blog

Vydejte se surfovat po stránkách Malibu v plamenech

Je sláva všechno? Není to spíš prokletí? Není to způsob, jakým lze skvěle skrýt trápení? Každý může něco skrývat a pozlátko navenek ještě neznamená spokojený a jednoduchý život. Pojďte se s námi mrknout na zoubek novince od autorky Taylor Jenkins Reid.

Malibu v plamenech je příběhem jedné rodiny. Jedné ženy, jednoho muže a jejich dětí. Celý jejich život, sny, touhy a tajemství vyplynou v jeden jediný den, kdy se s nimi potkáváme. Čtyři sourozenci totiž pořádají svojí každoroční párty na konci léta a my s nimi tak prožijeme celý den a zároveň celý život. Stejně jako v předchozí knize autorky Daisy Jones & The Six se dostáváme do prostředí amerických hvězd. Tentokrát se podíváme přímo do slunného Malibu – vlny, mořský slaný vzduch, surfování. To všechno na vás dýchne hned od prvních stránek. Nečekejte ale žádnou letní slaďárnu.

Jak poznáme, že už jsme dali všechno?

Během jednoho dne se dozvídáme o minulosti sourozenců, která začne příběhem jejich matky. Opakuje se tu podobný motiv jako u Daisy. Silná žena, která se zamiluje do muže, který je na počátku hvězdné kariéry a který zároveň bojuje s vlastními démony, povahou, životem. Snaží se být dobrým manželem a otcem, ale bohémský život je silnější.

Kniha je o naději, touhách, zklamáních, ale i síle se zvednout a jít dál. Zároveň je však i o nekonečných druhých šancích. O tom, že ne vše musí být podle našich představ, i když se snažíme sebevíc. A že není potřeba plnit sny někoho jiného. Není potřeba žít život, který je pro ostatní přijatelný. Možná to v sobě cítíme, a přesto jsme občas svázaní konvencí. Dočteme se také o obětavosti pro druhé, o soudržnosti. Co jsme schopni udělat pro rodinu a její dobro, její zajištění, pro děti. A o tom, jak poznat, že už jsme dali všechno a je na čase žít dle svých vlastních snů.

Nevím, jestli to tak autorka má u všech svých knih, ale podobné prostředí, některá jména a náznaky propojují tuto knihu s již zmíněnou Daisy Jones & The Six. To ve mě vyvolalo pocit, že tohle prostředí je mi povědomé, známé a bylo mi vlastně příjemné se vrátit někam, kde to znám. Jako u Daisy i tady vnímám o něco větší hloubku ve všem, co postavy dělají, co říkají. Místy skoro až životní moudra schovaná do příběhu „obyčejné“ rodiny. Prolínání současnosti a minulosti je skvěle provázané. Dává smysl tomu, jak postavy jednají.

Čtěte také  Těla: Kniha o všem, od čeho se odvracíme

Každý má svoje malé drama, které si v sobě řeší na pozadí šplouchajících vln a písku ve vlasech. To je další věc, která mě na vyprávění zaujala –  mikropříběhy některých vedlejších postav. Jen takové jakoby nenásilně vsunuté odstavce, které odvypráví celý další příběh.

Vlastně mě kniha hrozně překvapila svou čtivostí. Pořád jsem chtěla pokračovat, abych věděla, co se stalo v minulosti i co vyplave na povrch nyní. Ani bych neřekla, že něco, co může vypadat jako povrchní příběh dětí slavného zpěváka, bude nakonec poměrně inspirující a hrozně příjemné čtení. Komu se líbila Daisy, myslím, že ocení i tuto knihu. Pokud se chcete naladit na léto a potom brouzdat po různých možnostech, kde se dá naučit surfovat, pak by vás tento příběh neměl minout.

Nikola Košnářová

Knihomolka milující kafe, jejímž guilty pleasure je Lenka Lanczová. Externí recenzentka knižních novinek na martinusáckém blogu.

Příspěvky autora