blog

Vydejte se na cestu časem s Audrey Niffenegger

Ve Čtenářském klubu v květnu jsme se podívali do minulosti podobně jako to dělá hlavní hrdina vybrané knihy. Zamířili jsme totiž do roku 2009, kdy v češtině podruhé vyšla kniha Zakletý čase od americké spisovatelky Audrey Niffenegger.

Knihovník Henry DeTamble trpí zvláštní chorobou – přemisťuje se v čase. Jde o chorobu, nikoliv dar, protože to nedokáže ovládat, zhmotňuje se v minulosti i v budoucnosti nahý a většinu času tráví tím, že se snaží neumrznout a obstarat si něco k jídlu. Je přitahován velkými událostmi, třeba automobilovou nehodou své matky. Jednoho dne v knihovně potká Clare, která na něj hledí jako na svatý obrázek a u večeře mu oznámí, že ho zná už od svých šesti let, kdy ji začal navštěvovat na louce u jejich domu.

Jejich netradiční romance je především o čekání, trpělivosti a správném načasování. A je nesmírně návyková a okouzlující, takže se vsadíme, že se do ní ponoříte se stejnou radostí jako my.

Zakletý v čase je jednou z knih, které dokazují, že v romantické literatuře lze najít spoustu báječného a kvalitního čtiva, které je nejen pro romantické duše, ale zkrátka pro každého, kdo umí ocenit dobře vystavěný příběh s postavami, o kterých nepochybujete, že v nějakém alternativním světě doopravdy existují, protože jsou tak reálné, svérázné, výjimečně obyčejné. Henry i Clare budou čtenářům a čtenářkám sympatičtí a přitažliví, jindy ale třeba zase neurotičtí, otravní a hloupí. Stejně jako skuteční lidé.

V beletrii nehledáme detaily a radši se necháme unášet příběhem, proto je dost možné, že nám při hltání jedné stránky za druhou ušel nějaký moment, který po logické stránce nedával smysl, ale upřímně, ať jsme se snažili sebevíc, nepodařilo se nám nějaké zásadní trhliny najít. Audrey Niffenegger stvořila výborný sci-fi koncept, který nakonec působí spíš jako nějaká technologická novinka nebo neočekávaná nemoc, zkrátka něco, co vám ze začátku připadá jako z jiného světa, ale brzy si na to zvyknete a po dočtení bychom se ani nedivili, kdyby po světě existovalo víc knihovníků, kteří mají takovéhle cestovatelské tajemství 😊

Čtěte také  Naše ztracená srdce: Celeste Ng nezklamala ani napotřetí

Tuhle knihu oceníte, pokud máte rádi příběhy opepřené krapítkem magie – ti z vás, co s radostí přečetli Noční cirkus, Neviditelný život Addie LaRue nebo třeba Kodaňskou píseň písní jistě nebudou zklamaní. Pokud máte rádi propracovanější sci-fi a dystopie, mrkněte se možná raději jinam, koneckonců v téhle knize jde pořád především o lásku a vztahy a primární je, aby si u ní čtenáři a čtenářky odpočinuli.

Jsme moc rádi, že vám ji můžeme do konce května nabídnout se speciální slevou 25% a doufáme, že si o ni přijdete podebatovat do skupiny našeho Čtenářského klubu 😉 Mrknout se můžete i na filmovou adaptaci (podle nás nebude náhodou, že Rachel McAdams tak často hraje ve filmech s tématikou cestování v čase 😊) a na HBO Max je od 15. května zbrusu nová seriálová verze. Pusťte se do cestování v čase s Audrey Niffenegger!

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora