blog

Hygge domov: Vybudujte si kolem sebe prostor, ve kterém bude radost žít

Jaké by to bylo vracet se do bytu, ze kterého by na vás už při otevření dveří dýchnul odpočinek? Pracovat v kanceláři stimulující produktivitu a svěží nápady? A co takhle si vytvořit kuchyň snů, která by přímo vybízela ke gastronomickým kreacím? Všechno tohle je možné, když o interiérech začnete přemýšlet tím správných způsobem. A jakým že? No… o tom právě pojednává nejnovější knížka Meika Wikinga: Hygge domov.

Dánský výraz hygge, který označuje pohodový a harmonický přístup k životu, už dneska není tak neznámým pojmem, jako tomu bylo před lety. Zásluhy na jeho celosvětové popularizaci nese právě Meik Wiking – dánský spisovatel, který si dal za úkol zkoumat štěstí a spokojenost „vědecky“ a čas od času své závěry zveřejnit prostřednictvím knížek. Jeho nejznámějším titulem je Hygge z roku 2017, po kterém následovalo Lykke, Umění vytvářet vzpomínky a letos se u nás objevila novinka Hygge domov.

Už když tuhle knížku vezmete do ruky, dýchne na vás útulná atmosféra. Její obálka je temně modrá se zlatými prvky a uvnitř na vás čeká požehnané množství náladových fotek: měkounké polštářky u okna, božská dřevěná knihovna, skleničky s vínkem nebo třeba kočka vyhřívající se v teple pozdních slunečních paprsků. Už jenom to vás skvěle naladí na tu správnou vlnu.

A když se necháte pozvat dál, dozvíte se zajímavá fakta o duši interiérů. Autor se zabývá tím, co z našich domů a bytů dělá skutečné domovy. Co způsobuje, že se někde cítíme příjemně a jinde ne? V čem to je? Jak k útulnosti prostoru přispívá světlo, rostliny nebo třeba rozvržení nábytku? A co kdybychom se více obklopovali věcmi, které milujeme?

Možná, že autorovy myšlenky nejsou vyloženě překvapivé, přesto jsou inspirativní. To, co totiž možná sami intuitivně cítíte, dokáže Meik Wiking přesně pojmenovat. Navíc je to vtipný chlapík a jeho styl se nedá popsat jinak než jako sympatický. Dokonce vám dovolí nakouknout do svého soukromého hygge domova a odhalí pár úsměvných historek ze života.

Hygge domov je tedy rozhodně jednou z těch publikací, která člověku vnukne nápady. Roztančí požitkářské buňky, zažehne představivost. A když se necháte všemi těmi myšlenkami pohltit, možná, že i váš život začne být zase o něco harmoničtější a hřejivější.

Čtěte také  Babylon: Skvělý fantasy příběh pro začátečníky

Lenka Měrková

Lenka píše články na martinusácký blog a taky si nenápadně pěstuje svůj vlastní (Budiž kniha!). Miluje čtení, miluje čaj a úplně nejvíc obojí zároveň. První místo jejího knižního top listu patří Lolitě. Bez debaty. Ale jinak se nejraději pročítá vším, co ji inspiruje a pozitivně naladí.

Příspěvky autora