blog

5 knih, které byste si měli přečíst o vánočních prázdninách

Ať už jste milovníkem Vánoc nebo trochu Grinch, pravda je taková, že Vánoce jsou hektický čas. Klid a pohoda v jedné větě s Vánoci neexistují, to je typický oxymóron. Je toho prostě hodně – koupit a ozdobit stromeček, nachystat vánoční atmosféru, udělat bramborový salát pro deset lidí, napéct vánočku i cukrovíčko, obstarat a zabalit dárky a všechna ta setkání s přáteli a rodinou. Jenže pak, pak přijdou vánoční prázdniny a s nimi zasloužené VOLNO. Vy si konečně můžete vydechnout a – otevřít knížku! A jestli nevíte jakou, máme pro vás malou knižní inspiraci.

Na jaké filmy se o Vánocích rádi díváte? U mě vedou naprosté klasiky – Prázdniny, Láska nebeská a Anděl Páně. Každoročně. A moje knižní doporučení se ponesou ve stejném duchu. Thrillery, poválečnou literaturu a sociální dramata si necháme na jindy. Teď je čas na líbezné čtení.

Spoiler: Ve skutečnosti nemám doporučení na pět knih, ale z rychlého sčítání mi vychází knížek dvacet.

Holandská vila // Ann Patchett

Jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec. Miluju romány a tenhle má naprosto všechno – krásně napsané postavy, skvěle vykreslené prostředí i situace, silnou zápletku, nečekané finální rozuzlení a v mezičase tolik mikro příběhů, které autorka postupně bravurně uzavírá. Román vypráví příběh rodiny, která žije v honosné holandské vile na předměstí Philadelphie. Jenže překrásná vila je spíš prokletým zámkem. Věčně zaneprázdněný otec, zmizelá matka, nepřátelská macecha a její dcery – není divu, že Danny a Maeve mají výjimečný vztah. Sourozenecké pouto je celý život pevně svazuje, mnozí jim ho závidí, jiní vyčítají. Při čtení s vámi budou lomcovat emoce, protože tolik nespravedlnosti a křivd, to snad ani není možné.

Kdepak jsi, krásný světe // Sally Rooney

Nejnovější kniha Sally Rooney je jako obvykle o komplikovaných vztazích. V hlavních rolích figurují čtyři třicátníci a problémy současného světa. “Těšit” se můžete na psychická zhroucení, krize po rozchodu, nenávist sama k sobě, ale také na lásku a samozřejmě sex.  Je to chytře napsaná současná milostná literatura, která se dotýká společenských témat. Ačkoli to zní jako těžké čtení, příběh se čte překvapivě lehce, protože Sally Rooney prostě umí. Mám moc ráda i dvě autorčiny předešlé knihy (Normální lidi a Rozhovory s přáteli), pokud jste je nečetli, pak je rozhodně doporučuji, ale Kdepak jsi, krásný světe se mi líbila ze všech nejvíc. 

Čtěte také  Nejprodávanější knihy od začátku roku 2024

Bridgertonovi // Julia Quinn

Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory a Hyacint. Osm sourozenců, osm knih, každá věnovaná jednomu z nich. Ocitnete se v Londýně na počátku 19. století – britská smetánka a život plný večírků, čajových dýchánků, ale také intrik, milostných pletek a drbů. Přiznám se, že jsem váhala, jestli sérii knih o sourozencích Bridgetonových do svého výběru dát, protože se trochu stydím, že jsem jim tak propadla, ale nemůžu si pomoct, každou z osmi knih jsem přečetla jedním dechem. Pokud jste viděli seriál na Netflixu a tajně milovali (nebo spíš milovaly) vévodu i vikomta, zkraťte si čekání na 3. řadu a nechte se strhnout knižní předlohou. Jasně, je to celé dost jednoduché čtení, od první stránky víte, kdo s kým a jak to dopadne, ale uvidíte, že si čtení užijete.

Prorokyně a hlupák // Jonas Jonasson

Líbil se vám humor Stoletého staříka nebo Analfabetky, která uměla počítat? Bude se vám líbit i Prorokyně a hlupák. Šestý román Jonase Jonassona je stejně jako všechny předchozí knihy bizarní, typicky vtipný a lidsky uvědomělý. Je to příběh o tom, když se tři velmi zvláštní, ale morálně silní lidé setkají a neplánovaně propojí svoje životy. Protože když se blíží konec světa, tak je nejvyšší čas na road trip. Na ten se vydá amatérská švédská astrofyzička Petra, poněkud jednodušší Johan a důchodkyně Agnes, která se živí jako instagramová influencerka. Čeká vás vtipná, lehká a nenáročná oddechovka.

Harry Potter // J.K. Rowling

To nejlepší na konec. Nutno říct, že bezhlavě miluju Harryho Pottera a celý kouzelnický svět. Filmy, knihy i podcast Neplecha ukončena, který poslouchám pondělí co pondělí už několik měsíců v řadě.  Moc bych si přála najít dostatek času a přečíst si znovu všech sedm knížek. Ale když dojde na lámání chleba, sáhnu raději po něčem jiném, co jsem ještě nečetla. A podle mě nás bude víc, kteří to máme podobně. Pojďme to hecnout a tyhle Vánoce společně propadnout Harrymu Potterovi. Jsem přesvědčená, že nebudeme litovat. Expres do Bradavic je připraven k odjezdu!

Čtěte také  Kde zrovna jsem: Všední život jako něco mimořádného

Markéta Patková

Markéta je copywriterka na rodičovské. Svůj čas velmi nerovnoměrně dělí mezi čtení knih, psaní textů, skotačení po hřištích s dcerou Medou a popíjení cappuccina v dejvických kavárnách.

Příspěvky autora