blog

Hrad ve Skotsku: Romantické čtení jako stvořené do předvánočních dnů

V průběhu listopadu u nás vyšla nová knížka Julie Caplinové. Perfektní načasování, nutno podotknout. Hrad ve Skotsku je romantickým literárním zákuskem, který si rozhodně nejlépe vychutnáte právě v adventním období spolu s voňavými vanilkovými rohlíčky. „Pohádkový“ motiv skotského hradu, čaj a blížící se svátky – to všechno do příběhu vnáší kouzelný vánoční nádech.

Hrad ve Skotsku je v pořadí devátým románem z volné série Romantické útěky, která si u nás získává čím dál více čtenářek a čtenářů. Není divu. Základy těchto příběhů (Kavárny v Kodani, Hotýlku na Islandu a dalších…) odrážejí tajné fantazie mnohých z nás: pokaždé tu máme atraktivní hrdinku, vzrušující odjezd do zajímavé cizí země a obrovsky přitažlivého chlapa. To vše je vždy umně okořeněno sugestivními popisy „místních“ chutí, což je tedy mimořádně delikatesní prvek.

Ani Hradem ve Skotsku se Julie Caplin nikterak neodchýlila od svého typického postupu. Tentokrát děj zasadila do kulis Skotské vysočiny a svou hrdinku postavila před zdánlivě nemožný úkol: zrenovovat čerstvě zděděný hrad do natolik přijatelné podoby, aby v něm během Vánoc bylo možné ubytovat platící hosty. Izzy to musí stihnout všeho všudy do tří měsíců, takže má co dělat. Naštěstí se kolem ní semkne několik prima lidí (včetně pana dokonalého), a ti jsou připraveni jí se vším pomoct.

Zdá se vám to trochu moc obláčkové? Možná. Popravdě si asi budeme muset přiznat, že v nejnovějším z romantických útěků se autorka vydala do kapku vzdušnějších zámků, než u ní bývá zvykem. Na druhou stranu – ono to nevadí. V románech Julie Caplin koneckonců nikdy nešlo až tak o tip ťop přesné podnikatelské reálie, jako spíš o navození pocitu, že životní cesty mohou mířit na nečekaná místa. Do vánoční atmosféry představa majitelky zasněženého skotského hradu navíc docela zapadá… takže vlastně není co řešit.

Knížka vás provede předvánočně vyzdobeným Edinburghem, ocitnete se ve sněhové závěji, nejednou pocítíte intenzivní potřebu uvařit si horký čajíček u kamenného krbu a zcela jistě vás zahřeje představa skupinky příjemných, navzájem se podporujících přátel.

Čtěte také  Barva nachu: Dopřejte si silný a dojemný příběh

Pokud vás tedy láká začíst se romantického příběhu s vánoční jiskrou, tak už na nic nečekejte (hlavně ne na léto!). Čas na prohlídku Hradu ve Skotsku je… právě teď!

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora