blog

Símka: Ideální čtení na rozečtení

Přinášíme vám další recenzi, tentokrát z českých luhů a hájů! Podívali jsme se na zoubek knize jménem Símka, která slavila úspěch (nejen) na knihomolských sociálních sítích. Co nebo kdo to vlastně je a koho tahle kniha bude bavit? Podrobně jsme se o tom rozepsali v tomhle článku.

Prvotina Lucie Huškové nás na první pohled zaujala výraznou obálkou a anotací, který naznačuje nelehké čtení – jde o román o touze po lásce rodiče a odhodlání jí dosáhnout, ať to stojí cokoliv. Třiadvacetiletá Simona, které všichni říkají Símka, žije s mámou v domě po babičce. Jediné, po čem touží, je život obyčejné mladé ženy – prožívat první velkou lásku a snít o budoucnosti.

Namísto toho ale musí trpělivě snášet máminy proměnlivé nálady i fyzické tresty. I tak je ale přesvědčená, že by pro ni udělala cokoliv. Jednoho dne však přijde chvíle, která zamává celým Símčiným životem. Chvíle, kdy se ukáže, jestli opravdu stojí za to obětovat všechno člověku, od něhož se lásky zřejmě nikdy nedočká.

Podotkla bych, že na takové chvíle v příběhu narazíme hned několikrát – na situace, kdy má Símka možnost vzít takzvaně osud do svých rukou. Je to vždycky ten moment, kdy hlavní hrdince čtenář či čtenářka nejvíc fandí a o to víc bolí, když jej Símka promarní. Pokud bych měla na relativně útlém příběhu hledat nějaké mouchy, okamžitě mě napadne právě to, jak je hlavní hrdinka pasivní a během poměrně dlouhé doby se víceméně nikam neposune. Nic pro sebe neudělá. Nijak se nezapojí. Nejdřív je to smutné, pak to začne být lehce otravné a ke konci vyloženě iritující.

Je to velká škoda, protože celkově vzato jde o dobrý příběh, čtivý a stravitelný, s pečlivě vykreslenými postavami, s uvěřitelnými českými reáliemi, se kterými leckdy ztotožníte. Je to navíc naprosto perfektní příběh na – takzvaně – rozečtení se – pokud vás zrovinka trápí čtenářská krize a žádná kniha vás nemůže polapit, klidně se vsadíme, že Símce se to povede. Je čtenářsky velmi přívětivá a přečtete ji cobydup a věříme, že pak budete potřebovat další příběhy. Símka taky bude ideální jako dárek pro ty, co třeba nehltají jednu knihu za druhou a jsou spíš svátečními čtenáři, kteří hledají něco jednoduchého, kratšího, ale zároveň intenzivního.

Símka bezesporu na svých stránkách intenzivní je, o tom žádná a jistojistě si své čtenáře a čtenářky najde, ale patří spíš mezi ty knihy, na které si po pár měsících už možná nevzpomenete. Pokud tedy hledáte něco na rozečtení se nebo třeba na několikahodinové zabavení se ve vlaku nebo v letadle – pusťte se do Símky, ale vaše knihomolské srdce si nejspíš navěky věků nezíská.

Čtěte také  Milan Kundera a jeho nezapomenutelný odkaz

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora