blog

Milý Ježíšku… S kterou dětskou knihou letos zabodujete?

I tento podzim vyšlo několik hitů předvánočního trhu, které mají zaručit, že vás váš malý čtenář na Štědrý večer oblaží nehraným jásotem a křepčením po pokoji. Tyhle novinky jsou podle nás sázkou na jistotu!

Jestli máte pocit, že se lidstvo řítí do pekel, mám pro vás tip – dejte si chvilku před Vánoci a zabrouzdejte na stránky knihkupectví. Mám to ozkoušeno a věřím, že přes všechny klacky pod nohama typu účty za plyn to zažiju i letos: Celá rozmrzelá nad stavem světa kupuju knižní dárek (protože knížka je nejlepší dárek, samo sebou)… a tady je všechno v pořádku. Samé knihy, všude samé knihy…

Pojďme si tedy povědět, po jakých knižních novinkách aktuálně brouzdám já a zároveň se kterými knihami letošní sezóny rozhodně nešlápnete vedle!

Novinky pro nejmenší

Ceny lepenky sice letos vyletěly do závratných výšin, ale i tak vyšlo dost skvělých leporel pro batolata. A to je moc dobře, protože právě leporela jsou ta první literatura, na kterou dítě v životě narazí. A i proto by měla stát za to! Jestli ještě nemáte, rozhodně byste měli pořídit nejnovější leporelo Petra Horáčka v češtině: Kdopak tu spí. Má odklápěcí části a je vážně krásné. Upřednostňujete-li doma spíš přímočarý humor, své první leporelo nedávno vydal Jan Pokorný, známý jako Pokáč. Jmenuje se Pokáčovo básničky pro zvídavé dětičky, ilustrovala ho Alžběta Z. Göbelová a není vůbec špatné, naopak! Další novinkou, ještě teplou z tiskárny, je harmonikové leporelo s poctivou plátěnou vazbou Čáp ztratil čepičku. Napsal Robin Král, nakreslila Tereza Vostradovská – prostě opět leporelo z Běžílišky přesně takové, jak je známe a milujeme.

Kamarád knihkupec mi také před pár dny nadšeně ukazoval například tuhle Červenou Karkulku. Je to tlusté leporelo s geniálními trojrozměrnými prvky. Jedno z nejzábavnějších, jaká jsem kdy viděla. A když jsme u té zábavy – spousty si jí užijete i se žhavou novinkou: interaktivním leporelem Zaťukej na kouzelný strom. To je pro trošku větší batolátka, zhruba od dvou let, a jestli jste už měli v rukou Tulletovu veleúspěšnou Knížku, určitě vám ji připomene. Na titulního hrdinu strom se tu totiž ťuká, mává, fouká… To vše v bezvadném překladu Veroniky Volhejnové. Na cestu kolem zeměkoule se pak můžete vydat s novým vydáním Velryby a pruhovaného trička. Pamatujete si na ně z devadesátek? Jsou skvělí!

Čtěte také  3 důvody, proč si přečíst Čtvrté křídlo Rebeccy Yarros

Nejlepší obrázkové knihy sezóny

Pro předškolní děti pak rozhodně potřebujete některou z nejnovějších obrázkových knížek. À propos, školka – o té vypráví novinka z Hostu Ani za nic! Líčí první školkový den umíněné netopýří holčičky Paskalíny. (Rozkošné jméno, viďte? A co teprve jeho nositelka!) Celosvětově populární autorka a ilustrátorka Beatrice Alemagna se tímto poprvé představuje českým čtenářům, a je to veliká nádhera.

Na nostalgickou strunu rodičů malých knihomolů pak zahraje jedna novinka, které ovšem tak úplně novinkou nejsou – jedná se o reedici někdejší srdcovky. Dopisy od Felixe, které se v žádném antikvariátu zaboha nedaly sehnat kompletní, se všemi obálkami? Vyřešeno, nové vydání je tu pro vás!

Komiksové bubliny

Dětem, které si už začaly číst samy, udělá určitě radost komiksová knížka. Hodně obrázků, kratší texty v bublinách, přelouskáno raz dva. Značka ideál! Těm menším zabalte třeba Mylišáky, kamarády známé z časopisu Puntík. Nebo půvabnou novinku Malý dřevěný robot a polínková princezna, pohybující se na pomezí komiksu a obrázkové knížky. Je okouzlující!

Ti trošku větší ocení třeba sbírku Objevitelé, do níž přispěli i Raina Telgemeierová nebo Kazu Kibuishi, autoři bestsellerů Úsměv a Amulet. A Ti ještě větší? Ti už mohou dostat druhou velkou knihu Rychlých Šípů – po loňské žluté nyní následuje červená: Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Marko Čermáka.

Čtou málo a neradi? Zkuste tohle!

Pro ty školáky, co tomu takzvaně moc nedají, vyšly nedávno dvě tutovky – nový Kinney a nový Walliams. Malý poseroutka Greg tentokrát řeší Wíbuch plýny, přesněji trable s kapelou bráchy Rodricka. A Nejhorší rodiče na světě, ty si chce přečíst úplně každý, aby zjistil, jestli je náhodou nemá doma! Třetím tajným tipem z téhle škatulky je pak kniha trochu tlustší, ale zato spolehlivě potěší všechny, kteří na Netflixu napjatě sledovali dobrodružnou výpravu mladého rytíře Tjuriho. Dopis pro krále totiž nedávno vyšel knižně!

Čtěte také  Non fiction novinky, které byste si neměli nechat ujít

Pátý ilustrovaný je tu

A tohle, tohle je zkrátka zaručená věc. Po třech letech konečně vyšel Harry Potter a Fénixův řád, ilustrovaný Jimem Kayem. Must have pro všechny potterheady, malé i velké. Zároveň ale jde o poslední díl, který Jim ilustroval – ze zdravotních důvodů už se na pokračování podílet nebude. Ostatně i Fénixův řád mu pomáhal dokončit kolega Neil Packer. Ale zda to bude právě on, kdo převezme štafetu spolu s chystaným šestým dílem, to ještě stále není jisté… Ale nevadí, však k vánočnímu času trocha toho nedočkavého hádání a vyhlížení neodmyslitelně patří!

Přejeme vám, ať máte brzy svou tajnou schovku ve skříni plnou naprosto skvělých knižních dárků pro vaše knihomolčata – ta malá, větší i největší!

Lucie Hášová Truhelková

Bývalá novinářka, která našla smysl života mezi čtivem pro děti a mládež. Zakladatelka blogu Knihy dětem, literární redaktorka nakladatelství Albatros, autorka několika knížek (a také syna přezdívaného Prcek, který ji co nevidět přeroste).

Příspěvky autora