blog

Vraždi všímavě – tak trochu jinak pojaté mindfulness

Podzim láká k uvelebení se s hrnkem čehokoliv teplého do deky, zapálit si svíčku a pustit se do čtení pošmourných detektivek, krimi a thrillerů. Tentokrát se i pobavíte a zároveň můžete zapracovat na své všímavosti. To všechno zakomponoval do svého krimi románu německý spisovatel a právník Karsten Dusse.

Příběh se točí kolem hlavního hrdiny Björna Diemela, který je právníkem a je dobrý v obcházení zákonů. A jako takový dělá právního rádce mandantům, kteří by si spíše zasloužili na hodně dlouhou dobu pobyt ve vězení. Björn je velmi vytížený, pro mandanty musí být k dispozici téměř nepřetržitě. To se samozřejmě nelíbí jeho manželce, protože se Björn nestíhá věnovat ani vlastní malé dceři. Proto Björn absolvuje kurz všímavosti. A ten mu tak trochu obrátí život o 180 stupňů.

Je libo trochu černého humoru se špetkou bizarnosti?

Vůbec jsem nečekala, že se mi do rukou dostane tak skvělá kniha. Zaujala mě už v edičním plánu nakladatelství Host, což mi mohlo trochu napovědět. Kombinace pasáží, které osvětlují principy všímavosti a kriminální zápletka do sebe zapadly jako puzzle.

Každou kapitolu uvádí právě oblast všímavosti, která Björnovi pomůže k řešení nastalé situace. Neskutečná dávka černého humoru, nadhledu a skoro až bizarnosti působí jako velmi dobře promyšlený a fungující celek. Ono koneckonců řešit rodinné záležitosti a zároveň být tak trochu součástí mafie, to už chce spoustu umu.

Styl humoru a celkové ladění atmosféry mi hodně připomínalo knihy Jonase Jonassona (Stoletý stařík a další). Celé mi to ale ještě přišlo šmrncnuté motivem seriálu Dexter (pozn. pro nezasvěcené – Dexter vraždí zločince, kteří unikli vězení). A protože obojí je moje krevní skupina, tak jsem se neskutečně bavila. A věřím, že vy se budete bavit taky.

Buďte mistrem všímavosti!

Musím ještě vyzdvihnout zakomponování seberozvojových pasáží všímavosti. Nenásilně jsou nám popsané různé techniky a na praktických příkladech v rámci příběhu ukázané v běžném životě (dobře, přiznávám, že ne každý asi díky všímavosti zavraždí mafiánského bosse a přinese mu to užitek). Tahle část knihy čtenáře vůbec neruší, naopak poskytuje kontext pro Björnovi činy.

Čtěte také  Pláňata: Jak se přelom osmdesátých a devadesátých let (ne)dotkl jedné obyčejné rodiny

Autor knihy, Karsten Dusse, se mimo jiné věnoval také televizní tvorbě. Nyní se plně soustředí na svou krimi sérii (ano, tohle je první díl), která je v Německu velmi populární. A to až tak, že se podle ní natáčí seriál na Netflix. Tak může to být ještě lepší? ANO! Druhý díl této série má vyjít na Slovensku již 15. 11. 2022, tak doufejme, že se brzo dočkáme druhého dílu i u nás.

Nikola Košnářová

Knihomolka milující kafe, jejímž guilty pleasure je Lenka Lanczová. Externí recenzentka knižních novinek na martinusáckém blogu.

Příspěvky autora