako naše šifry. Pro rok 2022 jsme si přichystali něco úplně nového – seznamte se s Hrdinskou pětkou 😉

Březen s Hrdinskou pětkou

Hrdinskou pětku tvoříte vy, tedy hádající čtenář nebo čtenářka a další čtyři knižní hrdinové – Julie Kapuletová, Forrest Gump, Zlý vlk z Červené Karkulky a pes Montmorency (schválně jestli uhádnete, z jakého díla pochází!). Tahle zábavná kombinace postav vám bude každý všední den až do 1. dubna nabízet indicie, na jejichž základě můžete hádat nejen knihy, ale třeba taky spisovatele, knižní místa nebo předměty!

V letošním roce poprvé nebude vylosovaný pouze jeden výherce, ale bude jich hned pět – pět šťastlivců, které zasypeme hromadou knih podle toho, kolik hádanek se jim povede uhádnout. Doporučujeme tedy pečlivě luštit každý den! Pokud navíc během soutěže nakoupíte v našem knihkupectví, případnou výhru vám zdvojnásobíme 😊

Především doufáme, že se nám podaří naplnit náš úkol spojovat lidi s knihami a že díky dumání nad indiciemi najdete nějakou tu knižní inspiraci, připomenutí známých příběhů a že budete nejen luštit, ale hlavně číst! Tak krásný březen, měsíc knih, přátelé!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora