blog

Pro milovníky podcastů i napínavých thrillerů

Ruku na srdce, kdo z nás nemiloval seriál Odložené případy, kde detektiv Lilly Rush vyšetřuje neobjasněné vraždy? K tomu si přidejte oblíbené podcasty o true crime a velmi systematického, obsesivního a neobvyklého sériového vraha. Máte? Tak přesně tahle kombinace dává dohromady debut americké spisovatelky Amy Suiter Clarke.

Hlavní hrdinka Elle Castillová je autorkou podcastu Opožděná spravedlnost. Díky podcastu a jejím posluchačům se Elle podařilo dopadnout nejednoho zločince. Vzhledem k jejímu předchozímu působení v péči o dětské oběti násilných činů zůstává v této oblasti a její nový případ tak otevírá nedořešenou kauzu sériového vraha, kterému se přezdívá Odpočítávač.

Na základě jedné z epizod podcastu se Elle ozve posluchač, který má tip na totožnost Odpočítávače, o němž si policie myslí, že je roky mrtvý. Než se však Elle stihne k tipu dostat, je její posluchač zavražděn. Náhlé zmizení další malé holčičky jen přiživuje Ellino přesvědčení, že Odpočítávač chce dokončit, co před lety začal.

Obecně mám zkušenost, že cokoliv od nakladatelství Kalibr je sázka na jistotu. Ani s tímto thrillerem tak nešlápnete vedle. Klasické dějové kapitoly jsou proložené přepisy podcastových epizod, které dodávají příběhu na dynamičnosti. Autorka nám tak základní informace o Odpočítávači může servírovat nenásilnou a čtivou formou. Stejně tak střídání formy vyprávění a podcastu ponechává dostatek prostoru si čtenáře trošku povodit za nos.

Neustále v napětí

Jemné náznaky, prolínání Ellina traumatizujícího zážitku z dětství a posun děje nutí čtenáře přemýšlet dopředu a dedukovat si vlastní závěry. Věřím, že některé zvraty budete tušit, ještě než budou zcela odhalené. Budete však stále v napětí, jestli se vaše podezření potvrdí, že vám stránky budou ubíhat závratnou rychlostí.

Mezi již zažité kapitoly se začne postupně vkrádat také dějová linka a příběh samotného Odpočítávače. Máme tak možnost poznat jeho pohnutky, dětství a formování jeho osobnosti. Totožnost vraha se však dozvíme až skoro na konci, kde příběh dostává pěkně na obrátkách.

Nečekejte žádného tuctového sériového vraha. Jeho postava a příběh je v tomto případě unikátní, stejně jako způsob, kterým se zbavuje svých obětí. Z tohoto pohledu mi kniha připomínala Imitátora od Daniela Colea, kde také vystupuje netypický vrah a jeho příběh je pomalu rozklíčován do detailu.

Čtěte také  Dareba: Román o síle dívčího přátelství v mužském světě meziválečné Itálie

Nedivím se, že má kniha takové ohlasy a je všeobecně přijatá velmi kladně. Pokud se taky chcete trošku bát a ohlížet při večerních cestách domů, pak rozhodně zkuste Odpočítávače. Určitě se nebudete nudit jak u příběhu, tak ani u formy a necháte se zatáhnout do spekulací ohledně dalších zvratů. A že jich bude dost.

Nikola Košnářová

Knihomolka milující kafe, jejímž guilty pleasure je Lenka Lanczová. Externí recenzentka knižních novinek na martinusáckém blogu.

Příspěvky autora