blog

Nepříliš šťastná rodina: Thriller podle osvědčeného receptu

Milovníci thrillerů mají jistojistě velkou radost, na začátku léta jim totiž vyšla zbrusu nová kniha od Shari Lapeny, současné thrillerové královny. Nezklame vás román jménem Nepříliš šťastná rodina? Dozvíte se v naší recenzi!

Napínavé čtení, které zhltnete jako malinu za dvě tři líná odpoledne u bazénu – zní to lákavě? Přesně takové bývají knihy Shari Lapeny, bývalé právničky a učitelky angličtiny, která se svými thrillery slaví úspěchy po celém světě. Její první román Manželé odvedle vyšel v originále v roce 2016 a dočkal se úspěchu celkem v pětatřiceti zemích. Následovaly knihy jako Jeden z nás nebo Nevítaný host a všechny se těšily nálepce „bestseller“.

Knihy Shari Lapeny (neboli Lapi Shareny, jak se jí přezdívá v knihomolských kruzích) se mohou pochlubit neuvěřitelnou čtivostí, napínavou zápletkou a nečekanými zvraty, které čtenáře a čtenářky drží u knihy od začátku až do konce. Příběhy se víceméně vždy odehrávají v sousedských kruzích, mezi přáteli, kteří něco skrývají a při napjatých rodinných vztazích.

Nepříliš šťastná rodina, nejnovější román v lapenovské thrillerové sbírce, je do puntíku přesně takový. Hned v úvodu jste polapeni záhadnou vraždou, načež se posouváte v čase zpátky, abyste se seznámili s jejími aktéry – rodinou, která má problémů a potíží víc než dost, byť si naoko zachovává zdání naprosté pohody a dokonalosti. Shari Lapena vás okamžitě vtáhne do děje a mistrně rozehrává zápletku, ve které je podezřelý v podstatě úplně každý. Každý má motiv, každý vám je něčím nesympatický, každý by mohl být vrah.

Je to dokonale vytvarovaný román podle osvědčeného receptu, ale vzhledem k tomu, že jde už o šestou knihu v řadě podobných příběhů, čtenáři mohou být maličko zklamaní, že v tom není trochu víc. Že ani tentokrát Shari Lapena nijak nevybočila z řady, že umně vytvarovaný thriller se dá snadno zaměnit s kterýmkoli z těch předchozích. Je nepochybně podobně dobrý, nic zásadního mu nechybí, ale taky nijak nevyčnívá.

Hledáte-li ovšem plážové čtení, které zabalíte do kufru na dovolenku a parádně si u něj během léta odpočinete, tohle je rozhodně jedna z knih, které vám s čistým svědomím můžeme doporučit. Mrkněte na knihu a dejte nám na našem Facebooku nebo Instagramu vědět, jak se vám líbí!

Čtěte také  Chybějící světlo: Dokáže přátelství překonat neodpustitelnou zradu?

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora