blog

Otestujte své znalosti renesanční literatury

Trénujete na test do školy, učíte se na maturitu, nebo si prostě jen chcete vyzkoušet, co všechno si ještě z hodin literatury na střední škole pamatujete? Vyzkoušejte náš kvíz, který vám prozradí, jak jste na tom se znalostmi knih a spisovatelů z dob renesance!

Navazujeme na naše předchozí kvízy, které si na našem blogu můžete vyzkoušet – pusťte se třeba do kvízu týkajícího se starověké literatury, nechte se vyzkoušet z literatury středověku, nebo si otestujte znalosti týkající se díla a života Williama Shakespeara. Renesanci jsme vyčlenili jako období zvlášť, jelikož jde o dobu natolik bohatou na nejrůznější literární díla, že si zkrátka zaslouží svůj vlastní kvíz. Jdeme na to!

Alighierova Božská komedie je rozdělena do tří částí. Jak se nazývají?

Correct! Wrong!

Kolik novel obsahuje Dekameron?

Correct! Wrong!

Niccolo Machiavelli bývá často označován za zakladatele:

Correct! Wrong!

Co bylo typické pro commedii dell’arte?

Correct! Wrong!

Autorem Canterburských povídek je:

Correct! Wrong!

Jak se jmenuje bílá herka neboli nejlepší rytířský kůň pod sluncem dona Quijota?

Correct! Wrong!

Ve svém nejproslulejším díle Zpěvník se Francesco Petrarca věnoval zejména své platonické lásce jménem:

Correct! Wrong!

Francois Rabelais NEnapsal dílo jménem:

Correct! Wrong!

KVÍZ: Renesanční literatura
Renesanční mág!
Gratulujeme, literární renesanční období máte zjevně v malíčku od Danteho až po Lope de Vegu. S klidnou duší se můžete pustit do čtení literatury v jiných dobách.
Základy máte!
Je vidět, že doba renesance v literatuře vám není cizí a základy máte. Pokud vás renesanční období zajímá - a my doufáme, že ano - doporučujeme porozhlédnout se v něm krapet více. Věříme, že příště už to zvládnete bez chybičky.
Renesance není váš šálek čaje
Tohle období vás zjevně tolik neláká, to ale vůbec nevadí - možná si jen trochu osvěžte pár informací ze školy, ať máte základní všeobecný přehled, který se vždycky může hodit, a pak se s klidem pusťte do jakéhokoliv jiného období v literatuře, které je vám blízké.
Čtěte také  Kvíz: Poznáš knihy podle prvních vět?

Jana Hartlová

Obsahový specialista

Jana v Martinusu píše a fotí na sociální sítě, dává do kupy newslettery a blog. Je věrnou fanynkou Harryho Pottera a v jednom kuse se snaží někomu vnutit Malý život nebo Geniální přítelkyni. Nejradši čte současnou beletrii.

Příspěvky autora