blog

Přitažlivost planety Krypton – přitáhne i vás?

Jiří Mádl už dávno není jen „snowboarďák“. Kromě herce je také scénáristou a režisérem. Obstojí však i na poli literatury? Jeho románový debut nám může napovědět. Pojďme se knížce podívat na zoubek!

Planeta Krypton je bezpečné místo, které si v hlubinách internetu vytvořili Martin s Veronikou. Nikdy se nepotkají, tak o co jde? Ve virtuálním prostředí si můžou vysdílet všechny svoje touhy, sny, bolesti a křivky. Vydrží jim ale jejich slib, že se nikdy nepotkají?

Nečekejme dopisovací romanci

Rovnou si pojďme říct, že se nejedná o žádný román, který by byl postavený pouze na dopisování dvou lidí. Tudíž neočekávejme nic ve stylu Dobrý proti Severáku. Vlastně toho psaní mezi Veronikou a Martinem si v celé knize moc neužijeme. Příběh se spíše točí kolem osudů těchto dvou hrdinů. Nahlížíme tak na dva odlišné rodinné příběhy, kam Jiří Mádl vsadil svoje blízké motivy – třeba rodné České Budějovice nebo oblíbeného hrdinu Supermana.

V začátcích se dočkáme i virtuálních milostných scén. V tomto ohledu je autor velmi otevřený a konzervativnější jedinci se možná neubrání červenání. Veškeré jednání hrdinů směřuje k útěku od vlastních problémů, které se mísí se snahou dát si život do pořádku. Bez vyřešení minulosti to ale nepůjde. V půlce knihy se prvotní příběh utne a naváže až o několik let později. Je to trochu násilné navázání, ale budiž.

Citlivé, ale stačí to?

Čtivost se nedá upřít. Rozhodně tomu napomáhá postupné odkrývání rodinných tragédií obou hrdinů. A nechybí ani moje milované střídání současnosti a minulosti. Příběh je ale plný různých motivů, které by si zasloužili vlastní zpracování a některé z nich tak můžou působit odbytě, nedotaženě.

Křehkost témat a celkové vyústění pro mě byla mírná emocionální jízda. Dočítat v autobusu plném lidí bych tedy úplně nedoporučila. Rozhodně jsem nečekala, že se dočkám něčeho tak citlivého. Ano, místy je to celé překombinované a možná budete občas protáčet panenky. Celkový dojem mi to nicméně nezkazilo.

Čtěte také  Nina Špitálníková: Poprvé poukazuji na to, jak mohou Severokorejci vnímat svobodu

Pokud vaše srdce touží po čistokrevné romatice, pak bych raději zvolila třeba Pláž v Chorvatsku od Julie Caplin (nebo další knihy ze série Romantické útěky). Jestli zase chcete srdce rozbít na milion kousků, sáhla bych po čemkoliv od Aleny Mornštajnové (třeba Haně).

Dejte ale šanci i tak trochu jiné romantice a zároveň zajímavým rodinným tématům, téměř 300 stránek planety Krypton vám to dá. Počítejte ale s tím, že Jirkovi budete muset něco odpustit.

 

Nikola Košnářová

Knihomolka milující kafe, jejímž guilty pleasure je Lenka Lanczová. Externí recenzentka knižních novinek na martinusáckém blogu.

Příspěvky autora