blog

Knihkupectví na Riverside Drive: Romantika, knihy a pořádná nálož feel-good atmosféry

V podzimních dnech se občas zatoužíme zachumlat do pohodového čtení, uvařit si kakao a nechat se unášet romantickým příběhem s happy-endem. A pokud jste ten typ člověka, který navíc miluje knižní prostředí, bylo by škoda Knihkupectví na Riverside Drive minout. Nenechte se tedy dvakrát pobízet a… hurá dovnitř!

Láska, knížky, Londýn a koření v podobě rodinného tajemství. To je Knihkupectví na Riverside Drive. Ideální čtení do pošmourné listopadové nálady. Příběh se odehrává v srdci Anglie, kam přijíždí mladá ovdovělá Charlotte, aby převzala dědictví po své nedávno zesnulé tetě Saře. Ta jí odkázala kouzelné, avšak zcela neprosperující knihkupectví. Mladou hrdinku tudíž čeká pořádná výzva: nezklamat místní zaměstnance a dostat podnik zpět na nohy. Ještě jedna otázka ji ale ve dne v noci pronásleduje: Proč Sara svůj majetek odkázala právě jí? Vždyť se neznaly. A ani se nikdy neviděly. Co byla teta vlastně zač?

Atmosféra v románovém knihkupectví je neskutečně příjemná. Jako byste udělali krok v čase do dob, jimž vládly kamenné prodejny a vůně dřeva. Láska ke knihám je tady cítit na každém kroku. A co je skvělé – mezi zaměstnanci se vytvořila důvěrná pospolitost. Není nad to mít za kolegyni kamarádku, se kterou si navíc můžete u kávy pokecat o tom, který knižní hrdina by stál za hřích. Co se interiéru obchůdku týče – ten je také unikátní a má osobitou jiskru, takže popisy nepřeskakovat! Nuž… a když se k tomu všemu přidá Charlottin podnikatelský drajv, máte najednou v ruce dokonalý feel-good koktejl.

Jediným stinným bodem tedy zůstává minulost Charlottiny tety. Hádanka, kterou čtenář postupně odhaluje prostřednictvím flashbacků. Mezi námi – není to až tak náročný rébus a není vyloučeno, že vám „to“ docvakne mnohem dřív, než dojde k odhalení. Detektivku prostě nečekejte. Máte-li ale chuť dopřát si milou romantiku v prostředí knížek, tohle by mohlo být to ono.

Frida Skybäck – spisovatelka původem ze Švédska – vydala už několik knih. Do zahraničí se jí ale podařilo prorazit až právě díky románu Knihkupectví na Riverside Drive, kterým skórovala nejen u čtenářů, ale také u kritiky. Dobrou zprávou je, že ve Švédsku již vyšlo i jeho volné pokračování – Knižní kroužek na konci světa. České vydání je sice teprve ve fázi příprav, ale i tak – jupí! My už se na něj každopádně těšíme.

Čtěte také  Roky: Memoár nobelistky Annie Ernaux, který stojí za přečtení

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora