blog

Neplecha ukončena: Až knihy dočtu, podcast ukončím

Dnešní rozhovor je opravdu speciální - při příležitosti vydání pátého ilustrovaného dílu Harryho Pottera jsme totiž vyzpovídali potterovskou odbornici na slovo vzatou, Báru Novákovou, která tvoří jeden z nejpopulárnějších českých podcastů jménem Neplecha ukončena. Do jaké koleje patří a kde by pracovala v kouzelnickém světě? Dozvíte se v tomhle článku!

Pokaždé, když vyšel nový díl Harryho Pottera s ilustracemi Jima Kaye, přimělo nás to ohlédnout se zpátky do jednoho z našich nejoblíbenějších knižních světů a trochu nostalgicky zavzpomínat na kouzelnická dobrodružství. Při příležitosti vydání pátého dílu, tedy Fénixova řádu, v luxusní edici s krásnými ilustracemi, jsme pro vás vyzpovídali člověka, který je v tomhle potterovském světě skoro jako doma – Báru Novákovou, která tvoří jeden z nejpopulárnějších českých podcastů jménem Neplecha ukončena.

Ve svém podcastu se detailně věnuje každé jedné kapitole od Kamene mudrců a rozebírá úplně všechno, od významu jmen jednotlivých hrdinů až po jejich životní osudy podle Pottermore. Zkrátka a dobře, pro fanoušky a fanynky Harryho Pottera jde o úžasný způsob, jak do oblíbeného světa nahlédnout novýma očima, ještě podrobněji a pozorněji než kdykoliv předtím.

Tvůj podcast se umístil mezi nejlepší podcasty loňského roku, je nominovaný na letošní Křišťálovou lupu a patří mezi ty nejposlouchanější pořady ve všech aplikacích. Čekala jsi, že potterovské téma bude takhle úspěšné mezi posluchači? Co je na tvém podcastu baví nejvíc?

Čekala jsem, že o podcast zájem bude a že když nebudu úplně marná, své posluchače si najde. Absolutně jsem ale nepředvídala, že se to rozjede tak moc a že se z koníčku na mateřské stane moje celodenní pracovní náplň. Nejvíc mě baví dohledávání informací, ráda se učím nové věci a když najdu něco, co mi připadá obzvlášť zajímavé, těším se, až to budu moci v podcastu zmínit.

Předpokládám, že Neplechu poslouchají hlavně fanoušci HP. Jaký je to vlastně fandom? Jsou přísní, hledají chyby? Pomáhají ti třeba v hledání nějakých pikošek?

Ano, z valné většiny to tak je, těší mě ale, že mi píše stále víc lidí, že jsem je naopak po letech odsuzování k HP přivedla. Že díky podcastu odhodili předsudky a knihy si přečetli. Fanoušci HP jsou úžasní, jakmile se něco ve světě čar a kouzel děje, jsem zavalena zprávami. Velmi rádi se mnou teoretizují a vymýšlí co a jak mohlo být. A mám velké štěstí, protože negativních reakcí mi chodí minimum.

Čtěte také  Požádali jsme umělou inteligenci o přepsání úvodů slavných děl. Jak to dopadlo?

Kde se u tebe vzala inspirace k vytvoření podcastu, kde a kdy vznikl ten prvotní nápad? Už víš, že s přečtením všech sedmi knih i tvůj podcast skončí, nebo tam vidíš možnost nějakého pokračování třeba v jiné formě?

Napadlo mě to v jedné z lockdownových vln covidu, v době kdy jsem se s malým dítětem cítila izolovaná a neměla jsem do čeho píchnout. Na procházkách jsem poslouchala podcasty, mimo jiné i Potterless (americký podcast o HP, ve kterém jej autor četl poprvé) a začalo mi hlavou vířit, jak by se dal podcast o tomhle tématu zpracovat u nás, co by mohlo být obsahem a že by to byl fajn způsob, jak se při mateřské zabavit. Od první myšlenky k vydání první epizody to už pak byla chvilka, necelý měsíc.

Až knihy dočtu, podcast ukončím, od začátku to byl projekt s omezenou dobou trvání. Nemyslím si, že by mi zbylo ještě něco, o čem bych mohla mluvit, jdu opravdu dopodrobna a nechci téma zase ždímat. To by už nebyla zábava, ale povinnost.

Tahle otázka musí padnout: jaká je tvoje nejoblíbenější postava z knih a do jaké patříš koleje?

Patřím do Zmijozelu a moje nejoblíbenější postavy jsou Snape a McGonagallová. Mám ráda lidi s názorem. 

Kdybys studovala v Bradavicích, jaký předmět by tě nejvíc bavil?

Kdyby ho učil někdo jiný, zřejmě historie kouzel. Pokud by na Binnse neposlali exorcistu, bavilo by mě bylinkářství. 

Vyšel teď znovu pátý díl Harryho Pottera, ve speciální sérii ilustrované Jimem Kayem. Sbíráš taková vydání knih, chceš mít komplet všechno, co ze světa HP vyjde? A sbíráš případně i další předměty – jsi ten typ potterfan, co má doma hůlku a hábit?

Jsem úplný opak. Merch záměrně nesbírám (ale mám ho hodně, protože mi ho přátelé a rodina rádi kupují), nemám pro něj upotřebení. Vlastním ale docela dost různých vydání Harry Potter knih (včetně těch od Jima Kaye) a teď už i slušnou sbírku doprovodné literatury. Nemám ani hůlku ani hábit, ale mám docela nově “létající” koště. Zatím leží ve sklepě, na zeď si ho asi nepověsím a bohužel doopravdy nelétá. 

Čtěte také  Divadelní adaptace našich oblíbených knih

Zajímá nás i to, co čteš krom Harryho Pottera – máš nějaký oblíbený žánr nebo autory/autorky, ke kterým se vracíš?

Mám ráda fantasy, historické romány, sem tam sáhnu i po young adult. Zároveň mě ale hodně baví i klasická literatura, od antických autorů až po dvacáté století, baví mě jak vývoj jazyka tak to, jak lidé uvažovali a žili. Mezi moje oblíbené autory řadím třeba Jane Austen, Naomi Novik, Alexandra Dumase nebo Lemonyho Snicketa.

Jakou knihu jsi přečetla v poslední době a doporučila bys ji dál a proč?

Dočítám teď sérii Scholomance od Naomi Novik a velmi mě to baví, takže určitě tu. Nebo nejnovější díl série o Cormoranu Strikeovi od Roberta Galbraitha, ten jsem taky doslova zhltla. 

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora