blog

Ready Player Two: Nechte se znovu ovládnout počítačovou simulací

Je vám název knihy povědomý? Ano, jde o druhý díl sci-fi bestselleru Ready Player One. Kdo by neznal honbu za dědictvím zakladatele Oasis, navíc když ji zfilmoval slavný Steven Spielberg? I když se často říká, že další díly sérií pokulhávají, nebojte, tenhle má rozhodně co nabídnout!

Poté, co se Wade stal dědicem a spolu s Horní pětkou spoluvlastníkem společnosti GSS, nachází vylepšení celého Oasis. Halliday zanechal ještě další překvapení. Naprosto nový systém, který celý virtuální svět dělá ještě návykovější. A se spuštěním tohoto systému mezi veřejnost se objevuje nová hádanka. Nic se ale neobejde bez komplikací… Dámy a pánové, je tu druhý díl populární série Ready Player One!

Stejně jako v kultovním prvním dílu, i zde nacházíme spoustu popkulturních odkazů (ne, stále nerozumím ani čtvrtině). Pořád to funguje jako nevšední osvěžení a myslím, že je to něco, co krásně váže oba díly dohromady. Na své si zde přijdou například fanoušci zpěváka Prince nebo spisovatele J. R. R. Tolkiena. Celá nová hádanka a plnění questů je dost podobná předchozímu dobrodružství, pořád to má ale šťávu a příběh neztrácí svůj drive ani na chviličku.

Technologie, ale i síla přátelství

Hlavní postava Wade mi trochu motala hlavu. Nevím proč, ale ze začátku čtení jsem měla pocit, že je to někdo jiný, než jsem si pamatovala. Možná to byl záměr ukázat, že ho bohatství a sláva změnila? Každopádně to krásně připravilo základ pro další dobrodružství, kde se bez přátel ani tentokrát neobejde.

Těch více či méně skrytých poselství a uvědomění je v knize hned několik. Ať už se jedná o využití technologií, hrozby i výhody umělé inteligence nebo sílu přátelství. Nepřestává mě překvapovat, jak jsou věci v příběhu promyšlené do detailu. Především jednotlivé úkoly (chceme-li se držet herní terminologie – questy), což zcela zřejmě vyžadovalo mnoho hodin detailního zkoumání. A i když se všechno odehrává v simulaci, občas na to tak trochu zapomenete.

Jedno odpoledne? To zřejmě stačit nebude!

Přiznám se, že je to trochu těžší a delší čtení, než jen odpolední oddechovka. Sama jsem byla překvapená stránkami nahuštěného textu, které mi i díky neznámým popkulturním odkazům trvalo přečíst o něco déle. Snad je pochopitelné, že jsem i některé z nich jen tak přelétla. Přesto byl příběh dobrodružný, plný akce a zvratů, při kterých budete tajit dech.

Čtěte také  V zrcadlové síni: Co má Kim Kardashian společného s Marilyn Monroe?

Nebojte se pustit do dalšího putování po světě OASIS – bude to náročné, ale bude to epické a neuvěřitelné. Byla jsem stejně nadšená jako u Ready Player One a věřím, že budete i vy!

Nikola Košnářová

Knihomolka milující kafe, jejímž guilty pleasure je Lenka Lanczová. Externí recenzentka knižních novinek na martinusáckém blogu.

Příspěvky autora